Основателят на EnduroSat е "Мъж на годината" за 2023 година Снимка: © ЕндуроСат

Райчо Райчев е "Мъж на годината" за 2023 година в традиционната анкета на "Дарик".

Той е получил 48% от гласовете на публиката, като във вота са участвали 1500 души. Номинирани от "Академията на Дарик" за наградата бяха също писателят Георги Господинов и баскетболистът Александър Везенков. Вотът на аудиторията обаче отреди наградата за онователя на EnduroSat.

Райчо Райчев е създател и изпълнителен директор на космическата компания. EnduroSat се занимава със разработката на ново поколение сателити, чиято цел е да направи Космоса по-достъпен за следващото поколение предприемачи, изследователи и технолози.

В началото на 2023 година иновативната българска компания изстреля свой сателит на борда на ракетата Falcon-9 на SpaceX.

До края на миналата година EnduroSat удвоява оборота си до 27 млн. лв. За 2024 г. Райчев и екипът му планират да произвеждат по десет сателита на месец, а съвсем скоро да пуснат и ново поколение малък спътник.

Райчев е създател и на безплатната образователна платформа "Космически предизвикателства", която е посветена на космическите науки и изследователска дейност.

Работил е в Бразилската космическа програма и в Института за Космически изследвания и технологии.

През 2010 г. става първият българин, участвал в технологичната програма Singularity University в НАСА. Райчев е и първият национален представител за България в Космическия консултативен съвет към ООН.

Българската космическа компания EnduroSat привлече $10 млн. финансиране


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024