„Ситуацията е динамична“: Томислав Дончев вярва, че здравият разум и сега може да „обладае“ всички Снимка: © bTV/screenshot

Отиването на шести избори за толкова кратък период от време е „нечуван експеримент с демокрацията, който не знаем до какво ще доведе… и този филм ще се превърне в сериал“. Това каза депутатът и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев в ефира на bTV тази сутрин, правейки метафорична препратка към разпространяващите се в интернет през последните дни изображения на политици като анимационни герои.

Според Дончев в момента за страната е най-важно да има правителство с работещ парламент, защото той има да върши работа. За целта трябва да се намери правилната политическа технология, каза той, но подчерта, че предложената от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) е невъзможна такава.

„Това, което ни се предлага е странно – вторият предлага на първия да го подкрепи, а след това да действа в парламента като опозиция. Офертата е – подкрепете ни, а после си изпълнявайте функцията на опозиция в парламента.“

Относно неспирните обрати в мнението и позициите на ГЕРБ, Дончев отвърна, че „ситуацията е динамична“.

В момента все още се чака връчването на първия мандат на ГЕРБ като победител в изборите на 2 април. До момента обаче лидерът на партията Бойко Борисов дава многозначни послания: първо подходи към съставянето на общ кабинет с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), призова ги да му представят идеята си за състав на правителство и след като разбра, че новата коалиция не е склонна да включи министри от партията му в плановете си за властта с втория мандат, се отказа от колаборация. От изборите насам ПП-ДБ не отстъпва от позицията, че подкрепа за първи мандат няма да даде.

В петък – само два дни, след като се отказа от ПП-ДБ, Борисов отново видя възможност за правителство между двете най-големи парламентарни групи.

Днес Дончев очерта два варианта за изход от заплетената ситуация. Първият, според него, е в управлението да бъдат включени представители на двете водещи политически сили, но „може би не най-цветните и дразнещи“. Вторият е: „Сядаме, довършваме разговора по приоритети и програма, това не е лесен разговор, и след това опитваме заедно да селектираме личности, на които имаме доверие“.

Той не потвърди дали – въпреки прехвърчащите искри и видимо достигнатата задънена улица – все пак се водят разговори между ГЕРБ и ПП-ДБ. Но напомни, че „в годините назад се е виждало как здравият разум обладава всички“ и каза, че сегашната ситуация всъщност не е чак такъв прецедент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023