Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев след над 30 години в НЦЗПБ Снимка: © bTV

Проф. Тодор Кантарджиев е освободен от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Официалният мотив е, че е навършил възраст за пенсиониране.

Решението на здравното ведомство му е било съобщено в понеделник, когато му е връчена заповед за освобождаване. По думите му - това не се е случило по негово желание.

Мястото му ще заеме проф. Ива Христова, която досега беше негов заместник, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Малко след обявяването на новината служители на Националния център по заразни и паразитни болести излязоха на протест в подкрепа на досегашния директор и поискаха той да бъде върнат на поста.

Кантарджиев беше член на Националния оперативен щаб от пролетта на 2020 г. до разпускането му преди слизането от власт на кабинета „Борисов 3“. Той редовно участваше на брифингите на НОЩ и бе защитник на по-стриктните правила за спиране на разпространението на Covid-19.

Професор Кантарджиев беше и човекът, който препоръчваше различни народни "лекове" срещу коронавируса - консумация на доматен сок в месеца преди и след ваксинация за предотвратяване на тромбози и на лимон със сода срещу по-заразния британски вариант на Covid-19.

Миналия месец служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че Националният оперативен щаб вече не е нужен за справяне със ситуацията, породена от коронавирусната пандемия. В края на май той поиска пълен одит на управлението на Covid-кризата.

Тодор Кантарджиев е роден на 24 декември 1955 г. Завършва Медицинска академия в София през 1981 г. След това е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология.

Доктор по медицина е от 1991 с дисертация на тема ”Имулнологични методи за диагностика на системната кандидоза”. През 2008 става доктор на медицинските науки, година по-късно вече е професор.

Има магистърска степен по здравен мениджмънт в Медицинския университет в София. Специализирал е в чужбина от 1989 г.: в Европейската федерация на микробиолозите към „Роберт Кох“ в Берлин, във Фрайбург и Мюнстер, а също така в Абърдийн (Великобритания).

Председател е на Българската асоциация на микробиолозите, член на УС на Европейската конфедерация по медицинска микология и на УС на Балканското дружество по микробиология. Кантарджиев е член на Микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024