Осъдиха френската звезда Карим Бензема за "Аферата със секс записа" Снимка: © Getty Images

Звездата на Франция и на „Реал“ (Мадрид) Карим Бензема беше признат за виновен като съучастник в изнудването на бившия си съотборник в националния отбор Матийо Валбуена през 2015 г.

Той получи една година условна присъда и ще трябва да плати глоба от 75 хиляди евро, както и 80 хил. обезщетение на Валбуена, реши съдът в Париж.

33-годишният нападател беше заподозрян за това, че е помогнал на група изнудвачи да се свържат с бившия му съотборник и да го изнудят за максимално много пари. В противен случай заплашиха, че ще публикуват компрометиращо секс видео с участието на тогавашния състезател на „Олимпик“ (Марсилия).

Случаят стана известен като „Аферата със секс записа“ и разтресе из основи френския футбол, а двамата играчи загубиха местата си в селекцията на Дидие Дешан – Бензема за около 4 години, а Валбуена и до днес.

Адвокатът на Бензема обяви, че ще обжалва присъдата. Прокуратурата във Франция беше поискала десет месеца затвор за футболиста, който отричаше участие в аферата и не се появи на нито едно от съдебните заседания.

През 2015 Валбуена (настоящ играч на гръцкия „Олимпиакос“) е дал смартфона си на мъж на име Аксел Анго с молба да прехвърли съдържанието от него на ново устройство. Анго попаднал на сексуални кадри с участието на футболиста и заедно с друг мъж – Мустафа Зуауи – го заплашил, че ще публикува клипа, ако не получи исканата сума.

Валбуена докладвал на полицията, която вкарала в схемата свой агент под прикритие. Униформените искали да се снабдят с доказателството, преди да предприемат действия срещу извършителите.

В същото време изнудвачите се свързали със стар приятел на Карим Бензема – Карим Зенати, който според полицията също участвал в схемата и с подкрепата на футболиста на „Реал“ искал да достигне до Валбуена. В аферата бил намесен и още един мъж - Юнес Оуас.

На 6 октомври 2015 Бензема се е срещнал с тогавашния си съотборник в националния отбор в стаята му в тренировъчния център в Клерфонтен. Казал му е, че може да го представи пред „доверен човек“, който да му помогне да разреши казуса с публикуването на компрометиращото видео – ако Валбуена плати исканата сума. Бензема твърди, че това бил опит да помогне на съотборника си в трудна ситуация. Казал му е: „Внимавай, Мат, тези хора са големи, големи престъпници“.

След това нападателят се обадил на приятеля си Карим Зенати, действащ като посредник между изнудвачите и Валбуена. В разговор, който е записан от полицията, играчът на „Реал“ казва: „Той не ни възприема сериозно“. Прокурорите казват, че думата „ни“ доказва съучастието на Бензема в схемата с изнудването.

Зенати отбелязал, отново записан от полицията: „Ако не иска ние да решим проблема, ще трябва сам да се справя с пираните“. Бензема отвърнал: „Ще се изпикаят върху него“.

Скандалът извади нападателя от френския национален отбор до лятото на 2021, когато Дидие Дешан го върна и Бензема му се отплати с 4 гола на европейското първенство. „Петлите“ обаче не успяха да прескочат осминафиналите.

Съдът постанови присъди и за останалите участници в схемата. Мустафа Зуауи, който е считан за мозъкът на операцията и вече е бил осъждан, получи ефективна присъда от 2,5 години затвор. Аксел Анго е осъден на 2 години ефективно, но има възможност да не влиза зад решетките. Последните двама - Юнес Оуас и Карим Зенати, получиха условни присъди, съответно от 18 и 15 месеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024