Снимка: © bTV

Проф. Тодор Кантарджиев е освободен от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Официалният мотив е, че е навършил възраст за пенсиониране.

Решението на здравното ведомство му е било съобщено в понеделник, когато му е връчена заповед за освобождаване. По думите му - това не се е случило по негово желание.

Мястото му ще заеме проф. Ива Христова, която досега беше негов заместник, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Малко след обявяването на новината служители на Националния център по заразни и паразитни болести излязоха на протест в подкрепа на досегашния директор и поискаха той да бъде върнат на поста.

Кантарджиев беше член на Националния оперативен щаб от пролетта на 2020 г. до разпускането му преди слизането от власт на кабинета „Борисов 3“. Той редовно участваше на брифингите на НОЩ и бе защитник на по-стриктните правила за спиране на разпространението на Covid-19.

Професор Кантарджиев беше и човекът, който препоръчваше различни народни "лекове" срещу коронавируса - консумация на доматен сок в месеца преди и след ваксинация за предотвратяване на тромбози и на лимон със сода срещу по-заразния британски вариант на Covid-19.

Миналия месец служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че Националният оперативен щаб вече не е нужен за справяне със ситуацията, породена от коронавирусната пандемия. В края на май той поиска пълен одит на управлението на Covid-кризата.

Тодор Кантарджиев е роден на 24 декември 1955 г. Завършва Медицинска академия в София през 1981 г. След това е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология.

Доктор по медицина е от 1991 с дисертация на тема ”Имулнологични методи за диагностика на системната кандидоза”. През 2008 става доктор на медицинските науки, година по-късно вече е професор. 

Има магистърска степен по здравен мениджмънт в Медицинския университет в София. Специализирал е в чужбина от 1989 г.: в Европейската федерация на микробиолозите към „Роберт Кох“ в Берлин, във Фрайбург и Мюнстер, а също така в Абърдийн (Великобритания).

Председател е на Българската асоциация на микробиолозите, член на УС на Европейската конфедерация по медицинска микология и на УС на Балканското дружество по микробиология. Кантарджиев е член на Микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул