От фондации-фантоми до Стъки: Кой "усвоява" парите от Националната програма за младежки дейности

Фондации на партийни функционери и свързани лица са сред големите бенефициенти от Националната програма за изпълнение на младежки дейности, която се финансира от вноските за социално отговорно поведение на организаторите на хазартни игри.

Средствата по нея са разпределени в последните месеци на управлението на Красен Кралев в Министерството на младежта и спорта, а в края на 2020 г. бюджетът й е увеличен двойно на фона на стойността от предишни години, като достига сумата от 5,4 млн. лв.

Това показва разследване на в. "Банкеръ", публикувано в петък. Медията разполага с документи, според които Кралев е разпоредил предварителното й изпълнение - т.е. парите за одобрените победители да бъдат разпределени веднага. Крайният срок за подаване на проектите е 10 работни дни от момента на обявяването на началото на конкурсите в сайта на ММС в средата на януари 2021 г.

Към 9 март вече са избрани и победителите - общо 35 неправителствени организации, от които четири разпределят по 675 000 лв. (т.е. получават половината от целия бюджет на програмата).

"Национална младежка мрежа" е едно от тези четири сдружения. Член на управителния съвет на организацията е Филип Кирев - бивш главен секретар на СДС и началник на кабинета на Божидар Лукарски в Министерството на икономиката от кабинета "Борисов 2".

Медията цитира доклада на конкурсната комисия в Министерството на спорта, според който проектното предложение на "Национална младежка мрежа" залага цели, които "не са съотнесени към целевите групи, както и не са посочени техните нужди".

Разходите по проекта "не са обосновани по отношение на нуждата от тяхното извършване" и са описани "само чрез калкулиране между брой и единична цена", цитира още вестникът.

Въпреки несъответствията, проектът е оценен със 74 точки и получава финансиране в размер на 675 000 лв.

Проектът се нарича "От теб зависи" и се представя като информационна кампания за "превенция на различни форми на зависимост при младите като подпомага осигуряването на подкрепяща и насърчаваща среда за личностна, професионална и социална реализация на младите хора в страната".

"От теб зависи / Остани в реалността" представлява страница във Facebook със 150 последователи, в която се публикува по една снимка с мотивационни послания на ден от края на април 2021. Кампанията има и профил в Instagram с общо 12 последователи.

"За целите на проекта Сдружението разпространява информационни материали в печатни медии, банери в интернет медии, телевизионен клип. Цялостната информационна кампания има за цел да покаже живота без зависимости, с акцент върху ценността и важността на личността, помощта от околните и видовете професионална помощ. Изпълнението на кампанията ще даде гласност на проблема и ще подпомогне създаването на условия за изграждане на социално отговорно поведение чрез насърчаване на здравословен начин на живот и превенция на различни форми на зависимости сред младите хора", се казва в описанието на инициативата.

По информация на "Банкеръ" - това не е първият скъп проект, който ММС по времето на Красен Кралев финансира в полза на сдружението - от началото на мандата му "Национална младежка мрежа" е получила общо 1,323 млн. лв. от отчисленията за хазартна дейност.

През пролетта на 2020 г. сдружението е спечелило проект със същата тема и идея за изпълнение, но с различно име "Бъди НЕзависим". Проектът отново се изпълнява под формата на публикации във Facebook страница със 164 души последователи и платени статии във вестници като "Труд" и "24 часа".

Финансовият директор на "24 часа" Петър Коларов се оказва сред победителите в конкурса на министерството на Красен Кралев за младежки дейности. Две от фондациите, спечелили по 675 000 лв. "Евроскок" и "Повече от дом", са свързани с него. Коларов и още една от колегите му Радина Иванова напускат управлението на "Евроскок" на 10 май, но Иванова все още е член на ръководството на второто НПО.

Според данните на "Банкеръ" - телефонът и мейлът на Петър Коларов са посочени като връзка в Търговския регистър на друг бенефициент от Министерството на спорта на име "Спортен Клуб А-ТЕАМ" в София. Стойността му е малко над 375 000 лв. За последните 4 години клубът е спечелил близо 1,1 млн. лв. от спортното министерство, твърди разследването. Адресът му на регистрация обаче е в едноетажна порутена постройка в Княжево, в която не личи да се развива спортна или младежка дейност.

"Българска федерация ММА" на Станислав Недков-Стъки също се оказва сред редовните получатели на средства от бюджета за младежки дейности, като последният й проект е оценен на 118 073 лв., пише "Банкеръ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023