Снимка: © Science Photo Laboratory

Разгарът на кризата с новия коронавирус доведе до зараждането на Не, новият коронавирус не е предсказан в роман отпреди 40 години , които се разпространяват безкритично в социалните мрежи.

Последната от тях е свързана със случая на проф. Чарлз Лийбър, ръководител на Департамента по химия и биохимия в Харвард, който беше обвинен в лъжесвидетелстване пред федералните власти за получено финансиране от Техническия университет в Ухан и за връзки с програма за набиране на кадри, спонсорирана от китайското правителство. 

Реалните факти около делото срещу 60-годишния учен бяха смесени със спекулации, че ученият е бил свързан с лаборатория в Ухан (огнището на епидемията от новия коронавирус), в която Covid-19 e разработен като биологическо оръжие.

Интересът към случая е провокиран от публикация във Facebook от мъж на име Марти Вайс, в която се казва следното: 

"Ако сте пропуснали, федералните агенти арестуваха д-р Чарлз Лийбър заради неверни показания пред Министерството на отбраната за тайни месечни плащания в размер на 50 000 долара от Китай и фактури за милиони, с които да създаде химико-биологична "изследователска" лаборатория в Китай. Арестувани са и двама китайски "студенти", които са работили като научни асистенти. Един от тях всъщност е лейтенант в китайската армия, а другият е арестуван на летище "Логан" при опит да се качи на самолет за Китай и да прехвърли през границата 21 флакона с "чувствителни биологични проби", според ФБР. 

А, да, щях да забравя. Изследователската лаборатория, за чието изграждане добрият професор е помогнал, се намира в Технологичния университет в Ухан. Ухан, Китай, е мястото, от което започна потенциалната пандемия на коронавируса, който се разпространява бързо и смъртоносно. Това е материал като за шпионски роман на Стивън Кунц, но се случва в реалния живот и почти не достига до медиите". 

Каква е истината? 

Snopes.com и FactCheck.org правят подробна проверка на всички твърдения в публикацията. Те откриват, че макар авторът й да цитира реално факти, той създава напълно необоснована връзка между с Лийбър, китайските студенти и коронавируса. 

Нито Лийбър, нито другите двама души имат каквото и да е отношение към изследването на новия вирус. Самото внушение, че Covid-19 е създаден в изкуствени условия, няма доказателства. 

На 28 януари Министерството на отбраната обяви, че са повдигнати обвинения срещу американския учен и още двама китайски граждани. В съобщението се посочва, че трите обвинения не са свързани помежду си. 

Лийбър е обвинен за това, че е излъгал служителите на Пентагона и на Националния институт по здравеопазване за връзката си с Техническия университет в Ухан и за участието си в програмата "План за хиляди таланти", създадена за привличането на чуждестранни учени и експати към научна дейност в Китай. 

В иска срещу Лийбър се твърди, че той е укрил факта, че е получавал големи суми пари от китайското правителство, включително над 1,5 млн. долара за създаване на лаборатория в Техническия университет в Ухан, месечна заплата от 50 000 долара и допълнителни плащания за издръжка по време на престоя си в Ухан. 

Обвинението не твърди, че Лийбър е действал като шпионин в полза на Китай.

Укриването на връзките с чуждата държава обаче може да го направи уязвим на външен натиск в бъдеще. Огромната сума, която ученият от Харвард е укрил, кара разследващите да се усъмнят, че става дума за потенциална корупционна практика. 

Няма забрана за участие на американски граждани в китайската научна програма, но всеки от изследователите е длъжен да декларира договорните и финансовите си отношения с китайски университети пред Харвард. Отделно - Лийбър е трябвало да декларира получените пари от чуждата държава пред федералните власти. 

Обвинението твърди, че Лийбър е укрил информацията за връзката си с програмата и ТУ-Ухан неколкократно - през април 2018 г. по време на разпит той е казал, че никога не му е предлагано да участва в програмата "Хиляди таланти", но не е сигурен как е категоризиран от Китай. През ноември 2018 г. Националният институт по здравеопазване отново е поискал информация от Харвард за това дали Лийбър е декларирал отношенията си с Китай. Има данни, че той е поискал от администрацията на университета да излъже службата за това, че "няма официални отношения с Техническия университет в Ухан от 2012 г. насам" и че никога не е бил част от програмата за таланти. Въпросните случаи датират поне година преди заболяването от новия коронавирус да бъде открито в Китай. 

До момента няма обвинения срещу Чарлз Лийбър за предаване на защитена интелектуална собственост към китайските власти. 

Чарлз Лийбър е специалист в сферата на нанотехнологиите, като изследва приложните свойства на частици с размер под 100nm. Той обаче няма експертиза в сферата на вирусологията. 

Техническият университет в Ухан също не работи по изследвания на вируси.

Основната дейност на висшето училище е свързана с инженерните науки, материалознанието, транспорта и логистиката. 

Колкото до двамата обвинени граждани на Китай, няма данни те да са поддържали връзки с Чарлз Лийбър или да са се занимавали с изследвания на вируси. 

Първото обвинение е срещу 29-годишна жена на име Янджин Йе, студентка в Университета в Бостън до април 2019 г. Йе е излъгала, че служи като лейтенант в Китайската армия, за да получи виза. След като е влязла на територията на САЩ, тя е изследвала американски военни планове и е събирала информация за двама професори, специалисти по киберсигурност и роботика. Обвиняемата няма експертиза във вирусологията, а научната й дейност в Бостън е свързана с изчислителни методи при анализ на данни. 

Срещу Йе са повдигнати четири обвинения, включително за дейност като агент на чужда държава. В момента жената се намира в Китай. 

Второто обвинение е срещу 30-годишен мъж Жаосон Жен, който се е занимавал с онкологични изследвания в Медицинския център Бет Израел Диконес в Харвард. Задържането му е станало при опит да замине за Китай с епруведки с ракови клетки, откраднати от изследователския център. Обвинението срещу него е за контрабанда и лъжесвидетелстване пред служителите на Митническата и граничната служба на САЩ. 

В оригиналното съобщение на Министерството на отбраната не се твърди, че откритите проби са "чувствителен материал", а само че става дума за изнасяне на пробите от лабораторията без знанието на нейното ръководство. 

Прочетете още: 

Не, новият коронавирус не е предсказан в роман отпреди 40 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават