Опасни нива на наркотици са открити в реката край легендарния фестивал Glastonbury Снимка: © Getty Images

Нива на наркотици, които са вредни за околната среда, са намерени в реката, която минава покрай британския фестивал Glastonbury. Учени предупреждават за “опасни” нива на екстази и кокаин в река Уайтлейк, която преминава през мястото, където се провежда един от най-големите и популярни музикални фестивали във Великобритания.

Учените подозират, че причината е публичното уриниране и призовават посетителите на фестивала да използват тоалетните. Изследователите се притесняват, че това може да навреди на опазването на застрашените европейски змиорки в района.

Измервания са направени по течението на реката преди и след мястото на фестивала през 2019 г. Данни са събрани преди, по време и след провеждането на Glastonbury, като от тях става ясно, че нивата на екстази са нараснали четворно в седмицата след фестивала, което предполага дългосрочен проблем.

Говорител на Glastonbury Festival казва пред BBC, че Агенцията по околната среда не е представила притеснения след събитието през 2019 г. Той казва, че организаторите са наясно, че най-голямата заплаха за водоемите и дивите животни, които живеят в тях, идва от посетителите, които уринират на земята. Фестивалът не подкрепя използването на наркотици и продължава да обезкуражава публичното уриниране.

Д-р Кристиан Дън от Университета в Бангор казва, че основното притеснение е ефектът за околната среда. “Това изследване идентифицира, че нивата на наркотици са достатъчно високи, че да нарушат жизнения цикъл на европейската змиорка”. Той смята, че трябва да се говори за отпадъците от наркотици и фармацевтични продукти, които определя като скрит и притеснително слабо изследван замърсител.

Дан Аберг, магистър в същия университет, добавя, че незаконното замърсяване с наркотици заради уриниране се случва на всеки фестивал. “За съжаление близостта на Glastonbury до река води до това, че наркотиците имат малко време да се разградят в почвата преди да стигнат до крехката сладководна екосистема”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024