Оправдан: първото дело "къща за тъща" приключи в полза на кадъра на ГЕРБ Александър Манолев

Бившият зам.-министър на икономиката от ГЕРБ и санкциониран от САЩ за корупция през 2021 г. Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с европейски средства по програмата за строеж на къщи за гости.

Решението е на Окръжния съд в Благоевград, където се водеше делото на първа инстанция. Прокуратурата незабавно съобщи, че ще протестира пред следваща инстанция - тоест това няма да е окончателният край на сагата, станала популярна като "къщи за тъщи". Става дума за разкрития, че има случаи, в които са одобрявани проекти за къщи за гости за селски туризъм, които в крайна сметка са се използвали като частни вили, но са построени с европейски пари.

Манолев, заедно с Ана Димитрова, са с обвинения от 2019 г., според които от началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. първият като подбудител и помагач, а жената като извършител в качеството ѝ на търговец, са представили пред Държавен фонд "Земеделие" неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански. Едноличното дружество на Димитрова получава 391 160 лв. по европрограмата за развитие на селските райони. Твърди се обаче, че построеният с тези пари имот се ползва за частни нужди.

Димитрова също е оправдана от съда, стана ясно днес. Мотивите за решението още не са публикувани.

Около името на кадъра на ГЕРБ Манолев има интересни сюжети. Бившият зам.-министър на икономиката попадна в списъка на САЩ на санкционирани българи за корупция през 2021 г., като получи и забрана да влиза в страната. Тя важи и за членовете на семейството му. Тогава санкционирани от Вашингтон - но вече по закона "Магнитски", бяха още депутатът (и до ден днешен) Делян Пеевски от ДПС, обвиняемият бизнесмен Васил Божков и тогавашният зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. По-късно списъкът по "Магнитски" се разшири, като в него попадна и бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Кариерата на Манолев започва в Националното сдружение на общините, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. През 2015 г. е назначен за заместник-министър на Николина Ангелкова в Министерството на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител през 2017 г. Става зам.-министър на икономиката. През 2019 г. е принуден да се оттегли от Бойко Борисов заради "къщите за тъщи" и става обвиняем.

"Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинение, ще го съсипем. Аз го предупредих. Не, там и кметът ще изгори. И така... Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от нашите. Да..." Тези думи са извадка от прословутия запис с гласа на Бойко Борисов, който изтече през лятото на 2020 г. (в същия файл лидерът на ГЕРБ обижда Цвета Караянчева с цинични думи, които по-късно се "залепиха" като нарицателно на председателя на 44-ото Народно събрание).

Коментарите на бившия премиер съвпадат по време с пролетта на 2019 г., когато скандалът с европрограмата за селските райони беше водеща тема в медиите, а Манолев става обвиняем. Проверка на прокуратурата тогава не откри данни Борисов да се е месил в работата на независимото разследване.

Из записите на Бойко Борисов: "Манолев ще изгори, ще го съсипем"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024