От Харвард до Ухан: Арестът, който отключи вълна от конспиративни теории Снимка: © Science Photo Laboratory

Разгарът на кризата с новия коронавирус доведе до зараждането на Не, новият коронавирус не е предсказан в роман отпреди 40 години , които се разпространяват безкритично в социалните мрежи.

Последната от тях е свързана със случая на проф. Чарлз Лийбър, ръководител на Департамента по химия и биохимия в Харвард, който беше обвинен в лъжесвидетелстване пред федералните власти за получено финансиране от Техническия университет в Ухан и за връзки с програма за набиране на кадри, спонсорирана от китайското правителство.

Реалните факти около делото срещу 60-годишния учен бяха смесени със спекулации, че ученият е бил свързан с лаборатория в Ухан (огнището на епидемията от новия коронавирус), в която Covid-19 e разработен като биологическо оръжие.

Интересът към случая е провокиран от публикация във Facebook от мъж на име Марти Вайс, в която се казва следното:

"Ако сте пропуснали, федералните агенти арестуваха д-р Чарлз Лийбър заради неверни показания пред Министерството на отбраната за тайни месечни плащания в размер на 50 000 долара от Китай и фактури за милиони, с които да създаде химико-биологична "изследователска" лаборатория в Китай. Арестувани са и двама китайски "студенти", които са работили като научни асистенти. Един от тях всъщност е лейтенант в китайската армия, а другият е арестуван на летище "Логан" при опит да се качи на самолет за Китай и да прехвърли през границата 21 флакона с "чувствителни биологични проби", според ФБР.

А, да, щях да забравя. Изследователската лаборатория, за чието изграждане добрият професор е помогнал, се намира в Технологичния университет в Ухан. Ухан, Китай, е мястото, от което започна потенциалната пандемия на коронавируса, който се разпространява бързо и смъртоносно. Това е материал като за шпионски роман на Стивън Кунц, но се случва в реалния живот и почти не достига до медиите".

Каква е истината?

Snopes.com и FactCheck.org правят подробна проверка на всички твърдения в публикацията. Те откриват, че макар авторът й да цитира реално факти, той създава напълно необоснована връзка между с Лийбър, китайските студенти и коронавируса.

Нито Лийбър, нито другите двама души имат каквото и да е отношение към изследването на новия вирус. Самото внушение, че Covid-19 е създаден в изкуствени условия, няма доказателства.

На 28 януари Министерството на отбраната обяви, че са повдигнати обвинения срещу американския учен и още двама китайски граждани. В съобщението се посочва, че трите обвинения не са свързани помежду си.

Лийбър е обвинен за това, че е излъгал служителите на Пентагона и на Националния институт по здравеопазване за връзката си с Техническия университет в Ухан и за участието си в програмата "План за хиляди таланти", създадена за привличането на чуждестранни учени и експати към научна дейност в Китай.

В иска срещу Лийбър се твърди, че той е укрил факта, че е получавал големи суми пари от китайското правителство, включително над 1,5 млн. долара за създаване на лаборатория в Техническия университет в Ухан, месечна заплата от 50 000 долара и допълнителни плащания за издръжка по време на престоя си в Ухан.

Обвинението не твърди, че Лийбър е действал като шпионин в полза на Китай.

Укриването на връзките с чуждата държава обаче може да го направи уязвим на външен натиск в бъдеще. Огромната сума, която ученият от Харвард е укрил, кара разследващите да се усъмнят, че става дума за потенциална корупционна практика.

Няма забрана за участие на американски граждани в китайската научна програма, но всеки от изследователите е длъжен да декларира договорните и финансовите си отношения с китайски университети пред Харвард. Отделно - Лийбър е трябвало да декларира получените пари от чуждата държава пред федералните власти.

Обвинението твърди, че Лийбър е укрил информацията за връзката си с програмата и ТУ-Ухан неколкократно - през април 2018 г. по време на разпит той е казал, че никога не му е предлагано да участва в програмата "Хиляди таланти", но не е сигурен как е категоризиран от Китай. През ноември 2018 г. Националният институт по здравеопазване отново е поискал информация от Харвард за това дали Лийбър е декларирал отношенията си с Китай. Има данни, че той е поискал от администрацията на университета да излъже службата за това, че "няма официални отношения с Техническия университет в Ухан от 2012 г. насам" и че никога не е бил част от програмата за таланти. Въпросните случаи датират поне година преди заболяването от новия коронавирус да бъде открито в Китай.

До момента няма обвинения срещу Чарлз Лийбър за предаване на защитена интелектуална собственост към китайските власти.

Чарлз Лийбър е специалист в сферата на нанотехнологиите, като изследва приложните свойства на частици с размер под 100nm. Той обаче няма експертиза в сферата на вирусологията.

Техническият университет в Ухан също не работи по изследвания на вируси.

Основната дейност на висшето училище е свързана с инженерните науки, материалознанието, транспорта и логистиката.

Колкото до двамата обвинени граждани на Китай, няма данни те да са поддържали връзки с Чарлз Лийбър или да са се занимавали с изследвания на вируси.

Първото обвинение е срещу 29-годишна жена на име Янджин Йе, студентка в Университета в Бостън до април 2019 г. Йе е излъгала, че служи като лейтенант в Китайската армия, за да получи виза. След като е влязла на територията на САЩ, тя е изследвала американски военни планове и е събирала информация за двама професори, специалисти по киберсигурност и роботика. Обвиняемата няма експертиза във вирусологията, а научната й дейност в Бостън е свързана с изчислителни методи при анализ на данни.

Срещу Йе са повдигнати четири обвинения, включително за дейност като агент на чужда държава. В момента жената се намира в Китай.

Второто обвинение е срещу 30-годишен мъж Жаосон Жен, който се е занимавал с онкологични изследвания в Медицинския център Бет Израел Диконес в Харвард. Задържането му е станало при опит да замине за Китай с епруведки с ракови клетки, откраднати от изследователския център. Обвинението срещу него е за контрабанда и лъжесвидетелстване пред служителите на Митническата и граничната служба на САЩ.

В оригиналното съобщение на Министерството на отбраната не се твърди, че откритите проби са "чувствителен материал", а само че става дума за изнасяне на пробите от лабораторията без знанието на нейното ръководство.

Прочетете още:

Не, новият коронавирус не е предсказан в роман отпреди 40 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024