Сашо Кадиев се извини за трансфобски и расистки изказвания в "Преди обед"

Водещият на "Преди обед" по bTV Александър Кадиев се извини заради свои трансфобски и расистки коментари в национален ефир.

"Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, която поднесох некоректно в ефир. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам. Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение", каза Кадиев по време на предаването си.

Ден по-рано до ръководството на bTV, СЕМ и Комисията за журналистическа етика беше изпратен сигнал, в който се дават няколко примера с негови твърдения, които "не само са трансфобски и расистки, а и фактологически неверни".

Сред авторите на писмото са Венета Лимберова ("Младежка ЛГБТ Организация Действие"), Вера Славова, издателя Виктор Лилов, адвоката Деница Любенова, главният редактор на Out.bg Коста Каракашян, музиканта Марина Симеонова, председателя на "Ресурсен център Билитис" Пол Найденов, журналистката Светла Енчева и др.

Извадките са от предаването "Преди обед", излъчено на 12 февруари. В него Кадиев споменава решението на болница във Великобритания да въведе нови вътрешни формуляри:

"В Унивeрcитeтcкaтa бoлницa в Cъceкc въвeждaт нoвa пoлитикa и ca кaзaли нa aкушeркитe, чe вeчe нe мoгaт дa изпoлзвaт думитe „мaйкa“, „кърмeнe“ и „мaйчинcтвo“ в зaщитa нa трaнc хoрaтa и тoвa e oфициaлнo в тaзи бoлницa. (…) Ceгa ce нaмирaмe в тeлeвизия и cмe в дeмoкрaтичнa държaвa. Нямa дa ce изрaзявaм крaйнo, зa дa нe cи зaгубя рaбoтaтa, зaщoтo щe ocтaнa caмo пo мълeт, нo aз cъм крaйнo нecъглaceн c тoвa. Кaк тe прoмeнят лeкcикaтa нa eднo чoвeчecтвo в имeтo нa тoвa дa oбcлужвaмe eдни хoрa, кoитo ca рeшили, чe щe прaвят кaрнaвaл у тях?", казва водещият, цитиран в сигнала.

“Тези трансджендър хора непрекъснато мислят как да си правят операции, как да се обличат и как да се гримират и да ни го набиват това в лицето и да ни казват ние сме различни и ние сме такова. Ние ходим ли така по улицата и да казваме, че сме хетеро?”, казва още той в предаването.

Авторите на писмото посочват, че информацията е представена подвеждащо, защото болницата не е забранявала на персонала да се обръща към родителите като "майка" и "баща".

"Променят се вътрешните формуляри, които вече ще използват неутрални медицински термини, съобразени с действащото законодателство. Според официалното изявление на болницата в Съсекс, целта е да бъде променено по приобщаващ начин отношението към ЛГБТИ+ двойки, като се избягват както неловките в личен план, така и евентуало законово-нарушаващите ситуации. Например, при раждане в семейство на гей родители, персоналът е инструктиран как да се отнася към тях, така че да не се изпадне в положение, в което да се задава въпрос като „кой/коя от вас да запишем като майка/баща".

В сигнала се посочва, че грешката на водещите е "свидетелство за липса на информираност по въпроса, представяйки го по грешен, целенасочено негативен и подвеждащ начин на зрителите".

В друг цитат от предаването Александър Кадиев репликира към госта си "ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша... световна величина". В писмото са изброени няколко имена - от Мая Анджелоу до Аманда Горман - които представляват "великолепни образци на световната литература".

Списъкът завършва със споменаването на поета Пейо Яворов като представител на "друга често маргинализирна група", като се цитират спомени на негови съвременници, според които той е бил с ромски произход.

Третото изказване на Кадиев засяга новите правила на Филмовата академия на САЩ за номиниране на продукции за "Оскар", които целяха засилване на расовото и половото многообразие в Холивуд.

“И нещо повече - това наречено разнообразие, за което се говори. В Холивуд знаете какво стана вече по новите правила за Оскари и прочие. Трябвало задължително да присъстват хора от различни раси в една продукция, иначе тя нямало да бъде. Ама, ние нямаме нищо против, ама да кажем той афроамериканецът или азиатецът, като не може горкият да направи филм, аджеба защо трябва да се бута да прави филм?", казва той.

В сигнала срещу него се посочва, че изказването му е "открито расистко, насаждащо мисленето, че не само хора с бял цвят на кожата би трябвало да се занимават с филмово изкуство и че цветнокожи хора нямат място или качества да творят в сферата на киното".

"Информацията, представена след това, беше откровено лъжлива; предположението ни е, че водещите имаха предвид предстоящите промени в условията за номинация за Оскар през 2021-а година. Дори в случай на човешка грешка поради незнание - а именно замяната на наградите Оскар с района, познат със сценичните си площадки Холивуд, фактите по въпроса бяха представени некоректно", се казва в писмото.

В него са изброени серия филим и телевизионни продукции с участието на чернокожи или гей/транс творци, които се радват на голяма популярност, включително в България.

Подателите на сигнала призовават bTV не просто за извинение, а за осигуряване на адекватно обучение на водещите и журналистите - включително с помощта на представители на ЛГБТИ+ общността и други непривилегировани общности.

"Ние напълно подкрепяме свободата на словото и свободното изразяване на мнение, дори то да е противоречиво. Това, което сме категорично против, е представянето на грешни 5 или сериозно изопачени факти като истина, и съответното използване на тези лъжи за настройването на обществото против определени групи хора", се казва в писмото.

Александър Кадиев реагира на ситуацията, като поднесе извинение за репликите си и посочи, че "В моето семейство съм възпитаван в толерантност към различните, макар че ние никога не сме се отнасяли към света като различен, а като единствен и като един".

"В студиото са ни гостували представители на ЛГБТИ групите и много други малцинствени групи, въпреки че за мен няма групи, всички сме едно. Всички сме едни и същи, макар че примерът, който дадох миналата седмица, беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам, защото съм си позволил да бъда емоционален и некоректен. Това не трябва да се прави.", казва той и коментира, че "единственият белег на цивилизованост във времето, в което живеем, особено сега, е толерантността".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024