На 26 март огромна тъпла от хора се събра пред вратите на затворения магазин Swatch в центъра на Лондон. На Carnaby Street настъпва лек хаос, a закъснели клиенти се опитват да предредят тези, които са чакали на опашка през нощта. Причината за стълпотворението е MoonSwatch - общият часовник на две от най-известните марки в индустрията - бюджетната Swatch и класиката Omega.

Колекцията от 11 модела пресъздава точните пропорции и дизайн на известния Omega Speedmaster. Разликата е, че общият модел е концептуално насочен към космоса.

Въпреки че в наши дни партньорствата между две компании са обичайни, сътрудничествата между часовници остават рядкост, заради конкурентни съображения по изработката и технологиите.

Швейцарските компании обаче са и два братски бранда под шапката на Swatch Group, но все пак изненадващият елемент е разликата в позиционирането им. Omega е на пазара за луксозни стоки, докато Swatch са в доста по-ниския ценови сегмент.

Някои може да смятат, че партньорството обезценява Omega и дизайна на Speedmaster, но ако погледнем голямата картина, виждаме че по този начин луксозният брат се отваря за по-младата аудитория, както и за онези, които в момента не могат да си позволят моделите им. Кой казва, че голяма част от тях няма да могат след 10 години?

За марките от такъв ранг подобни дългосрочни инвестиции са нещо нормално.

Какво представлява колекцията?

Speedmaster на Omega е абсолютна основа в колекционирането на часовници. Текущата му версия струва около 6400 долара. Шансът да го притежавате, кобрандиран от Swatch, е на цена точно 260 долара.

Новият MoonSwatch е 42 мм, също като Speedmaster. Другите повтарящи се детайли са контурите на корпуса и „стъпаловидният“ циферблат. Разбира се, новият модел се различава от класическия Speedmaster по много неща.

Всяка версия на MoonSwatch е посветена на различно небесно тяло в слънчева система. Модел Луна е най-близо до оригиналния Omega Speedmaster. Останалите варианти са розово за Венера, жълто за Слънцето, зелено и синьо за Земята.

През един от малките циферблати на модел Сатурн минава и пръстенът на планетата . Отличителен е и дизайнът на Марс, който е базиран на прототип Omega, направен за NASA през 1972.

Всеки часовник идва с велкро каишка, точно както астронавтите ги носят над костюмите си.

За момента MoonSwatch са налични само в избрани магазини на Swatch и не се намират оналайн, а един клиент може да закупи не повече от два часовника.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"