Снимка: © Getty Images

Унгарският премиер Виктор Орбан отказва да подкрепи новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, които планират да се въведе пълна забрана за внос на руски нефт до края на 2022 г.

ЕК обмисляше да направи изключения за Унгария и Словакия с гратисен период от почти 2 години заради високата им зависимост от руските доставки. Двете държави получават своя нефт през тръбопровода "Дружба" от Русия.

Българският вицепремиер Асен Василев също заяви, че ще поиска отсрочка от санкциите заради прогнозата, че това може да доведе до оскъпяване на горивата.

В петък обаче Орбан даде да се разбере, че не приема частичния компромис, а иска още финансови помощи от ЕС.

Правителството не може да се съгласи с предложението на ЕК, защото "то е равностойно на пускането на атомна бомба върху унгарската икономика", казва той в интервю за "Кошут радио".

Орбан критикува предложението на ЕК заради това, че "не отчита, че има държави с различни характеристики - тези, които имат брегове и пристанища, могат да внасят нефт отвсякъде с кораби, но Унгария няма излаз на море, така че нефтът може да идва само по тръба - от единия край на тръбата е Русия, а от другия край - Унгария".

По думите му - пълната енергийна модернизация на страната би струвала стотици милиарди унгарски форинти и може да отнеме до 5 години, като би довело до увеличаване на разходите за енергийни ресурси без достатъчно ответни мерки. Орбан очаква да види ново предложение на ЕК за разрешаване на тези проблеми.

Кой купува руски суров петрол и кой се отказа от доставките?

"Докато ЕС не даде парите, правителството не може да се заеме с работа", обяснява още той.

Унгария се намира в деликатна ситуация по отношение на молбите за финансиране от ЕС, след като преди седмици ЕК задейства процедура срещу кабинета на Орбан, заплашваща да прекъсне достъпа му до еврофондове заради множество данни за корупция.

Виктор Орбан заявява, че "не иска да се конфронтира с ЕС", но не смята бързите санкции върху руските енергийни досавки за приемливо решение. Той твърди, че не е бил съгласен и с по-ранните пет пакета от санкциите, но "не е искал да върви в насрещното движение", докато не се е стигнало до новите предложения, при които "трябва да се спре".

Премиерът на Унгария няма да одобри и налагането на санкции срещу руския патриарх Кирил, след които той повече няма да има право да влиза на територията на ЕС. Според Орбан това би довело до "застрашаване на религиозните свободи".

Патриарх Кирил - следващият в списъка със санкциите на ЕС

В сряда Politico публикуваха документ от администрацията на ЕК, в който ръководителят на Руската православна църква е описан като "един от най-изявените поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна" и като фигура с ключова роля за разпространението на риториката на Кремъл по отношение на войната.

Унгария отказва да предоставя каквато и да е военна помощ за Киев, защото по този начин "не се доближава, а се отдалечава от мира".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици