"Осемте джуджета": Бивш депутат свидетелства за "превъртането" на 550 000 евро от прокуратурата Снимка: © Булевард България

Разследването на "Антикорупционния фонд" за злоупотреби в Специализираната прокуратура и рекет от страна на бившия следовател Петьо Петров (Еврото) получи ново развитие със свидетелството на бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски.

Народен представител между 2001 и 2005 г., от години Ламбовски се занимава с частен бизнес с търговия на електроенергия. В края на 2014 г. когато бившият директор на ДАНС Петко Сертов изчезна необяснимо, Ламбовски свидетелства, че е сред последните хора, с които той се е срещал. Бизнесменът направи връзка между изчезването на Сертов и спорна сделка с продажбата на ток между фирми в България, Гърция и Турция. През август 2015 г. Ламбовски сигнализира, че е открил ръчна граната на вратата на автомобила си, малко след като беше подал данни за злоупотреби в енергетиката.

Сега бившият депутат съобщава, че е въвлечен против волята си в схема между Петьо Петров и ръководството на Специализираната прокуратура за изчезването на големи суми пари, иззети по разследването срещу Явор Златанов - син на собственика на асансьорния производител "Изамет" Илия Златанов.

Ламбовски твърди, че в началото на март 2020 г. негов "добър познат" (името му не беше съобщено) го е посетил в офиса му с молба от името на тогавашния шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек да се срещне с неизвестен за него човек в ресторанта "Осемте джуджета". Събеседникът му се оказва Петьо Петров-Еврото - бившият ръководител на Следствения отдел в СГП, освободен от съдебната система през 2015 г., понастоящем адвокат.

Димитър Ламбовски казва, че не се познава с Петров, но е разпознал един от охранителите му - мъж на име Божо, който знаел като бивш бодигард на покойния съосновател на СИК Милчо Бонев - бай Миле.

"След като ми беше казано, че това става със знанието и заедно с г-н Франтишек и също така, че г-н Гешев е информиран за това, което се случва, ми беше казано, че тъй като аз имам легален бизнес и доходи, които са абсолютно законни, трябва да отида и да се подпиша, за да получа едни пари, които са веществено доказателство по наказателно дело", казва Ламбовски пред камерата на "Антикорупционния фонд".

Става дума за 550 000 евро, които са иззети от касата на бившата съпруга на Илия Златанов през лятото на 2019 г., когато започва оригиналното разследване по спора за собствеността на "Изамет".

Ламбовски твърди, че Петров е разполагал с негови данъчни декларации и с друга лична информация за него - включително е споменал за заплахата от взривяване на автомобила му през 2015 г. - което той е сметнал за намек за саморазправа, ако не изпълни исканията му.

След два дни той отново е привикан в "Осемте джуджета", за да подпише документ, в който се твърди, че предоставил на отговорно пазене общо 650 000 евро на Явор Златанов (по това време арестуван и обвинен). Ламбовски твърди пред АКФ, че не познава Златанов и че няма бизнес отношения с него. Златанов също е потвърдил, че не знае за такъв договор и никога не е виждал Ламбовски.

В следващата седмица бизнесменът е повикан в Специализираната прокуратура, за да получи 550 000 евро - част от парите, които са иззети като веществени доказателства и които той е декларирал като своя собственост под натиск. Парите са предадени на адвокатка, придружавана от съпругата на Петьо Еврото - Любена. Постановлението за освобождаване на сумата е подписано от прокурора Кирил Пейчинов. Това е единственият документ, с който Ламбовски разполага след края на транзакцията. Не е ясно какво се е случило с тези средства.

От прокуратурата не са отговорили на исканията за коментар по информацията на Ламбовски. По случая се води проверка, но досега няма какъвто и да е резултат от нея.

Подобна схема разказа и бащата на Явор Златанов - Илия - който е основният свидетел по разследването за "Осемте джуджета". Той твърдеше, че адвокатите на Петьо Петров са го накарали да се разпише върху протоколи за връщане на златни монети, иззети по време на разследването срещу сина му. Златото обаче не е върнато на него, а е предадено на жената на Петров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024