Основателят на Alibaba Джак Ма си намери нова работа като преподавател в Япония Снимка: © Getty Images

Основателят на Alibaba – Джак Ма, има нова работа. Както се бе зарекъл при обявяването на пенсионирането си, милиардерът се завръща към преподаването. Изпаднал в немилост в родния си Китай, сега той става гостуващ професор в Япония, където се присъедини към Токийския колеж, част от Токийския университет.

В новата си роля Ма ще работи с изследователи, ще помага като съветник на колежа и ще участва в семинари, става ясно от съобщение на уебсайта на колежа. Освен това той ще провежда научни изследвания заедно с хора от университета, „особено в областта на устойчивото земеделие и производството на храни“.

Съоснователят на Alibaba, чието състояние се оценява на 33 млрд. долара, стои встрани от медийното внимание, откакто китайското правителство започна ожесточени репресии срещу технологичния сектор преди повече от две години.

През октомври 2020 г. някога високопоставеният предприемач и най-богат китаец разкритикува местните банки и финансовия регулатор, че са твърде строги и недружелюбни към малкия бизнес. Само няколко дни по-късно властите отложиха в последния момент планираното първично публично предлагане на стойност 37 млрд. долара на Ant Group, финансов филиал на Alibaba, също основан от Ма.

През последните месеци Пекин даде знак, че държавната атака срещу интернет индустрията може би е към своя край. Откакто встъпи в длъжност, новоназначеният премиер Ли Цян възприе по-мек тон спрямо частните компании, което мнозина смятат за опит за подкрепа на икономическото възстановяване на Китай.

Новата работа на Ма в Япония се случва повече от месец след рядката му публична поява в Китай. През март той посети училище, финансирано от китайския технологичен гигант, в родния си град Ханджоу, където се срещна с ученици и учители. Милиардерът има филантропска организация на свое име – Фондация „Джак Ма“, покрай която пътува из страната и чужбина.

Преди да поеме новата си академична длъжност и на фона на продължаващите репресии в родината си, магнатът прекара известно време в Япония – където живее неговият приятел и инвеститор в Alibaba – главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон. Известно време бе и в Хонконг.

Ма се отказа от контрола върху Ant Group през януари като част от преструктурирането на акционерното дружество. Оттогава Alibaba също претърпя трансформация, като се раздели на шест подразделения.

На младини Джак Ма е бил учител по английски и неведнъж е споделял, че много обича да преподава. Когато обяви пенсионирането си преди няколко години, той заяви, че планира да се върне към учителството под някаква форма, за да споделя опита си на днешните бъдещи предприемачи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024