Оспорвани избори в Унгария: Орбан се бори за четвърти мандат Снимка: © Getty Images

Унгария провежда парламентарни избори, които ще определят дали премиерът Виктор Орбан ще удължи 12-годишното си управление с още един – четвърти мандат.

Очаква се това да е първата оспорвана изборна битка, откакто партията ФИДЕС на премиера Орбан пое властта в Унгария през 2010 г.

Унгарците ще трябва да направят избор между управляващата партия и обединение от шест основни опозиционни партии, които оставиха настрана идеологическите си различия, за да формират единен фронт срещу партията на Орбан. Шестпартийната опозиционна коалиция „Обединени за Унгария“ помоли избирателите да подкрепят усилията им за въвеждане на „нова политическа култура“ в Унгария, основана на плуралистично управление и укрепване на съюзи с ЕС и НАТО.

Предварителните проучвания показват, че надпреварата ще бъде оспорвана, като разликата между първото и второто място ще бъде малка. Според социологическо проучване на “Zavecz Research”, партията ФИДЕС за момента води с 39% подкрепа срещу 36% за опозицията, докато една пета от избирателите все още не са решили кого да подкрепят.

49-годишният консерватор и лидер на опозицията, Петер Марки-Зай, определи надпреварата като избор между Изтока и Запада.

„Орбан обърна Унгария към Русия, подкопавайки демократичните права и насочвайки централноевропейската страна далеч от ЕС, където е нейното място“, каза той, цитиран от „Ройтерс“.

Гласувайки в Будапеща, Орбан каза пред репортери, че очаква „голяма победа“ и представи политическата битка като избор между „мир или война“. Той отново обвини опонентите си, че се опитват да въвлекат Унгария в конфликта в Украйна.

Предизборната кампания беше доминирана от руската инвазия в Украйна. По-рано Орбан заяви, че не е съгласен с наложените санкции на ЕС срещу Русия и забрани доставките на оръжия за Украйна от унгарска територия, заявявайки, че подобен ход може да представлява риск за сигурността на страната.

Орбан не може да се откаже от Путин, но това може да му коства властта в Унгария

Въпреки че войната в Украйна заема централно място, много унгарци са обезпокоени от нарастващите потребителски цени. Инфлацията достигна почти 15-годишен връх от 8,3% през февруари, независимо че Орбан наложи таван на цените на горивата на дребно, основните хранителни продукти и лихвите по ипотечните кредити.

След години на сблъсъци с Брюксел относно свободата на медиите, върховенството на закона и имиграцията, част от настоящата кампания на Орбан се основава на защитата на консервативните християнски семейни ценности срещу това, което той нарича „джендър лудост“ в Западна Европа.

Освен за парламент, унгарците ще гласуват и в референдум по ЛГБТИ въпроси, породен от критики към приетия миналата година закон, който забранява разпространението на информация в училищата, отнасяща се до теми с ЛГБТ общността.

Референдумът ще включва въпроси относно програмите за сексуално възпитание в училищата и разпространението на информация за смяна на пола при децата. Унгарските граждани ще бъдат попитани и дали подкрепят забраната за публикуване на ЛГБТ съдържание, което „влияе върху развитието на непълнолетни деца“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024