Кой купува руски суров петрол и кой се отказа от доставките? Снимка: © Getty Images

Австралия, Великобритания, Канада и Съединените щати наложиха категорични забрани за покупките на руски петрол след нахлуването на Москва в Украйна, но Европейският съюз остава разделен. Русия осигурява 30% от нуждите на ЕС от петрол, а eмбаргото на ЕС ще изисква единодушно одобрение от всички 27 държави членки.

Много търговци в Европа доброволно избягват руския суров петрол, за да избегнат имиджови щети или евентуални правни затруднения. Други продължават да го купуват заради съществуващи дългосрочни договори, но без да сключват нови сделки за доставки след началото на руската инвазия в Украйна.

Индия и Китай, които отказаха да осъдят действията на Русия, също остават клиенти на руски петрол.

"Ройтерс" показва кои са най-големите потребители на горивото:

Нефтохим Бургас. Българска рафинерия, собственост на руската компания „Лукойл“ е поставена на първото място в списъка купувачи, съставен от агенцията. В момента рафинерията потребява в мощностите си около 60% руски суров петрол и продължава да го преработва.

Това е най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров и основен доставчик на гориво на вътрешен пазар на Република България. Години наред „Лукойл Нефтохим Бургас“ е фирмата с най-високи приходи в страната - за последните 15 години рафинерията е отчела приходи от над 80 млрд. лева, но с изключение на 2016 и 2017 г. тя декларира, че работи на загуба и не плаща корпоративен данък.

Miro. Това е наименованието на най-голямата рафинерия в Германия, а руският суров петрол продължава да представлява около 14% от нейния прием. 24% от съоръжението е собствеността на руския държавен петролен гигант „Роснефт“.

PCK Schwedt. Германската рафинерия, 54% собственост отново на „Роснефт“, получава руски суров петрол по тръбопровода "Дружба".

Leuna. Рафинерия Leuna, която е без излаз на море, се намира в Източна Германия и е мажоритарна собственост на TotalEnergies. Към момента предприятието също се захранва с руски петрол от нефтопровода "Дружба".

Миналата седмица от TotalEnergies заявиха, че няма да подновят договорите си за доставка на руски газьол и суров петрол за своята германска рафинерия, а вместо това ще доставя газьол от Саудитска Арабия и суров петрол през Полша.

Hellenic Petroleum. Най-голямата петролна рафинерия в Гърция разчита на руския суров петрол за около 15% в своето производство. Компанията по-рано този месец осигури допълнителни доставки от нефт, но от Саудитска Арабия.

ISAB. Най-голямата рафинерия в Италия, собственост на контролираната от „Лукойл“ швейцарска Litasco SA. В компанията се преработва руски и неруски петрол, а рафинерията се намира край Сиракуза.

MOL. Унгарската петролна група, която управлява три рафинерии в Хърватия, Унгария и Словакия, продължава да се захранва от тръбопровода "Дружба". Унгария е против санкциите срещу руския нефт и газ.

Zeeland Refinery. Холандската рафинерия, 45% собственост на „Лукойл“, отказва да коментира дали използва руски суров петрол, пред „Ройтерс“

Rotterdam Refinery. Exxon Mobil също отказва да коментира дали нейната холандска рафинерия в Ротердам използва руски суров петрол.

Кой се отказва от нефта на Русия?

BP. Британската петролна компания, която се отказва от дела си в „Роснефт“, няма да сключва нови сделки с руски предприятия за товарене в руските пристанища - освен ако не е "от съществено значение за гарантиране на сигурността на доставките".

ENI. Енергийната група, 30,3% собственост на италианското правителство, спира покупките на руски петрол. Руски петрол няма да се използва и в германската рафинерия Bayernoil, в която Eni и „Роснефт“ имат дялове.

Equinor. Норвежката енергийна компания с мажоритарна държавна собственост спря да търгува с руски петрол, тъй като прекратява дейността си в страната.

Galp. Португалската петролна и газова компания спря всички нови покупки на петролни продукти от Русия или руски компании.

Neste. Финландската рафинерия има договори за руски петрол до края на годината, но не сключва нови споразумения за доставка.

PKN Orlen. Най-голямата полска рафинерия не е купувала петрол Urals на спот пазара от началото на войната в Украйна, съобщи компанията в петък. Дружеството е закупило количества от Норвегия. Компанията, която управлява рафинерии в Литва, Полша и Чехия, обаче купува суров петрол по предварително подписани дългосрочни договори за доставка с руските „Роснефт“ и „Татнефт“.

Preem. Най-голямата рафинерия в Швеция, собственост на саудитския милиардер Мохамед Хюсеин ал Амуди, "постави на пауза" новите поръчки на руски петрол, който представляваше около 7% от покупките му. Дружеството ги замени с барели от Северно море.

Repsol. Испанската компания спря да купува руски суров петрол на спот пазара.

Shell. Най-големият търговец на петрол в света обяви, че ще спре да купува руски петрол и постепенно ще прекрати участието си във всички руски въглеводородни проекти.

Решението на Shell дойде, след като украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба зададе следния въпрос към компанията в Twitter: "Казаха ми, че Shell е купила руски петрол вчера без много шум. Един въпрос към Shell: не ви ли мирише руският петрол на украинска кръв?"

Shell все пак се отказа от руския петрол и газ и се извини на Украйна

TotalЕnergies. Френската петролна компания няма да подписва нови договори и също обещава да спре да купува руски суров петрол и петролни продукти до края на тази година.

Varo Energy. Швейцарската рафинерия, която притежава 51,4% в германската рафинерия Bayernoil, заяви, че не планира да сключва нови сделки за закупуване на руски петрол.

Русия държи 11% от доставките на петрол в света, като се конкурира за втората позиция със Саудитска Арабия. Лидер е САЩ. Русия изнася за Европа 2.5 млн. барела петрол на ден или 30% от общия внос.

Полша обяви, че планира да спре използването на руски петрол до края на 2022 г., а ембарго върху вноса на руски въглища ще наложи още до месец май и призова европейски партньори да се споразумеят за забрана в целия единен блок на вноса на руски горива. Страните, които силно разчитат на руската енергия, се противопоставят на това предложение.

ЕС обаче планира постепенно да намали зависимостта от руския газ, а Германия заяви през миналата седмица, че ще спре да купува руски петрол до края на 2022 г. и ще спре да купува руския газ през 2024 година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха двама души от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024