Снимка: © Getty Images

Опашки от десетки служители на УМБАЛСМ "Пирогов" се извиха от рано сутринта пред фургоните за бързи тестове за Covid-19. 

Оказва се, че много от работещите в болницата не могат да получат сертификати за преболедували, но и не искат да се ваксинират - т.е. за да стигнат до работното си място, трябва да се тестват на всеки няколко дни. 

"Преболедувах през февруари с антигенен тест. тъй като е доказана моята инфекция с антигенен тест, аз не мога да си извадя сертификат. Министър Кацаров каза, че до няколко дни може би ще можем да си извадим сертификат, но снощи нямаше как. Докато чакам да се активира системата, ако изобщо заработи, ще трябва да си правя тест всеки път, когато идвам на работа", казва служителка на УМБАЛСМ "Пирогов" пред Нова ТВ. 

"Преболедувал съм Covid-19, но през ноември 2020. За пред държавата моят сертификат е по-светлозелен от този на ваксинирания човек. Когато преболедува, човек прави антитела не само срещу спайк-протеина, а и срещу доста други части на вируса. Бих се ваксинирал, за да повиша антителата", каза друг медик от УНГ-отделението. 

Ръководителят на Covid-отделението в "Пирогов" Петър Атанасов разкритикува заповедта на Стойчо Кацаров заради това, че тя не признава резултати от тестове за антитела (такава е практиката не само в България, но и в ЕС). 

"Ние сме доказателство, че този имунитет е ефективен. Работим вече 2 години в тази среда. Щяхме да сме измрели, ако този имунитет не беше ефективен. Нямам нито един от моите болни, които контролирам и проследявам, който да е "повторен", каза Атанасов. 

Той обвини Кацаров, че със заповедта си "ефективно затвори местата, в които тази зараза се лекува". В "Пирогов" са настанени 170 болни от Covid-19. 

Някои от служителите на болницата са се тествали сами или са тествани от свои колеги, които също чакат пред фургоните. Заради струпването на хора някои от медиците от първа смяна са закъснели за работа. 

Жена, работеща в спешния травматологичен кабинет, която е преболедувала през февруари и е лежала в "Пирогов" заради усложнения, казва, че не иска да се ваксинира в момента. Тя не изключва да излезе в неплатен отпуск, ако се налага да се тества по два пъти в седмицата. 

Друга жена, работеща в болницата, казва, че не е ваксинирана и не е преболедувала, но не иска да се имунизира, защото "така е решила". 

Междувременно, в медицинския център на "Пирогов" вече се беше образувала опашка и от желаещи да се ваксинират. 

Зам.-здравният министър Димитър Петров съобщи пред Нова ТВ, че се обмисля въвеждането на задължителен зелен сертификат и за работещите в държавната администрация, но с гратисен период от 4 седмици. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал