Оправдан: първото дело "къща за тъща" приключи в полза на кадъра на ГЕРБ Александър Манолев

Бившият зам.-министър на икономиката от ГЕРБ и санкциониран от САЩ за корупция през 2021 г. Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с европейски средства по програмата за строеж на къщи за гости.

Решението е на Окръжния съд в Благоевград, където се водеше делото на първа инстанция. Прокуратурата незабавно съобщи, че ще протестира пред следваща инстанция - тоест това няма да е окончателният край на сагата, станала популярна като "къщи за тъщи". Става дума за разкрития, че има случаи, в които са одобрявани проекти за къщи за гости за селски туризъм, които в крайна сметка са се използвали като частни вили, но са построени с европейски пари.

Манолев, заедно с Ана Димитрова, са с обвинения от 2019 г., според които от началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. първият като подбудител и помагач, а жената като извършител в качеството ѝ на търговец, са представили пред Държавен фонд "Земеделие" неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански. Едноличното дружество на Димитрова получава 391 160 лв. по европрограмата за развитие на селските райони. Твърди се обаче, че построеният с тези пари имот се ползва за частни нужди.

Димитрова също е оправдана от съда, стана ясно днес. Мотивите за решението още не са публикувани.

Около името на кадъра на ГЕРБ Манолев има интересни сюжети. Бившият зам.-министър на икономиката попадна в списъка на САЩ на санкционирани българи за корупция през 2021 г., като получи и забрана да влиза в страната. Тя важи и за членовете на семейството му. Тогава санкционирани от Вашингтон - но вече по закона "Магнитски", бяха още депутатът (и до ден днешен) Делян Пеевски от ДПС, обвиняемият бизнесмен Васил Божков и тогавашният зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. По-късно списъкът по "Магнитски" се разшири, като в него попадна и бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Кариерата на Манолев започва в Националното сдружение на общините, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. През 2015 г. е назначен за заместник-министър на Николина Ангелкова в Министерството на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител през 2017 г. Става зам.-министър на икономиката. През 2019 г. е принуден да се оттегли от Бойко Борисов заради "къщите за тъщи" и става обвиняем.

"Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинение, ще го съсипем. Аз го предупредих. Не, там и кметът ще изгори. И така... Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от нашите. Да..." Тези думи са извадка от прословутия запис с гласа на Бойко Борисов, който изтече през лятото на 2020 г. (в същия файл лидерът на ГЕРБ обижда Цвета Караянчева с цинични думи, които по-късно се "залепиха" като нарицателно на председателя на 44-ото Народно събрание).

Коментарите на бившия премиер съвпадат по време с пролетта на 2019 г., когато скандалът с европрограмата за селските райони беше водеща тема в медиите, а Манолев става обвиняем. Проверка на прокуратурата тогава не откри данни Борисов да се е месил в работата на независимото разследване.

Из записите на Бойко Борисов: "Манолев ще изгори, ще го съсипем"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023