От Excel до Word: Разговорът между ГЕРБ и ПП-ДБ премина в хапливи смешки и закачки

Ироничните подмятания между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) – яростните опоненти, които преди няколко седмици демонстрираха опит за сближаване с цел излизане от политическата криза – взеха връх през последните дни. И задочният разговор, който водят помежду си в медиите, премина в хапливи смешки и закачки.

Откакто излязоха на обща пресконференция, на която дадоха заявка, че ще работят за обща законодателна програма на парламента и ще подкрепят Росен Желязков за председател, не мина кой знае колко време, преди двете формации отново да влязат в режим на непоносимост. В ролята на горещ картоф, подмятан от едните към други и обратно, се оказа Excel-ската таблица, в която ПП-ДБ изпратиха предложението си за управленска програма. Накратко: ГЕРБ осмяха формата на разписаната платформа, а отсрещната страна – способността на опонентите им и потенциални партньори да боравят с приложението на Microsoft.

„Най-новият виц е: „Какво работиш? Кардиолог в „Български пощи“.“ С тези думи по-рано през седмицата Деница Сачева от ГЕРБ опита да иронизира програмата на ПП-ДБ. Подмятането ѝ е по адрес на предложението на формацията клоновете на държавната куриерска компания да се използват като гише за всичко, включително за извършване на телемедицински услуги. Идеята не е нова и всъщност е част от плана за трансформация на пощите, заложен в Плана за възстановяване и устойчивост.

Че в това няма нищо смешно, днес призна и Томислав Дончев, който все пак опита да защити неуместната шега. „Недейте забранява съвсем жанра на хумора“, каза той в ефира на bTV тази сутрин и напомни, че негови думи също са били вадени от контекст. „Excel е много сериозен продукт, много добро приложение“, посочи Дончев, а на въпрос защо тогава в ГЕРБ са обърнали програмата на ПП-ДБ на подигравка, заяви, че „ако имате предвид цветните реплики, то цялата работа е каквото повикало, такова се обадило.“

От ПП-ДБ не останаха длъжни на хапливите коментари от редиците на ГЕРБ и предположиха, че те може би не могат да боравят с Excel. „На пресконференцията на ГЕРБ се оказа, че Excel-а ги затруднява. Това е проста програма, всеки млад човек може да се справи с нея“, коментира днес Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Сякаш за да потуши страстите, днес Лена Бориславова от ПП лично пое ангажимент „да прехвърлим информацията от ексел в таблица в word, за да намалим драмата“. Тя се включи в серията от иронични подмятания чрез публикация в личния си профил във Facebook, в който заяви още, че ПП-ДБ имат конкретна управленска програма за конкретен срок, разграфена по приоритети и по тримесечия.

„Имаме и състав на кабинет, готов да застане зад тази програмата и пред отговорността да решават текущи проблеми при липса на стабилна парламентарна подкрепа. Не се караме на медиите, не свикваме истерични пресконференции, защото ни е трудно да работим в ексел, не хулим и не се сърдим, не играем на покер. Тук сме, за да говорим как да се състави работещо правителство, което да свърши работа, а не просто да управлява вместо Радев.“

Отвъд Excel-а – по темата по същество – Дончев коментира, че според него програмата на ПП-ДБ не е достатъчно изчерпателна. „Аз си представям една управленска програма доста по-подробно разписана и ясно остойностена с финансова рамка“. Според него встрани от шегите е останало това, че все пак е имало и систематичен анализ къде програмите на двете политически сили се припокриват.

„Ситуацията е динамична“: Томислав Дончев вярва, че здравият разум и сега може да „обладае“ всички


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024