Продавачът в супермаркет, който днес е фотографът на Хари Стайлс Снимка: © Лойд Уейкфийлд

Ако следвате Хари Стайлс в Instagram, знаете, че фийдът му е пълен с динамични кадри от световното турне Love on Tour. И това не са обикновени снимки - контрастните цветове, понякога кривите композиции и твърде размазаните кадри, които могат да ви дойдат в повече.

Феновете обожават всичко от изпълнителя, но зад фотографиите в Instagram-а на Стайлс се крие друга история. Тя започва от магазин за хранителни стоки.

Продавачът в супермаркет, който днес е фотографът на Хари Стайлс - Love on tour - satellite stomps

За Лойд Уейкфийлд последната година е пълна лудница. 26-годишният британец в момента пътува по света като фотограф на Love on Tour, а преди да се присъедини към екипа на Хари Стайлс той работи в най-обикновен супермаркет. Именно Лойд носи "вината" за визуалния образ на звездата. А фотографиите получават средно по 4 милиона харесвания.

Турнето започна на 4 септември 2021 г. и е планирано да завърши на 22 юли 2023 г. Уейкфийлд улавя радостта и блясъка на изпълнителя на 50 от концертите, пише Vogue. Хаотичните и някак интимни кадри на Стайлс се усещат като образ от турнетата, които живеят в колективната ни музикална памет - Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Роулинг Стоунс.

Изпитва ли Лойд еуфория от повратната точка на кариерата си? Не точно.

„Склонен съм да се сравнявам с други хора, особено с фотографи, които следвам в Instagram, и да си казвам: Защо не правя това? Защо не съм по-зает?“, коментира британецът. „Но може би няма край. Опитвам се да се наслаждавам повече на пътуването, колкото и стереотипно да звучи.“

Фотографът първоначално снима зад кулисите на клиповете към песните на Стайлс "Late Night Talking“ и "As It Was“. Вторият отнема няколко дни репетиции заради сложната хореография и комплексни визуални ефекти.

,,Беше като отделен свят в балон. Да гледаш отвътре е очарователно. Моментът беше страхотен, защото Хари тъкмо обявяваше албума и се подготвяше за мащабното турне", разказва Лойд.

Преди да тръгне на световна обиколка с Хари Стайлс, фотографът никога не е снимал концерт на живо. ,,Не мисля, че той знае това. Преди турнето си мислех: отиваш, разпускаш цял ден, изчакваш концерта, снимаш, ретушираш кадрите и се прибираш. Но се оказа доста повече от това. Не е просто заснемане на представление на живо. Зад кулисите си, там са групата и екипът, които стоян зад Хари. Невероятно е да си част от това.", споделя Уейкфийлд.

Подобно на мнозина, британецът не е имал представа от дете с какво ще се занимава. Израства в Манчестър, роден и отгледан с футбола. Опитва да стане професионален футболист, но спортната му кариера така и не потръгва.

,,Просто се провали и си намерих работа в търговията на дребно", смее се Лойд. ,,Работех в Aldi (верига супермаркети) и след смените правех снимки".

Междувременно фотографът напредва бавно и в заснемането на видеоклипове за кафенета. Прави го ,,за никакви пари", но с цел да си създаде портфолио. ,,Първата ми добре платена работа беше за марка за бижута на местен инфлуенсър. Беше ужасно. Сигурен съм, че тези снимки са скрити от света, което е страхотно.", казва той.

Продавачът в супермаркет, който днес е фотографът на Хари Стайлс Лойд Уейкфийлд

След време Уейкфийлд се свързва с агенция, представляваща фотографи, и започва да работи за нея. Пътува из Европа и САЩ и прави кадри за някои от седмиците на модата. ,,Това беше първият път, когато си казах: Окей, това може би е нещо правилно. После COVID-19 удари, когато тъкмо започнах да се налагам и да имам портфолио, което наистина харесвам. Всичките ми ангажименти отпаднаха. Приемах работа зад кулисите на каквото и да било - само и само да съм зает.", споделя британецът.

Лойд все още усеща, че не прави достатъчно, но и самият той преди година никога не би предположил къде ще се намира днес. Love on Tour е едно от най-популярните и най-касовите турнета в последните години.

,,Играех Warzone почти цяла година", спомня си фотографът времената на пандемията. След 18-месечните ограничения заради вируса в Западна Европа, той мисли, че отново ще трябва да гради кариерата си бавно, но всичко се случва изведнъж.

Дали бившият продавач на хранителни стоки има усещането, че документира музикалната история? ,,Трудно е да го погледнеш така, когато си вътре в този балон. Толкова съм концентриран в това да се уверявам, че всичко е наред, че не мога да направя крачка назад и да погледна мащаба. Когато Хари спечели "Грами", стана ясно, че това наистина е огромно.", обяснява Лойд.

Хари Стайлс, концерт, световно турне, Love On tour

Като малък на Уейкфийлд винаги му се е струвало като мечта да пътува в голям автобус за турне. ,,Отнема много време да свикнеш да живееш в куфар. Трябва да ограничиш багажа си. И да жертваш много, като продукти за грижа за кожата.", коментира фотографът.

Тичането му помага да остава здрав, когато пътува по света и сменя на часови зони. ,,Оставям телефона си в самолетен режим и излизам да тичам, особено когато сме на хубаво място. Опитвам се да изключа, което постепенно става все по-трудно и по-трудно. Уверявам се, че се храня добре. Малките неща веднага оказват влиянието си, докато сме на турне.", споделя той.

"Matila" и "Satelite" са любимите му песни от албума Harry's House.

,,Когато репетираха новите парчета миналата година, чух версията на живо (на "Matilda") преди да я запишат. Помислих си: По дяволите, тази песен е невероятна! Седях на репетициите, преди да бъде пусната. Тогава за първи път си казах - това ще е масово, този албум ще бъде огромен. Харесвам много и "Satellite“ заради движенията на Хари по сцената - има едно, което феновете нарекоха "Сателитни трептения" (Satellite Stomps). Много хора се чудят дали не се отегчавам от песните и, честно казано, не, наистина. Зает съм, докато музиката върви. Не съм се чувствал отегчен за секунда.", казва Уейкфийлд.

@alexiaahoude SATELLITE STOMPS !! 📡 #harrystyles #hslotchicago ♬ original sound - lexi

Вероятно мнозина се питат какво е Хари Стайлс да ти е шеф и дали "дава зор" за снимките си. Фотографът споделя, че се опитва да обработи кадрите от концертите още същата вечер. Денонощието му протича по следния начин: снима поредната спирка от турнето, веднага след това пъха картата памет от фотоапарата в лаптопа си и ретушира в продължение на 3-4 часа. Нормално завършва около 3 часа сутринта. Спи до 10-11 ч. и на следващия ден всичко се повтаря.

,,Хари е един от най-добрите шефове, които съм имал. Той също е от Манчестър. На една и съща възраст сме, имаме доста общи неща - помага за динамиката, когато снимаме. Просто се свързваме. Шегуваме се. Мисля, че това е важно. Ако беше сухарско, тогава не мисля, че резултатът от изображенията щеше да е такъв, какъвто е. Опитвам се да подхождам като към приятел.", казва Лойд.

Хари Стайлс в кола

Лойд агитира начинаещите фотографи да не се страхуват да си потърсят късмета. ,,Има голям шанс дори хора, които смятате за недостижими, да видят ваше съобщение или имейл. Особено със социалните медии."

,,Трябва да се изложите на витрината, за да бъдете забелязани. Ако планирате много неща в главата си, но не ги изпълнявате, е лесно да останете в сенките. Бъдете като гъба и научете колкото е възможно повече", продължава със съветите. Но по думите му най-важното е да си добър човек. "Може да си най-талантливият, но ако си гадняр, никой не иска да е около теб. Бъдете любезни. Простите неща наистина правят впечатление и могат да ви отведат много далеч", мисли британецът.

Той добавя, че много пъти хората сами се отписват, защото си казват: Кой съм аз, за да правя това? ,,Питайте тези, които харесвате: Може ли да пием кафе някой път? Иска ми се да го бях правил повече, когато започвах, защото просто щеше да ускори всичко. Лесно е да се каже, разбира се."

Мечта му е да режисира рекламен клип за Световната купа за Англия. ,,Би било върхът. Бих умрял щастлив. Опитвам да не поставям неща от типа „това е крайната цел“. Докато нещо се гради стабилно, тогава съм доволен. Понякога е добре да има една крачка назад, за да направиш две напред."

Близките планове на Лойд включват концерти от Love on Tour в Австралия, а от май до края на юли екипът и Хари Стайлс ще бъдат в Европа. Времето на фотографа е резервирано за следващите шест месеца.

Покрай музиканта Лойд Уейкфийлд снима за Gucci и GQ. Други брандове, присъстващи в портфолиото му, са Nike, Prime Video (Amazon), Sony Records, Philipp Plein, Columbia Records и издания като NY Times, Teen Vogue, Rolling Stone и Billboard.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024