Тодор Кантарджиев: "Който се ваксинира, около месец да яде повече домати и да пие доматен сок" Снимка: © bTV

„Аз съветвам хората, които се имунизират с една от всички ваксини – хубаво е месец около ваксинацията да консумира малко повече домати и доматен сок. Това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване“. Такава препоръка направи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По този начин, в интервю за bTV, той отговори на въпрос за страничните ефекти от препарата на AstraZeneca/Oxford. В Европа бяха отчетени десетки случаи на тромбози, а европейският регулатор ЕМА обяви, че ще добави съсирването на кръвта като странична реакция в листовката на продукта.

Основната аргументация на Кантарджиев за употребата на доматен сок в месеците около имунизацията е веществото ликопен, което се съдържа в него и „предотвратява кръвосъсирването и образуването на тромби“.

Това не е първият съвет на Кантарджиев към хората да пият "лекарства от природата". По-рано този месец той препоръча консумация на лимон със сода срещу по-заразния британски вариант на коронавируса.

„Цифрите за страничните ефекти, за нежеланите реакции, трябва да бъдат превеждани от специалисти на обществото. От опита на много имунизирани – над 17 млн. с АstraZeneca (б.а. - в ЕС и Великобритания) – чак такива кръвосъсирващи чудеса не се описаха. Мислите ли, че Великобритания – държава с традиции в общественото здраве, ще допусне ваксиниране с една ваксина, която ще има такива странични ефекти? Засега сигурна връзка между ваксината и страничните ефекти няма“, каза Кантарджиев.

Междувременно обаче Германия спря употребата на ваксината на AstraZeneca при хора под 60-годишна възраст. Причината – „редките“ но „сериозни“ случаи на тромбоза. До момента в Германия са установени 31 случая на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка при хора, имунизирани с AstraZeneca, според данни на института "Паул Ерлих". Канада също спря временно употребата на AstraZeneca при хора под 55 години.

"Към днешна дата около 2 млн. души вече имат имунитет към коронавируса. Това са преболедувалите болестта, включително и тези, които не са разбрали, че са заразени с Covid, и ваксинираните", смята директорът на Националния център за заразни и паразитни болести. Според него - при това положение в края на лятото трябва да се стигне ниво, "при което не може заразата да се разпространява като епидемия".

Данните от единния информационен портал показват, че преболедувалите Covid са близо 256 хиляди, а ваксинираните с поне една доза - над 458 хиляди. В България със сигурност има "скрита" заболеваемост и експертите твърдят, че много хора са преборили вируса, но не са отчетени в системата.

Кантарджиев коментира и новия британски вариант на коронавируса, който, по думите му, засяга вече бременните и най-малките деца. „Миналата година през март, при първите случаи на Covid-19 при бременните и бебетата, те бяха пощадени от вируса. Новият вариант на коронавируса засяга и младите, и особено бременните. Те трябва да се пазят“.

Кантарджиев отбеляза, че България се намира в „плато“ на заболеваемостта и се очаква спад на инфектираните до седмица. Днес страната отбеляза рекорд от началото на пандемията – 5176 нови случая на Covid за едно денонощие.

От 1 април властите решиха, че ще разхлабят мерките, а според директора на НЦЗПБ – „нищо толкова не се пуска“. „Маските си остават и изискването да не се събираме – също. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата“.


ЕС предлага България и още 5 страни да получат най-много ваксини от следващата доставка на Pfizer

Днес е крайният срок за заявленията за мобилна урна: Как да поръчате

"Нека Борисов да слезе от джипа и да се качи на една линейка с мен"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024