От втори опит: ББР продаде директорското BMW за 87 хил. лв. Снимка: © ББР

Луксозното BMW, ползвано от бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, е било продадено от втори опит. Цената, която е била платена за автомобила, е 87 хиляди лева.

Това съобщи настоящият изпълнителен директор на банката Цанко Арабаджиев в интервю за предаването „Бизнес.БГ“ по БНТ. Той получил информация на 26 септември, че вторият търг за BMW-то, който ББР организира, е бил успешен. Не се съобщава името на новия притежател на луксозния автомобил.

Обявата за продан на директорската кола на Българската банка за развитие веднага привлече вниманието не само заради премиум параметрите, но и заради решението на бившия икономически министър Кирил Петков да се направи по възможно най-публичния начин - с излагането на BMW-то на улицата пред централата на ББР. Според него тя била купена за 400 000 лв.

"Този етап остава в миналото": Защо ББР обяви директорското BMW за продан

До миналата година автомобилът BMW 750 Li xDrive е ползван от Стоян Мавродиев. Петков – в качеството си на принципал на ББР – заяви през август, че покупката е била необоснован разход за банка, чиято цел е да насърчава малкия и средния бизнес.

Бившият министър обяви, че началната цена е 95 хиляди лева, но първият търг беше неуспешен заради неизпълнение на изискването да се явят най-малко двама от кандидатите, внесли депозити.

Повторният търг се е провел на 24 септември в ББР. Началната цена е била 85 хиляди лева, а стъпката за наддаване – 1000 лева, става ясно от прессъобщение в сайта на банката.

Стоян Мавродиев беше отстранен като директор на Българската банка за развитие през април 2020 г., когато се разбра, че ББР е одобрила финансиране от 75 млн. лв. на фирма, занимаваща се с изкупуване на лоши кредити. В същия момент ББР трябваше да има водеща роля в схемите за предоставяне на преференциални заеми на граждани и компании, които са останали без дейност заради току-що наложеното извънредно положение заради Covid-19.

Когато Кирил Петков стана министър на икономиката в първия служебен кабинет с премиер Стефан Янев, той започна процес на осветяване на най-големите кредитополучатели от ББР и на нарушенията в системата по контрол и отчитане на дейността на управителите.

Петков показа, че банката е раздала 1,8 млрд. лева – или 90% от кредитния си портфейл – на едва 20 фирми, при положение че трябва да работи за малкия и средния бизнес. По информация на бившия министър – 8 от тези компании получили общо 1 милиард лева при изгодни лихви, а половината от тях били свързани с Делян Пеевски.

Настоящият директор на ББР Цанко Арабаджиев заяви пред БНТ, че от тези 8 кредита в момента 5 са в гратисен период по главница. 4 от петте са се възползвали от мораториума на БНБ като Covid-помощ и дори не плащат лихви, добави той.

„Първият гратисен период на един от кредитите изтича през октомври 2021, а засега един от осемте получатели на топ кредити не си изпълнява ангажиментите. Някои от тези кредити са с много ниски погасителни вноски в началото и чак далеч в бъдещето ще стане ясно дали кредитът ще бъде възстановен или не", каза Арабаджиев.

Той каза, че с новоназначените членове на борда на директорите и в Надзорния съвет са заварили "отчайвайщо управление". "Всички контролни механизми на банката бяха изключени - бизнес звеното, правният отдел, отделите за оценка и управление на риска формално са разглеждали проектите за кредитиране без никаква критическа мисъл. Създадена е била отлично работеща магистрала за отпускане на лоши кредити в банката", обясни директорът.

В Управителния съвет на ББР са Арабаджиев, Владимир Георгиев, Крум Георгиев и Живко Тодоров. Членове на Надзорния съвет са Валентин Михов, Васил Щонов и Стамен Янев.

Митко Симеонов и Велина Бурска бяха отстранени от НС по искане на Кирил Петков, а Янев остана негов член.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024