Опера, балет и театър у дома с Marquee TV Снимка: © Marquee TV

Пробвайте да си купите билет за опера или балет в последния момент. Ако успеете, поздравления, извадили сте голям късмет.

За разлика от театъра и киното, където датите за представления и прожекции са повече, в операта и балета спектаклите се играят само няколко пъти в годината (от 2 до 4) за няколко дати една след друга, които се обявяват месеци по-рано. Съответно и местата се заемат в аванс. Операта и балетът в световен мащаб имат солидно ядро от верни зрители, които не пропускат спектакъл. У нас също публиката е доста вярна.

Затова зрителите, които разчитат в последния момент да намерят хубави места, често остават разочаровани. Какво ще кажете обаче, ако операта и балетът дойдат във вашия дом?

Това става лесно с каталога Marquee TV, който е наличен ексклузивно в EON Видеотека. В него зрителите могат да открият сценични продукции от цял свят – над 500, за да бъдем по-точни. Миналия месец Vivacom представи изцяло обновената EON Видеотека с над 30 000 филми, сериали и документални продукции. Обновен интерфейс, изкуствен интелект, който персонализира съдържанието, но и екип от редактори, който прави селекция от силни заглавия, подходящи за всеки вкус. Това са само част от предимствата на EON Видеотека.

Кое обаче отличава стрийминг услугата от всички останали такива, достъпни за зрителите у нас?

Сега ще ви разкажем за едни конкретни заглавия измежду многото, които няма как и къде другаде да гледате в телевизионния ефир, а именно каталога на Marquee TV, който от миналата година е част от EON Видеотека на Vivacom.

Marquee TV е водещата услуга за стрийминг на сценични изкуства в световен мащаб и предоставя достъп до обширна селекция от първокласно съдържание класическа и модерна музика, опера, балет и съвременни танци, театър и документални филми.

Като Netflix, но за опера, театър и балет.

Подходящо място както за любители, които трудно иначе биха имали достъп до подобно съдържание, така и за професионалисти, които могат да добият поглед върху онова, което правят колегите им от други държави.

Това всъщност е огромна възможност за всички зрители на сценичните изкуства у нас, тъй като българската култура все още остава сравнително затворена за международни сценични продукции и достъпът на голяма част на публиката до такива е близък до нула.

Благодарение на Marquee TV зрители у нас имат възможност да гледат театър, опера и балет от световни сцени като La Scala (Италия), Royal Opera House (Лондон), Opéra Garnier (Париж), New York City Ballet, Шведската опера и балет, Оперите на Флоренция, Цюрих, Берлин и редица други градове. Или иначе казано, от дивана вкъщи можем да гледаме оперни спектакли от най-големите сцени по света, където най-евтините билети са трицифрени суми. А изпълнителите и музикантите в тях са същите тези, за които се правят (или след години ще се правят) биографични филми, претенденти за „Оскар”.

Към това се добавя и изчерпателна селекция от документални поредици, танц и музика, като в последната ще намерите измежду много други неща концерти на Ейми Уайнхаус, Ела Фицжералд или Луис Армстронг. В допълнение каталогът предоставя достъп до оригинални документални филми и подбрани кадри зад кулисите, позволявайки на зрителите да надникнат в света на сценичните изкуства.

Сега спираме с обясненията и оставяме заглавията от каталога да говорят сами за себе си. Това е само една много, много скромна селекция, която ви каним сами да допълните. Приятно гледане.

“Жизел”, Royal Opera House в Лондон

“Жизел” e другата култова балетна творба, която е препоръчителна както за дилетанти, така и за опитните в балета. Той трансформира танцовия свят, когато е представен за първи път в Париж през 1841 г., и остава в центъра на класическия репертоар.

Постановката на Питър Райт за Кралския балет в Лондон е базирана на класическата версия на Мариус Петипа, която е поставена за първи път в Санкт Петербург през 1884 г. Със своята комбинация от запомняща се история и изящна хореография, “Жизел” е идеалният спектакъл, с който да откриете класическия балет.

“Спящата красавица”, Royal Opera House в Лондон

Смятаната за една от най-големите прими в днешния балет, Марианела Нуньес изпълнява ролята на принцеса Аврора, а Вадим Мунтагиров е принц Флоримунд, в това изпълнение на вечна класика, отново на Кралския балет. „Спящата красавица“ заема специално място в репертоара на Кралския балет със своите живи декори, блестящи костюми и забележителен състав.

Да не забравяме, че става въпрос и за една от най-обичаните балетни партитури на всички времена, дело на Чайковски.

Nureyev : Legend and Legacy

С основание смятан за един от най-великите балетисти, приносът на Нуреев към света на балета променя завинаги формата на това изкуство. Гала селекцията, която ви препоръчваме, включва откъси, които представят ключови моменти от кариерата на Нуреев, изпълнени от водещи съвременни балетисти.

От неговото хипнотизиращо соло на Le Corsaire до омагьосващи дуети от партньорството му с британската прима Марго Фонтейн. Тази гала е уникален почит към творчеството на Нуреев.

“Валкюра”, Берлинската опера

Тетралогията на Вагнер “Пръстенът на нибелунга” е едно от най-предизвикателните произведения за сцена. Любопитен факт, с който българското оперно изкуство се слави, е, че Софийската опера е една от много малкото в световен мащаб, в които се играят и четирите произведения. Това не е случайно - Вагнер е сложен за гласовете на музикантите и може да доведе до тяхното претоварване.

Днес обръщаме поглед към версията на “Валкюра” на Берлинската опера.

Историята разказва за забранената любов между Зигмунд и Зиглиндем, брат и сестра, осъдени на смърт, защото няма място за тяхната специална любов. Тогава валкирията Брюнхилде, очарована от тях, се осмелява да се противопостави на присъдата на баща си Вотан, като вземе двойката под крилото си. С втората част от тетралогията си Вагнер ясно показва, че любовта побеждава всички социални нрави.

“Бохеми” със световноизвестната българска прима Соня Йончева

Само преди седмици българската публика гледа дебюта на Соня Йончева в ролята на Мими в класиката на Пучини “Бохеми”. В Marquee.tv обаче можете да я видите в коронната ѝ роля в Лондонската версия, чиято премиера е през 2020 г.

Драматичният шедьовър на Пучини проследява живота на поет, художник, музикант и философ, които живеят заедно в Париж. Един ден Мими (Соня Йончева) пристига и печели сърцето на Родолфо (Чарлз Кастроново). Но тези борещи се с живота артисти скоро се сблъскват със суровата реалност, когато Мими се разболява.

Операта на Пучини има огромно влияние върху поп културата и е вдъхновение зад филми като Rent, Moulin Rouge и Moonstruck.

“Напразни усилия на любовта”, Кралската Шекспирова компания

Нов поглед към една от комедиите на Шекспир от една от най-известните театрални компании на Великобритания. Историята сама по себе си е предпоставка само за абсурдни ситуации.

Кралят и приятелите му полагат клетва да се посветят на живот на учение и да избягват компанията на жени в продължение на три години. Едва след като са направили идеалистичното си обещание, принцесата на Франция и нейните придворни дами пристигат, поставяйки волята на мъжете на изключително изпитание.

В тази версия, поставена на фона на задаваща се война, тяхната борба е още по-ожесточена. Продукцията на Кралската Шекспирова компания (RSC), заснета в дома на Шекспир в Стратфорд на Ейвън, е пиеса както за нови, така и стари почитатели на творчеството на великия английски поет и драматург.

“Корсар”, Мариинския театър в Санкт Петербург

Не е тайна, че никой не може да подражава на руския балет, и до ден днешен Чайковски остава сред най-поставяните балетни автори. А Мариинският театър в Санкт Петербург е една от Меките на балета не само в Русия, но и в световен мащаб.

За да се запознаете с неговия репертоар, съветваме да започнете с класиката „Корсар“ (Le Corsaire), балет в три действия с либрето по поемата „Корсар“ от лорд Байрон.

Първоначално хореографирана от балетмайстора Джоузеф Мазилие по музиката на Адолф Адам, тази постановка, възраждането на Пьотр Гусев от 1955 г., включва най-добрите балетисти от Мариинския театър, сред които Кимин Ким, Алина Сомова, Тимур Аскеров, Надежда Батоева с Дария Йонова, Анастасия Нуйкина и Мария Хорева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024