През последните години все повече футболисти страдат от проблеми със сърцето, които понякога водят до фатален изход. Всички помним как датчанинът Кристиан Ериксен получи сърдечен арест по време на Евро 2020 и само бързата реакция на медиците спаси живота му.

Този уикенд феновете на футбола отново бяха притеснени по подобен повод, след като нападателят на „Барселона“ Серхио Агуеро получи болки в гърдите по време на мача с „Алавес“ и трябваше да бъде заменен. 33-годишният аржентинец веднага беше откаран в болница и стана ясно, че страда от сърдечна аритмия.

Сърдечните аритмии представляват нарушения на ритмичната дейност на сърцето. Нормалната дейност се характеризира с правилен и постоянен ритъм на съкращения на сърдечния мускул. Нормата за честотата на сърдечната дейност при възрастни в покой е от 60-100 удара за минута.

Агуеро ще е аут от терените най-малко три месеца. „Той премина редица изследвания и процедури при доктор Джосеп Бругада. В следващите три месеца ще бъде оценена ефективността на лечението и ще бъде взето решение за срока на възстановяване”, обявиха от „Барселона“.

Случаят със Серхио Агуеро, или защо все повече футболисти страдат от сърдечни проблеми

Аржентинецът пристигна на „Камп Ноу“ със свободен трансфер от „Манчестър Сити“ през лятото, но беше контузен допреди няколко седмици. Той изигра пет мача за новия си тим и записа първи гол в „Ел Класико“ при загубата от „Реал“ (Мадрид) с 1:2.

„Чувствам се добре и съм в добро състояние на духа, с което да посрещна процеса на възстановяване. Искам да благодаря за всички съобщения, с които получих подкрепа и любов. Те направиха сърцето ми по-силно днес“, написа Агуеро.

El Pais съобщи, че преди десетина дни аржентинецът отново е усетил проблеми вследствие на аритмия. Същият проблем той е имал и като 12-годишен.

След като поредната голяма звезда, която е видимо в добро здраве, напуска терена заради сърдечни проблеми, това повдига много въпроси за мерките за предотвратяване на такива ситуации при футболистите.

Примерите за играчи със сърдечни проблеми са много. През юни 2021, по време на мача Дания – Финландия в Копенхаген, Кристиан Ериксен припадна на терена и беше спасен чрез дефибрилатор. След като беше откаран в болница, му имплантираха дефибрилатор от типа ICD. Той се поставя под кожата и се свързва със сърцето чрез тънки жички, за да изпраща електрически пулс и да регулира нормалната функция на най-важния орган.

 Кристиан Ериксен - футболисти със сърдечни проблеми

Защитникът на „Аякс“ и нидерландския национален отбор Дейли Блинд също е с имплантиран дефибрилатор и продължава да играе. През декември 2019 г. той разбра, че има проблеми със сърцето, но се завърна през февруари 2020.

През 2019 бившият капитан на „Реал“ (Мадрид) Икер Касийяс получи инфаркт по време на тренировка с „Порто“. Той се възстанови напълно, но след това не изигра нито един официален мач и се оттегли през август 2020.

През 2012 Фабрис Муамба, който тогава беше само на 23, трябваше да прекрати кариерата си след сърдечен арест по време на мач за ФА Къп между неговия „Болтън“ и „Тотнъм“. Роденият в Заир футболист оцеля като по чудо.

Други обаче срещнаха смъртта. През 2017 г. котдивоарецът Шейк Тиоте, който играеше в „Нюкасъл“, почина по време на тренировка в Пекин след сърдечен арест.

Година след това капитанът на „Фиорентина“ Давиде Астори почина в хотелската си стая преди мача с „Удинезе“. Аутопсията показа, че 31-годишният италиански защитник е загинал заради сърдечен арест.

Ако се върнем по-назад – към 2003 г. – ще си спомним за смъртта на камерунския халф Марк-Вивиен Фо, който колабира по време на полуфинал за Купата на конфедерациите. Той страдаше от хипертрофична кардиомиопатия.

Всички големи футболни асоциации провеждат задължителни редовни медицински тестове сред играчите, но експерти са на мнение, че те трябва да се правят още по-често. Причината – всеки може да бъде възпрепятстван от подобни проблеми, независимо от физическата си подготовка.

Целта е всеки футболист да бъде наясно с рисковете, пред които е изправен, тъй като най-често сърдечните проблеми се наследяват по рождение. Сърдечният арест сред спортистите може да е вследствие на няколко фактора. Един от тях е хипертрофичната кардиомиопатия. Това представлява състояние, при което стените на сърдечния мускул стават по-дебели. То може да повлияе на цялостната функция на сърцето, да доведе до нарушения в ритмичната дейност и до внезапна смърт.

Друг фактор е аномалия на коронарните артерии – състоянието също се предава по наследство. По време на физическа дейност съдовете се притискат, нарушава се нормалното кръвотечение и това също може да доведе до внезапна смърт.

Изследване на кардиолога д-р Анейл Малотра, публикувано през 2018, показа данните от тестове при 11 хиляди футболисти на 16 г. от Англия, направени в периода 1996-2016 г. При 42 от младите играчи са установени заболявания, които могат да доведат до внезапна смърт, а самите футболисти не са имали никакви симптоми и не са знаели, че са изложени на риск. 30 от тях са се оперирали и са продължили да се занимават професионално с футбол, а останалите 12 са спрели да играят.

Общо 8 души от тях са починали впоследствие – при шестима от тях факторите, предизвикали смъртта, не са били установени при първоначалните тестове.

Изследването показва защо експертите настояват тестове сред професионалните и непрофесионалните играчи да се провеждат максимално често.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024