Осъдиха Веселин Марешки на 4 г. затвор заради изнудване Снимка: © bTV

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е осъден на втора инстанция на 4 г. затвор при общ режим. Това съобщи Варненският апелативен съд, който призна зам.-председателят на Народното събрание за виновен по дело за изнудване чрез заплаха на бизнесмена Асен Миланов.

Делото, образувано преди пет години, започна едва през 2018 заради отводи на два съдебни състава. На първа инстанция Марешки бе оправдан, но апелативните магистрати отмениха частично оправдателната присъда срещу него и Красимира Колева. Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че лидерът на "Воля" трябва да плати и 8 хил. лв. глоба. Колева бе осъдена на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба.

Двамата са признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. "Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество", съобщиха от съда.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

„Както първата присъда на първа инстанция, че съм невинен, както и тази, че съм виновен, са междинни звена. Важното е какво ще каже третата инстанция. За по-голямата част непредубедените зрители е ясно, че аз съм невинен”, оправда се Марешки пред NOVA във вторник. "Прокуратурата направи всичко възможно, за да ме сплаши и да избягам. Нямам никакво намерение да бягам, ще се защитавам тук, в България. Марешки не е изнудвач“, добави лидерът на "Воля".

До делото се стигна след инцидент през есента на 2014 г., припомня "Сега". Тогава Марешки влязъл в конфликт с Миланов, като поискал да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с Тони Димитров. Последният е бивш съпруг на Колева. Тя потърсила помощ от Марешки, защото претендира, че имотът е неин и иска тя да получава наем от него, а не бившият й съпруг.

Лидерът на "Воля" бил собственик на земя пред заведението и също искал наем, а след като Миланов отказал да му плаща, той спрял тока. Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки снимал с телефона си Костадинов, който решил да направи същото, но лидерът на "Воля" се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.

Срещу Марешки има и дело за изнудване със заплахи на конкуренти в аптекарския бизнес. Според прокуратурата - той е заплашвал седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и тенденциозни проверки, ако не му прехвърлят дяловете си или не прекратят бизнеса си.

Очаквайте още.


Марешки подписал проекта за Конституция заради "обаждания от граждани", а не заради плажа

Бивш депутат на Марешки стана концесионер на плажа Кабакум Север 2


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024