Бивш командир на "Вагнер" поиска убежище в Норвегия

Бивш командир от частната руска паравоенна група "Вагнер" е поискал убежище в Норвегия, след като е дезертирал от наемническото формирование, съобщава британската обществена медия BBC.

26-годишният Андрей Медведев преминал границата с Норвегия в петък, където е задържан от граничната охрана. Към момента той се намира в ареста в Осло, където му е повдигнато обвинение за незаконно влизане в страната.

Адвокатът му Бринюлф Риснес казва, че клиентът му е напуснал "Вагнер", след като е станал свидетел на военни престъпления в Украйна.

Норвежката гранична охрана потвърди задържането му, но не даде повече подробности от "съображения за сигурност и неприкосновеност на личния живот". Началникът на полицията в норвежкия регион Финмарк, заяви, че мъжът е подал молба за убежище.

Медведев е напуснал Русия с помощта на руската правозащитна организация "Гулагу". Досега това е първият известен случай на дезертиране на един от войниците на групата "Вагнер" на Запад.

Медведев се присъединява към паравоенната групировка през юли 2022 г. с 4-месечен договор, но бяга, след като е станал свидетел на множество нарушения на човешките права и военни престъпления, докато е служил в Украйна, посочва основателят на "Гулагу" Владимир Осечкин пред BBC.

По думите му, Медведев е бивш войник в руската армия и е излежавал присъда в затвора между 2017 и 2018 г., преди да се присъедини към "Вагнер", където се бие в ключови битки на фронта в Украйна.

Адвокатът му посочва, че войникът е взел със себе си някои доказателства за военни престъпления и възнамерява да сподели информацията си с групите, разследващи тези казуси

"Накратко, той се е чувствал предаден и е искал да напусне възможно най-скоро", казва Риснес.

От своя страна, основателят на руската група "Вагнер" - Евгений Пригожин, потвърди, че Медведев е бивш негов войник и го описа като "много опсасен". Той е бил командир на подразделение и е отговарял за между пет и десет войници.

Представители на Великобритания смятат, че "Вагнер" съставлява около 10% от руските сили в Украйна и е изиграла значителна роля в подпомагането на силите на Москва да превземат град Соледар. Хиляди нейни военнослужещи са били вербувани от руски затвори, а Пригожин е обещал на новобранците свобода в замяна на шестмесечна служба в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024