Снимка: © Булевард България

Разследването на "Антикорупционния фонд" за злоупотреби в Специализираната прокуратура и рекет от страна на бившия следовател Петьо Петров (Еврото) получи ново развитие със свидетелството на бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски.

Народен представител между 2001 и 2005 г., от години Ламбовски се занимава с частен бизнес с търговия на електроенергия. В края на 2014 г. когато бившият директор на ДАНС Петко Сертов изчезна необяснимо, Ламбовски свидетелства, че е сред последните хора, с които той се е срещал. Бизнесменът направи връзка между изчезването на Сертов и спорна сделка с продажбата на ток между фирми в България, Гърция и Турция. През август 2015 г. Ламбовски сигнализира, че е открил ръчна граната на вратата на автомобила си, малко след като беше подал данни за злоупотреби в енергетиката.

Сега бившият депутат съобщава, че е въвлечен против волята си в схема между Петьо Петров и ръководството на Специализираната прокуратура за изчезването на големи суми пари, иззети по разследването срещу Явор Златанов - син на собственика на асансьорния производител "Изамет" Илия Златанов.

Ламбовски твърди, че в началото на март 2020 г. негов "добър познат" (името му не беше съобщено) го е посетил в офиса му с молба от името на тогавашния шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек да се срещне с неизвестен за него човек в ресторанта "Осемте джуджета". Събеседникът му се оказва Петьо Петров-Еврото - бившият ръководител на Следствения отдел в СГП, освободен от съдебната система през 2015 г., понастоящем адвокат.

Димитър Ламбовски казва, че не се познава с Петров, но е разпознал един от охранителите му - мъж на име Божо, който знаел като бивш бодигард на покойния съосновател на СИК Милчо Бонев - бай Миле.

"След като ми беше казано, че това става със знанието и заедно с г-н Франтишек и също така, че г-н Гешев е информиран за това, което се случва, ми беше казано, че тъй като аз имам легален бизнес и доходи, които са абсолютно законни, трябва да отида и да се подпиша, за да получа едни пари, които са веществено доказателство по наказателно дело", казва Ламбовски пред камерата на "Антикорупционния фонд".

Става дума за 550 000 евро, които са иззети от касата на бившата съпруга на Илия Златанов през лятото на 2019 г., когато започва оригиналното разследване по спора за собствеността на "Изамет".

Ламбовски твърди, че Петров е разполагал с негови данъчни декларации и с друга лична информация за него - включително е споменал за заплахата от взривяване на автомобила му през 2015 г. - което той е сметнал за намек за саморазправа, ако не изпълни исканията му.

След два дни той отново е привикан в "Осемте джуджета", за да подпише документ, в който се твърди, че предоставил на отговорно пазене общо 650 000 евро на Явор Златанов (по това време арестуван и обвинен). Ламбовски твърди пред АКФ, че не познава Златанов и че няма бизнес отношения с него. Златанов също е потвърдил, че не знае за такъв договор и никога не е виждал Ламбовски.

В следващата седмица бизнесменът е повикан в Специализираната прокуратура, за да получи 550 000 евро - част от парите, които са иззети като веществени доказателства и които той е декларирал като своя собственост под натиск. Парите са предадени на адвокатка, придружавана от съпругата на Петьо Еврото - Любена. Постановлението за освобождаване на сумата е подписано от прокурора Кирил Пейчинов. Това е единственият документ, с който Ламбовски разполага след края на транзакцията. Не е ясно какво се е случило с тези средства.

От прокуратурата не са отговорили на исканията за коментар по информацията на Ламбовски. По случая се води проверка, но досега няма какъвто и да е резултат от нея.

Подобна схема разказа и бащата на Явор Златанов - Илия - който е основният свидетел по разследването за "Осемте джуджета". Той твърдеше, че адвокатите на Петьо Петров са го накарали да се разпише върху протоколи за връщане на златни монети, иззети по време на разследването срещу сина му. Златото обаче не е върнато на него, а е предадено на жената на Петров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена