Антисемитски скандал с "Последният печели": Как конспиративните теории на Боби Фишер пробиха ефира на БНТ

Орлин Горанов и екипът на "Последният печели" бяха подложени на тежки критики заради включването на антисемитска реч в епизода на куиз шоуто по БНТ от 23 февруари.

До БНТ е изпратен и сигнал от организацията "Б'ней Б'рит България", която настоява за санкции срещу "използването на ефира на обществената БНТ за недопустими действия".

Генералният директор на телевизията Емил Кошлуков публикува своя позиция, в която "поднася най-дълбоки извинения на засегнатите страни", а водещият Орлин Горанов поднесе извинения на еврейската общност заради гафа.

Продуцент на "Последният печели" е компанията "Ес пи ви тенк" ЕООД, епизодите се произвеждат в студио на БНТ. Собственик на дружеството е Васил Булянски, управител и съдружник с 20% в "Консерваторъ".

Скандалът беше провокиран заради въпрос, посветен на легендарния гросмайстор Боби Фишер (1943-2008), известен със своите крайни възгледи и вяра в конспиративни теории.

Въпросът в "Последният печели" беше "Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?". Един от участниците предполага "Боби Фишер" още преди да чуе финала на въпроса.

Орлин Горанов потвърждава, че това е верният отговор, и допълва с кратка справка за семейството на шахматиста - майката на Фишер е от еврейски произход, а разследване от 2002 г. показва данни, че биологичният му баща вероятно е унгарският евреин Пол Немени.

За да даде пример за "доста острите" изказвания на Боби Фишер, водещият на шоуто по БНТ започва да цитира дълъг пасаж, без да посочва източник и без да прави коментари по посланието:

"Ето какво казва (Боби Фишер, б.р.): "Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости. Но когато отидете в лагера, там има надпис: Arbeit macht frei. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите".

Горанов завършва цитата, без да спомене нищо повече за проблема с отричането на Холокоста и разпространението на конспиративните теории за "еврейския заговор". Водещият чете откъса от аутокю, а не от лист - т.е. няма визуална дистанция между говорителя и чуждите думи, които представляват пример за език на омразата.

Това, което прави предаването по-проблематично, е липсата на контекст и разказ за личността на Боби Фишер, който действително прекарва десетилетия от живота си (особено след края на активната кариера като състезател) в разпространение на антисемитските си възгледи.

Една от причините за агресивните му коментари в медиите е свързана с факта, че през 1992 г. американската прокуратура издава заповед за ареста му, след като Фишер нарушава ембаргото на ООН срещу Югославия и изиграва "шампионски" реванш срещу Борис Спаски в Белград, в разгара на гражданската война в страната.

Фишер живее повече от 10 години в емиграция и в крайна сметка се отказва от американското си гражданство, като твърди, че е "преследван от евреите денонощно". През 2001 г., часове след терористичните атаки срещу Кулите близнаци в Ню Йорк и Пентагона, шахматистът дава интервю за филипинско радио, в което заявява, че е "щастлив" от случилото се и че атентатите са възмездие за това, че "САЩ и Израел избиват палестинците от години".

Но още по-важен елемент от историята на Боби Фишер е фактът, че той преживява психическа криза след 1975 г., когато му отнемат шампионската титла заради отказа да играе срещу съветския претендент Анатолий Карпов.

В документалния филм "Bobby Fischer Against The World" има подробно описание на начина, по който обсесията му по шахмата и травмата от изгубената титла се превръщат в параноично състояние. Негови близки разказват как Фишер започва да си внушава, че руснаците и израелското разузнаване разполагат с технология за контрол над мозъка му с помощта на радиоактивни вълни. По същото време започва да чете антисемитска пропагандна литература и да формира фиксидеи за "световната конспирация" срещу него.

Фишер има много интервюта, в които разпространява възгледите си срещу евреите - едно от тях е за унгарско радио през 1999 г., като е прекратено от възмутения водещ, чиито въпроси за шахмата получават отговори от типа на "евреите не са жертви, те ни превръщат в жертви".

Източникът на цитата, който беше споменат в "Последният печели", обаче не е съвсем ясен. Такъв превод може да бъде открит на български и руски език в анонимни блогове, но медията, за която е дадено интервюто, никога не се цитира. В антисемитска платформа за клипове - "алтернатива" на YouTube - е публикуван едноминутен откъс от интервю по телефона между мъж, за когото се твърди, че е Боби Фишер, и неназован събеседник. Именно в него могат да се чуят думите "Евреите не обичат да работят".

Боби Фишер е смятан за най-великия шахматист на всички времена от много наблюдатели - през 1957-1958 г. той става най-младият шампион на САЩ за своето време (впоследствие печели общо осем титли). Той е и най-младият световен гросмайстор и най-млад кандидат за световен шампион. Фишер е смятан за един от вдъхновителите на писателя Уолтър Тевис при създаването на книгата "The Queen's Gambit", която беше превърната в сериал през 2020 г.

Сигнал срещу предаването "Последният печели" беше подаден до БНТ, СЕМ и прокуратурата от Б'ней Б'рит България.

"В предаването „Последният печели“, излъчено на 23.02.2021 г., водещият Орлин Горанов си позволи в най-гледаното телевизионно време да изрецитира безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста. Убедени сме, че подобни прояви са в разрез с толерантния характер на обществото ни. Толерантността, обаче, не е константна даденост, а, напротив, е нужно ежедневно да бъде препотвърждавана и защитавана с активни действия. Настояваме отговорните институции - ПРБ, СЕМ, БНТ - да приложат необходимите мерки за санкциониране на този позорен акт, както и да запознаят обществото с действията, които ще предприемат, за недопускане на употреба на реч на омразата в национален ефир.", се казва в писмото.

Писмо до БНТ беше изпратено и от група интелектуалци и университетски преподаватели, които също посочват, че приписаният на Боби Фишер цитат "е с напълно недоказана автентичност".

Емил Кошлуков твърди, че е готов да наложи "най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка" и че "ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда".

Пред "24 часа" той заявява още, че обмисля дали да не свали предаването от ефир, "докато не получа уверенията, че екипът е контролиран, продуцентът, редакторът, отговорният режисьор си вършат работата".


Сашо Кадиев се извини за трансфобски и расистки изказвания в "Преди обед"

"Ти пушка държал ли си?": Кого обиди шоуто "Като две капки вода"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024