Орлин Горанов се извини за гафа в "Последният печели", редакторите на броя са освободени

Водещият на "Последният печели" по БНТ Орлин Горанов поднесе извинения на еврейската общност заради гафа в предаването от 23 февруари с включването на антисемитска реч като цитат от шахматиста Боби Фишер.

Изявлението му беше излъчено в началния час на продукцията в ефира на БНТ - 19 ч., преди да бъде пуснат епизод на запис.

Горанов обяви, че екипът на предаването "осъзнава направената грешка и неудачния начин", по който е поднесен въпросът, свързан с гросмайстора. Той обаче заявява, че липсата на какъвто и да е собствен коментар от негова страна е част от стилистиката на куиз шоуто.

Целият екип на "Последният печели" е санкциониран, а редакторският екип, отговорен за въпросите в епизода, е освободен веднага, каза Орлин Горанов.

"В нито един момент не сме имали друга цел освен даването на информация, свързана с въпросите", каза той, като потвърди, че екипът на шоуто осъжда всички форми на антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на омраза.

Горанов посочи, че предаването не е целяло да омаловажи "една от най-големите трагедии на ХХ век - създаването на лагерите на смъртта и Холокоста", а да спомогне за "самоусъвършенстването и натрупването на знания, водещи до по-богата обща култура".

Според неговото обяснение, използваният цитат на Боби Фишер бил взет от негово интервю за унгарско радио от края на 90-те години.

В записа, който е публично достъпен в YouTube, Фишер отново влиза в яростен монолог на тема омразата си към евреите. В интервюто обаче не присъстват същите фрази, които бяха вкарани в сценария на шоуто "Последният печели" от 23 февруари.

Водещият на тогавашния разговор всъщност прекъсва антисемитската тирада на Фишер и казва, че "е много тъжно, че е толкова повреден в ума си".

"Поднасям най-искрени извинения на цялата еврейска общност и всички засегнати от начина, по който цитатът е включен в предаването", каза Горанов.

Продуцент на "Последният печели" е компанията "Ес пи ви тенк" ЕООД, епизодите се произвеждат в студио на БНТ.

Собственик на дружеството е Васил Булянски, управител и съдружник с 20% в "Консерваторъ" чрез фирмата си "Ви Ес Би Аналисис" (по-големият съдружник е Николай Облаков). „Консерваторъ“ се представя като "независима платформа за всички дясно мислещи хора в България в истинския смисъл на тази дума" и "единствените, които предлагат алтернативна гледна точка към събитията и тенденциите от България и света".

Сред редовните автори на платформата са: Иван Стамболов-Сула - член на Обществения съвет на БНТ, политологът Мартин Табаков (Институт за дясна политика), Кузман Илиев и Владимир Сиркаров (бившите водещи на "Плюс-минус", които напуснаха телевизията, за да се занимават с политика), бившият депутат Борис Станимиров и др.

Антисемитски скандал с "Последният печели": Как конспиративните теории на Боби Фишер пробиха ефира на БНТ

Посолството на Израел също реагира на случилото се с остра позиция:

"Посолството на Израел в България е потресено от отвратителните антисемитски коментари, направени в предаването „Последният печели“ на Българската Национална Телевизия на 23 февруари 2021. Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова".

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков също се извини за скандала и заплаши да свали предаването от ефир.

Позиция дойде и от зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев (национален координатор за борбата срещу антисемитизма), който изрази "възмущение" от съдържанието на епизода и заяви, че "тиражирането на тези, свързани с отрицанието на един от най-мрачните периоди в човешката история, е оскърбление към паметта на милионите невинни жертви".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024