Освободеният от президента Калоян Методиев ще оглави кабинета на Корнелия Нинова Снимка: © Facebook

Бившият началник на кабинета на Румен Радев, който впоследствие се превърна в негов критик – Калоян Методиев, ще оглави кабинета на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Политологът, който е бил начело на младежката организация на СДС от 2003 до 2005 г., ще бъде дясна ръка на председателя на БСП в оставка, съобщи „Дневник“. Медията се позовава на потвърдена информация от социалисти.

Методиев беше началник на кабинета на Радев от август 2019 до септември 2020 г., когато президентът подписа указ за освобождаването му. Причините, които политологът тогава съобщи, бяха „разминаване в оценките, методите и целите на политиката“.

Поводът беше присъствието му на събиране на социалистите за преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП, за което не казал на държавния глава. Тогава Калоян Методиев твърдеше, че сам е напуснал поста в президентството, но от „Дондуков“ 2 заявиха, че Радев го е освободил със свое решение.

За известно време Методиев оглавяваше и Стратегическия съвет към президента, докато Радев не назначи на позицията друг политолог – Александър Маринов.

В момента Калоян Методиев оглавява институт "Рего" – мозъчен тръст, създаден през 2020 г. Пет дни преди изборите на 4 април агенцията постави БСП на първо място с твърдението, че тя ще изпревари ГЕРБ, и ѝ даде прогноза от 28,2% подкрепа. Оказа се, че реалната цифра е 15 на сто, а левицата претърпя историческа загуба на доверие сред електората си.

Катастрофата на социолозите

След като напусна кабинета на Радев той започна да атакува президента на няколко фронта, включително, че критикувал всички партии и че дестабилизирал партийната система. Методиев критикуваше и двата служебни кабинета на Стефан Янев, назначени от държавния глава.

В последните месеци преди изборите политологът твърдеше, че шансовете на Радев за втори мандат намаляват с всеки ден. Освен това казваше, че „Продължаваме промяната“ е президентска партия.

Новото му назначение предизвика възмущение у изключения от БСП преди няколко дни вътрешен опозиционер Кирил Добрев. В интервю за bTV критикът на Нинова заяви: „Днес беше назначен за шеф на политическия кабинет на министъра на икономиката бившият лидер на СДС-младежи, човекът който плю Радев напоително за близо половин година, който беше изгонен от президентството“.

„Задавам си един въпрос – от 80 хиляди членове на БСП как нямаше един достоен, който да оглави кабинета на председателя, а той бе оглавен от един провален седесар, който потопи СДС и младежката им организация? Това означава нещо друго. Някой трие историческата памет на БСП“, смята Добрев.

Калоян Методиев е бил и водач на кандидат-депутатската листа на ОДС в Търговище. След това напуска партията и през 2007 г. става един от основателите на политическия проект "Общество за Нова България".

Роден е през 1976 г. в София. Дипломира се като магистър по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където специализира "Външна политика и национална сигурност".

Има и докторска степен по политология. Автор е на монографиите "Поколения и възраст в политиката. Българският преход" (2012) и "Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)" (2016), както и на стотици статии и интервюта на политическа и социална тематика. Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език.

От 2010 до 2019 г. е хоноруван преподавател в катедра "Политология" на Софийския университет. От 2012 до 2017 г. е асистент в ЮЗУ "Неофит Рилски", където води курсове по политически маркетинг, институции на съвременната държава, политически партии и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023