Снимка: © bTV

Проф. Тодор Кантарджиев е освободен от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Официалният мотив е, че е навършил възраст за пенсиониране.

Решението на здравното ведомство му е било съобщено в понеделник, когато му е връчена заповед за освобождаване. По думите му - това не се е случило по негово желание.

Мястото му ще заеме проф. Ива Христова, която досега беше негов заместник, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Малко след обявяването на новината служители на Националния център по заразни и паразитни болести излязоха на протест в подкрепа на досегашния директор и поискаха той да бъде върнат на поста.

Кантарджиев беше член на Националния оперативен щаб от пролетта на 2020 г. до разпускането му преди слизането от власт на кабинета „Борисов 3“. Той редовно участваше на брифингите на НОЩ и бе защитник на по-стриктните правила за спиране на разпространението на Covid-19.

Професор Кантарджиев беше и човекът, който препоръчваше различни народни "лекове" срещу коронавируса - консумация на доматен сок в месеца преди и след ваксинация за предотвратяване на тромбози и на лимон със сода срещу по-заразния британски вариант на Covid-19.

Миналия месец служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че Националният оперативен щаб вече не е нужен за справяне със ситуацията, породена от коронавирусната пандемия. В края на май той поиска пълен одит на управлението на Covid-кризата.

Тодор Кантарджиев е роден на 24 декември 1955 г. Завършва Медицинска академия в София през 1981 г. След това е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология.

Доктор по медицина е от 1991 с дисертация на тема ”Имулнологични методи за диагностика на системната кандидоза”. През 2008 става доктор на медицинските науки, година по-късно вече е професор. 

Има магистърска степен по здравен мениджмънт в Медицинския университет в София. Специализирал е в чужбина от 1989 г.: в Европейската федерация на микробиолозите към „Роберт Кох“ в Берлин, във Фрайбург и Мюнстер, а също така в Абърдийн (Великобритания).

Председател е на Българската асоциация на микробиолозите, член на УС на Европейската конфедерация по медицинска микология и на УС на Балканското дружество по микробиология. Кантарджиев е член на Микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията