Оправдаха на втора инстанция Николай Ненчев за ремонта на изтребителите Снимка: © Pixabay

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев бе оправдан от Софийския апелативен съд по делото за ремонта на руските изтребители „МиГ“, съобщи lex.bg.

Прокуратурата го обвинява за престъпление по служба - че е нарушил закона, като не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС. Причината - вместо да изпълни договорите за ремонт на самолетите с руския производител, той сключил друг договор с Полша. Според обвинението целта му била да причини вреди за руската компания „РСК МиГ“ за над 48,5 млн. лева, които се явяват пропуснати ползи, а също поставил в риск българската авиация и нанесъл на държавата щети за над 7 млн. лв.

Апелативните съдии обаче са били категорични, че обвинението е изначално несъставомерно, защото не може да има вреди от пропуснати ползи. Освен това съдът е приел, че целта на Ненчев не е била да навреди на руската страна, а е следвал външната политика на България.

Съдът смята, че водещите мотиви на Ненчев са били да съобразява действията си с международните ангажименти на България, насоките в развитието на Въоръжените сили, в това число и на ВВС, като основни фактори за гарантиране на националната сигурност. Апелативните съдии смятат, че поведението на бившия министър „категорично не е проява на негови лични виждания и пристрастия, породени от противоправни и укорими подбуди, включително и от такива да причини вреди на РСК „МИГ“.

Решението не е окончателно и прокуратурата може да обжалва пред Върховния касационен съд.

Миналата година Ненчев беше оправдан и от градския съд. Тогава съдия Петър Стоицев обяви, че външната политика не подлежи на съдебен контрол. Обясни, че освен несъстоятелността на обвинението, в хода на делото е станало ясно, че договорът с Полша е бил и по-изгоден, защото е предвиждал ремонт на 6 двигателя за малко над 1 млн. евро и с 2-годишна гаранция. За сравнение, руският производител е предлагал да ремонтира два двигателя за над 4 млн. евро и с 1 година гаранция.

Това е второто дело срещу Ненчев, който миналата година беше окончателно оправдан и за договора за изработка на армейските униформи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024
Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024