Оскар Писториус: "Най-бързият мъж без крака" ще бъде запомнен не като шампион, а като убиец Снимка: © Getty Images

Когато си залят с пари и слава, лесно можеш да загубиш човешкото в себе си. Такава е историята на Оскар Писториус – свръхталантлив атлет без крака, който обаче ще остане в историята не със спортните си постижения, а с едно брутално убийство.

През февруари 2013 г. спринтьорът от Южна Африка простреля смъртоносно приятелката си Рийва Стеенкамп – модел на FHM и Avon, както и водещ на Fashion TV в страната. Писториус стрелял четири пъти през заключената врата на банята, според прокурорите. Той твърдеше, че смъртта на Рийва била инцидент, защото използвал оръжието срещу предполагаем крадец, нахлул в дома им в едно от предградията на Претория.

Оскар Писториус: "Най-бързият мъж без крака" ще бъде запомнен не като шампион, а като убиец

Атлетът беше осъден за непредумишлено убийство, но после присъдата беше променена на убийство, което увеличи бъдещия престой на Писториус в затвора до 15 години. Той вече излежа половината и може съвсем скоро да бъде пуснат предсрочно, обявиха властите в Южна Африка на 8 ноември.

Законите в страната предвиждат 34-годишният мъж да остане зад решетките поне до 2023, преди да се стигне до евентуално помилване, но адвокатът му посочи, че атлетът е излежал още 500 дни между промяната на присъдите и Върховният съд промени решението си.

Първо обаче Писториус трябва да се срещне с родителите на Рийва Стеенкамп – Джун и Бари. Нужно е да премине психотестове, да се срещне със социални работници и религиозни лидери, и едва след това съдът да реши дали да го освободи.

Оскар Писториус е роден на 22 ноември 1986 г. в Йоханесбург с вроден дефект. Още когато е на 11 месеца, се налага краката му да бъдат ампутирани под коленете. След години обаче момчето се превръща в „най-бързия човек без крака“, както го наричат в Южна Африка. Печели си и прозвището Блейд Рънър.

Оскар Писториус: "Най-бързият мъж без крака"

Той е десетият атлет в историята, който се състезава и на Параолимпийски, и на Олимпийски игри. Дълги години Писториус се бореше срещу ръководството на световната федерация IAAF да получи шанса да се съревновава наравно със спортисти без физически проблеми. През 2008 получи разрешение от Спортния арбитражен съд в Лозана, въпреки че IAAF му беше наложила забрана заради остриетата от карбонови влакна, които са поставени на мястото на краката му и които, според критиците, му дават нечестно предимство.

На Олимпиадата в Лондон през 2012 Писториус направи своя дебют, макар и очаквано неуспешен. На Параолимпиадата тогава обаче взе два златни и един сребърен медал.

Големия си пробив южноафриканецът постигна 8 години по-рано, на Параолимпийските игри в Атина. На 200 метра надви всички конкуренти, а на 100 м успя да спечели бронза.

Пекин 2008 - Параолимпиада - Оскар Писториус:

Пекин 2008 беше най-успешният форум за Блейд Рънър, който триумфира в трите най-престижни категории – 100, 200 и 400 метра. По-късно заяви, че съжалява, че вместо това не е участвал в квалификациите на Олимпиадата в китайската столица.

Писториус се превърна в модел за подражание на хората с увреждания. Малко след тези състезания обаче животът му пое в друга посока и противоречивото му поведение извън пистата попадаше все по-често в заглавията на световните медии.

През 2009 той прекара една нощ в затвора след обвинение в сексуално посегателство над 19-годишно момиче. След това претърпя инцидент с лодката си в река, намираща се южно от Йоханесбург, и счупи две ребра и челюст. В плавателния съд бяха открити празни бутилки от алкохол, но така и не му взеха кръвна проба.

Близки до атлета разказаха пред Daily Mail през 2012, че Писториус спял с пистолет, картечница и бейзболна бухалка до главата си, за да се пази от крадци в дома си в Претория.

Твърди се, че южноафриканецът отглеждал два бели тигъра, но ги продал на зоологическа градина в Канада, щом пораснали, съобщава NDTV.

Оскар Писториус убийство

По това време спринтьорът беше суперзвезда и бе залят от спонсорски договори и предложения за реклами. След убийството обаче Nike, Oakley, Clarins и още брандове, които работеха с него, се разграничиха от Писториус. Атлетът отмени всичките си планирани състезания, за да се концентрира изцяло върху съдебния процес.

Криминалистът Анна ван дер Ховен, която се зае със случая „Писториус“, го описва като личност с „нарцистично разстройство“. „Мъжете насилници страдат от патологична ревност към партньорките си“, обясни тя проблемите му.

Когато властите се обадили на родителите на убитата Стеенкамп по-рано този месец, за да им съобщят, че Писториус може да бъде освободен, те реагирали „с шок“, каза адвокатът им Таня Коен, цитирана от New York Times. „Това разкъсва всички превръзки, които са поставили върху раните, и отваря нови рани“.

Майката на убития модел признава, че християнската ѝ вяра я кара да прости на Писториус, но съпругът ѝ не споделя същото мнение.


Прочетете още:

Най-богатите спортисти в историята и спонсорите им: Майкъл Джордан е лидер с 2,6 млрд. долара Най-богатите спортисти в историята и спонсорите им: Майкъл Джордан е лидер с 2,6 млрд. долара

Случаят със Серхио Агуеро, или защо все повече футболисти страдат от сърдечни проблеми Случаят със Серхио Агуеро, или защо все повече футболисти страдат от сърдечни проблеми



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024