Билет от 1,60 лева ще важи за всички линии на столичния градски транспорт в рамките на 30 минути, а друг с цена 2,20 лв. ще е за 60 минути. Това е заложила като точки в новата тарифна политика за 2022 г. най-голямата група в Столичния общински съвет – на ГЕРБ-СДС.

Отделно се предлага карта-пакет за 20 пътувания по 30 минути срещу 30 лева, както и такава за 60 минути, която ще струва 40 лева.

ГЕРБ-СДС предлагат още въвеждане на 48-часова карта в градския транспорт с цена от 10 лева, както и на 72-часова карта срещу 12 лв.

През 2022 г. ще се промени и времетраенето на така наречената дневна карта, която ще стане 24-часова. Сега тя струва 4 лева, но цената ѝ ще се вдигне до 6 лв.

Запазва се възможността пътникът да се валидира с банкова карта или със смартфон в градския транспорт, като след третото пътуване таксата, която ще се тегли от нея, остава 4 лева и не може да е повече.

В момента еднократният билет за пътуване струва 1,60 лв. Когато цените се променят и важат за определен период от време, той няма да е активен само за 30 минути, а последното му валидиране в превозно средство ще става до 29 минути след първото. Това означава, че пътникът може да продължи да пътува с него и след това по съответната линия.

Същото важи за билета от 2,20 лева - времетраенето му ще трае повече от един час, ако пътникът се е качил на превозно средство до 59 минути след първото му използване.

Новите билети тепърва ще се обсъдят в сформирания по темата Комитет за наблюдение, обявиха зам.-председателят на Комисията по транспорта в СОС Зафир Зарков и председателят на съвета Георги Георгиев (ГЕРБ). В комитета се събират данни за натовареността на всички линии в градския транспорт и предпочитаните маршрути.

Столичната община плати близо 100 млн.лева за въвеждане на електронна продажба на превозни документи. Тя стана факт през май 2021 г. – с шестмесечно закъснение.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%