От сиропиталището до фронта: Бившият командир на "Вагнер", който съжалява, че се е сражавал в Украйна Снимка: © Twitter

Андрей Медведев напусна Русия, а бягството му стана първият известен случай на дезертьорство на войник от наемническата група "Вагнер".

По-рано Евегений Пригожин, ръководител на частната наемническа армия и близък съюзник на руския президент Владимир Путин, каза за него: "Бъдете внимателни, той е много опасен" и доразкраси картината с факта, че Медведев бил "малтретирал затворници".

Паравоенното формирование е известно със своята жестокост и липсата на елементарни морални стандарти.

Андрей Медведев не е просто войник, а бивш командир и активен участник в руските военни действия в Украйна. Сега той търси убежище в Норвегия и твърди, че съжалява.

В интервю за "Ройтерс" 26-годишният мъж се извинява за това, че се е сражавал на фронта в Украйна като част от "Вагнер".

"Мнозина ме смятат за мошеник, престъпник, убиец. Преди всичко, многократно и отново, искам да се извиня. И въпреки че не знам как ще бъде прието, искам да кажа, че съжалявам", споделя той.

Младият мъж, който през януари избяга в Норвегия, казва, че е бил свидетел на убийства и малтретиране на руски затворници, отведени на фронта в Украйна, за да се бият за наемническата групировка. Смята се, че около 50 хиляди затворници са били освободени, за да вземат участие във войната на Русия срещу Украйна - данните са на британското военно разузнаване.

"Искам да обясня, че аз не съм този човек. Да, служил съм във "Вагнер". Има някои моменти (в моята история), които не се харесват на хората, като този, че изобщо съм се присъединил към тях, но никой не се ражда умен", казва войникът.

Кой е Андрей Медведев? От сиропиталището до фронта

Бившият командир от "Вагнер" е роден в руската Томска област в Сибир. Той разказва, че е бил настанен в сиропиталище, когато е на около 12 години, след като майка му умира, а баща му внезапно изчезва.

По думите му, през 2014 г. е призован в руската армия, когато е на 18 години, и по-късно служи в 31-ва въздушнодесантна бригада в Уляновск.

"Тогава за първи път бях изпратен в Донбас", споделя войникът пред "Ройтерс".

Конфликтът в Източна Украйна започва през 2014 г., след като проруският президент Виктор Янукович е свален след масови антиправителствени протести, известни още като Евромайдан. По това време Русия анексира незаконно полуостров Крим, а подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Донбас се опитват да откъснат региона от контрола на Киев.

Боец от руската наемническа групировка "Вагнер"

Медведев признава, че е излежал няколко присъди в затвора, включително една за грабеж. Когато излиза от затвора през юли 2022 г., решава да се присъедини към "Вагнер".

Той казва, че не е бил вербуван направо от затвора, а е решил да се присъедини, защото е осъзнал, че вероятно така или иначе ще бъде мобилизиран в редовните руски въоръжени сили. Подписал четиримесечен договор за месечна заплата от около 250 хил. рубли (3 244 евро). По думите му, на 16 юли е изпратен в Украйна и се включва в сраженията край Бахмут.

"Беше ужасно (fucked up). Пътищата към Бахмут бяха осеяни с трупове на наши войници. Загубите бяха големи... Видях как загинаха много приятели", описва бившият командир.

Във "Вагнер" Медведев ръководи отряд, като приема заповеди от командира на взвода и планира бойни мисии. Той казва, че е видял "прояви на смелост и от двете страни". Споделя и това, че е станал свидетел как двама души, които не са искали да се бият, са били застреляни пред очите на току-що набрани затворници.

"Най-страшното нещо? Да осъзнаеш, че има хора, които се смятат за твои сънародници и които могат да дойдат и да те убият в един момент или по нечия заповед. Собствените ти хора. Вероятно това беше най-страшното нещо".

Сега Медведев иска да разкаже за преживяванията си по време на войната, така че "виновниците да бъдат наказани" за престъпленията си в Украйна.

"Реших да се изправя срещу това публично, да помогна да се гарантира, че виновниците ще бъдат наказани. Ще се опитам да дам своя принос, поне малко", допълва той.

"Вагнер" взима активно участие в кървавата битка в източната част на Донецка област. Според представители на Великобритания, групата съставлява около 10% от руските сили в Украйна и е изиграла значителна роля в подпомагането на силите на Москва в сраженията около град Соледар. Хиляди нейни военнослужещи са били вербувани от руски затвори, а основателят ѝ Евгений Пригожин е обещал на новобранците свобода в замяна на шестмесечна служба на фронта.

Преди седмица "Ройтерс" публикува специален репортаж за открито гробище в Южна Русия, където са погребани мъже, които са били осъдени и са били вербувани от "Вагнер" да се бият в Украйна.

Медведев вече има статут на свидетел в Норвегия, където властите го разпитват за военните престъпления от фронта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023