Оспорвани избори в Унгария: Орбан се бори за четвърти мандат Снимка: © Getty Images

Унгария провежда парламентарни избори, които ще определят дали премиерът Виктор Орбан ще удължи 12-годишното си управление с още един – четвърти мандат.

Очаква се това да е първата оспорвана изборна битка, откакто партията ФИДЕС на премиера Орбан пое властта в Унгария през 2010 г.

Унгарците ще трябва да направят избор между управляващата партия и обединение от шест основни опозиционни партии, които оставиха настрана идеологическите си различия, за да формират единен фронт срещу партията на Орбан. Шестпартийната опозиционна коалиция „Обединени за Унгария“ помоли избирателите да подкрепят усилията им за въвеждане на „нова политическа култура“ в Унгария, основана на плуралистично управление и укрепване на съюзи с ЕС и НАТО.

Предварителните проучвания показват, че надпреварата ще бъде оспорвана, като разликата между първото и второто място ще бъде малка. Според социологическо проучване на “Zavecz Research”, партията ФИДЕС за момента води с 39% подкрепа срещу 36% за опозицията, докато една пета от избирателите все още не са решили кого да подкрепят.

49-годишният консерватор и лидер на опозицията, Петер Марки-Зай, определи надпреварата като избор между Изтока и Запада.

„Орбан обърна Унгария към Русия, подкопавайки демократичните права и насочвайки централноевропейската страна далеч от ЕС, където е нейното място“, каза той, цитиран от „Ройтерс“.

Гласувайки в Будапеща, Орбан каза пред репортери, че очаква „голяма победа“ и представи политическата битка като избор между „мир или война“. Той отново обвини опонентите си, че се опитват да въвлекат Унгария в конфликта в Украйна.

Предизборната кампания беше доминирана от руската инвазия в Украйна. По-рано Орбан заяви, че не е съгласен с наложените санкции на ЕС срещу Русия и забрани доставките на оръжия за Украйна от унгарска територия, заявявайки, че подобен ход може да представлява риск за сигурността на страната.

Орбан не може да се откаже от Путин, но това може да му коства властта в Унгария

Въпреки че войната в Украйна заема централно място, много унгарци са обезпокоени от нарастващите потребителски цени. Инфлацията достигна почти 15-годишен връх от 8,3% през февруари, независимо че Орбан наложи таван на цените на горивата на дребно, основните хранителни продукти и лихвите по ипотечните кредити.

След години на сблъсъци с Брюксел относно свободата на медиите, върховенството на закона и имиграцията, част от настоящата кампания на Орбан се основава на защитата на консервативните християнски семейни ценности срещу това, което той нарича „джендър лудост“ в Западна Европа.

Освен за парламент, унгарците ще гласуват и в референдум по ЛГБТИ въпроси, породен от критики към приетия миналата година закон, който забранява разпространението на информация в училищата, отнасяща се до теми с ЛГБТ общността.

Референдумът ще включва въпроси относно програмите за сексуално възпитание в училищата и разпространението на информация за смяна на пола при децата. Унгарските граждани ще бъдат попитани и дали подкрепят забраната за публикуване на ЛГБТ съдържание, което „влияе върху развитието на непълнолетни деца“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024