Снимка: © ББР

Луксозното BMW, ползвано от бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, е било продадено от втори опит. Цената, която е била платена за автомобила, е 87 хиляди лева.

Това съобщи настоящият изпълнителен директор на банката Цанко Арабаджиев в интервю за предаването „Бизнес.БГ“ по БНТ. Той получил информация на 26 септември, че вторият търг за BMW-то, който ББР организира, е бил успешен. Не се съобщава името на новия притежател на луксозния автомобил.

Обявата за продан на директорската кола на Българската банка за развитие веднага привлече вниманието не само заради премиум параметрите, но и заради решението на бившия икономически министър Кирил Петков да се направи по възможно най-публичния начин - с излагането на BMW-то на улицата пред централата на ББР. Според него тя била купена за 400 000 лв.

"Този етап остава в миналото": Защо ББР обяви директорското BMW за продан

До миналата година автомобилът BMW 750 Li xDrive е ползван от Стоян Мавродиев. Петков – в качеството си на принципал на ББР – заяви през август, че покупката е била необоснован разход за банка, чиято цел е да насърчава малкия и средния бизнес.

Бившият министър обяви, че началната цена е 95 хиляди лева, но първият търг беше неуспешен заради неизпълнение на изискването да се явят най-малко двама от кандидатите, внесли депозити.

Повторният търг се е провел на 24 септември в ББР. Началната цена е била 85 хиляди лева, а стъпката за наддаване – 1000 лева, става ясно от прессъобщение в сайта на банката.

Стоян Мавродиев беше отстранен като директор на Българската банка за развитие през април 2020 г., когато се разбра, че ББР е одобрила финансиране от 75 млн. лв. на фирма, занимаваща се с изкупуване на лоши кредити. В същия момент ББР трябваше да има водеща роля в схемите за предоставяне на преференциални заеми на граждани и компании, които са останали без дейност заради току-що наложеното извънредно положение заради Covid-19.

Когато Кирил Петков стана министър на икономиката в първия служебен кабинет с премиер Стефан Янев, той започна процес на осветяване на най-големите кредитополучатели от ББР и на нарушенията в системата по контрол и отчитане на дейността на управителите.

Петков показа, че банката е раздала 1,8 млрд. лева – или 90% от кредитния си портфейл – на едва 20 фирми, при положение че трябва да работи за малкия и средния бизнес. По информация на бившия министър – 8 от тези компании получили общо 1 милиард лева при изгодни лихви, а половината от тях били свързани с Делян Пеевски.

Настоящият директор на ББР Цанко Арабаджиев заяви пред БНТ, че от тези 8 кредита в момента 5 са в гратисен период по главница. 4 от петте са се възползвали от мораториума на БНБ като Covid-помощ и дори не плащат лихви, добави той.

„Първият гратисен период на един от кредитите изтича през октомври 2021, а засега един от осемте получатели на топ кредити не си изпълнява ангажиментите. Някои от тези кредити са с много ниски погасителни вноски в началото и чак далеч в бъдещето ще стане ясно дали кредитът ще бъде възстановен или не", каза Арабаджиев.

Той каза, че с новоназначените членове на борда на директорите и в Надзорния съвет са заварили "отчайвайщо управление". "Всички контролни механизми на банката бяха изключени - бизнес звеното, правният отдел, отделите за оценка и управление на риска формално са разглеждали проектите за кредитиране без никаква критическа мисъл. Създадена е била отлично работеща магистрала за отпускане на лоши кредити в банката", обясни директорът.

В Управителния съвет на ББР са Арабаджиев, Владимир Георгиев, Крум Георгиев и Живко Тодоров. Членове на Надзорния съвет са Валентин Михов, Васил Щонов и Стамен Янев.

Митко Симеонов и Велина Бурска бяха отстранени от НС по искане на Кирил Петков, а Янев остана негов член.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.