Опозицията в Полша събра "милиони" на огромен митинг седмици преди изборите Снимка: © Getty Images

Полската опозиция проведе огромен митинг във Варшава и други градове на страната в неделя на фона на предстоящите парламентарни избори в Полша.

Според организаторите в т.нар. "Марш от милион сърца" са се включили 1 млн. души. Полската информационна агенция PAP обаче съобщава за около 100 хил. души.

Лидерите на опозиционната партия "Гражданска платформа" (PO) се надяват да използват неделната демонстрация, за да наберат инерция преди изборитена 15 октомври и да си върнат властта от консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС), която управлява страната от 2015 г. насам. Социологическите проучвания обаче дават преднина за управляващите, като според проучване на "Politico" тя получава 38% подкрепа, срещу 30% за "Гражданска платформа"

В митинга се включи и лидера на опозицията Доналд Туск, който призова поддръжниците си да покажат сила във Варшава и да мобилизират опозицията. Той заяви, че победата е на хоризонта.

"Настъпва преломен момент в историята на нашата родина. Нека никой сред управляващите не си прави илюзии. Промяната към по-добро е неизбежна", заяви той.

Предстоящите избори противопоставят двете партии, които имат много различни планове за бъдещето на Полша. ПиС споделя националистическа и антиимиграционна визия, докато "Гражданска платформа" предлага либерално и проевропейско правителство.

Туск твърди, че управляващите подготвят Полша за излизане от Европейския съюз - твърдение, което те отричат. През последните години консервативното правителство на страната обаче многократно се е оказвало в противоречие с ЕС.

То достигна връхна точка на напрежение преди две години, когато Върховният съд на Полша реши, че правилата на ЕС са подчинени на полското законодателство, като по този начин се противопостави на върховенството на европейското право - принцип, който свързва съюза от десетилетия.

ПиС зави надясно и в културно отношение, надявайки се да привлече консервативни избиратели, като популяризира националистически католически образ и предприе действия, насочени срещу правата на ЛГБТК+ общността и абортите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024