Стотици ранени, над 20 хоспитализирани и 8 загинали, а сред жертвите има деца на 14 и 16 г. - това е равносметката от последния концерт на рапъра Травис Скот в Хюстън, при който публиката изведнъж се е засилила към сцената, смазвайки хората по пътя си.

Трагичната нощ на 5 ноември провокира множество въпроси за отговорността на Скот, който е продължил да изпълнява песните си цели близо 40 минути след първите сигнали за тежкия инцидент.

Рапърът е останал на сцената дори когато линейките на "Спешна помощ" са се опитвали да си проправят път през тълпата, за да стигнат до жертвите. По-късно е посетил афтърпарти в Хюстън и едва тогава е разбрал каква трагедия се е случила.

Проблемите около него като организатор на фестивала Astroworld е, че подобни ситуации с масови безредици и паника не се случват за първи път.

Скот е известен с това, че провокира безразсъдно и дори агресивно поведение сред феновете си по време на концерти.

През 2015 г. той се признава за виновен, след като зрителите на фестивала "Лолапалуза" в Чикаго пробиват кордоните на охраната, за да нахлуят на сцената - и то по негов сигнал. "Всички бесни фенове, прескочете барикадите сега. Хайде, идвайте, искам хаос", казва той, след което стотици души изпълняват поканата му.

При този случай няма пострадали, но две години по-късно в Ню Йорк млад мъж остава частично парализиран, след като е изблъскано от балкона на зала, в която Травис Скот прави концерт. Рапърът предизвиква един от феновете си на втория етаж да скочи, при което цяла група от посетителите в залата се втурва към балкона.

27-годишният Кайл Грийн пада на земята и чупи няколко прешлена. Скот отново е даден на съд, а делото още не е решено.

Още през май 2021 г. билетите за Astroworld са разпродадени за по-малко от един час. Тогава Травис Скот обещава, че ще "продължаваме да пускаме най-дивите".

На 6 ноември Травис Скот публикува позиция, в която казва, че е "съсипан" от случилото се, но така и не се извинява за поведението си и за липсата на организация на събитието. Оттогава насам той обеща да поеме разходите по погребенията на жертвите и да върне парите на всички хора, които са си купили билети за Astroworld.

Това, което разбуни още повече критики срещу него, беше решението му да обяви партньорство с мобилно приложение за психотерапия на име BetterHelp и да даде едномесечен безплатен абонамент за посетителите на фаталния концерт.

Не е ясно дали Скот сам покрива разходите по тази оферта, нито е ясно какво ще се случи с потребителите й, които все още имат нужда от терапия след изтичането на преходния период. Отказът му да поеме лична отговорност за случилото се вероятно е част от правната му защита при задействаните съдебни искове за обезщетения.

"Няма извинение, компенсация или временна безплатна терапевтична програма, която може да замени загубата на човешки живот от фатално неадекватно планиране на фестивала. Смъртните случаи можеше да бъдат избегнати, ако имаше нормални условия за контрол на публиката или ако бяха продадени по-малък брой билети, вместо да се приоритизира печалбата в замяна на безопасността", пише сайтът Salon в свой коментар.

Медицинските екипи на място са били твърде малко, а някои от тях са се оказали неподготвени да дадат животоспасяваща първа помощ на пострадалите.

"Ако Травис Скот иска да направи нещо, с което поне да започне да поправя грешките, довели до смъртта на посетителите на фестивала му, той не може да продължава да се самозащитава, като отказва да приеме отговорността си. Длъжен е да признае публично всички допуснати грешки, собствената си вина за тях и да докаже, че прави всичко необходимо, за да гарантира, че тези условия няма да бъдат повторени никога повече", коментира още медията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023