Снимка: © ББР

Мощност: 449 конски сили. Пробег: 39 000 км за пет години. Екстериор Pure Excellence. Тапицерия: BMW Individual Volllederausstattung "Merino". 

Начална цена: 95 000 лв. Стъпка на наддаване: 1000 лв. 

По-интригуваща оферта трудно ще се намери на пазара.

Обявата за продан на директорския автомобил на Българската банка за развитие веднага привлече вниманието не само заради премиум параметрите му, но и заради решението да го направи по възможно най-публичния начин - с излагането на BMW-то на улицата пред централата на ББР.

До миналата година колата е ползвана от изпълнителния директор Стоян Мавродиев. Служебният министър Кирил Петков даде за пример покупката му като необоснован разход на банка, чиято цел би трябвало да е насърчаването на малкия и средния бизнес.

Преди дни той преизчисли цената на колата от 400 000 лв. на потенциални десет кредита с размер от 40 000 лв. за развитието на предприятия. 

"ББР продава свой актив от вчера: BMW на Мавродиев. По-добре с тези пари да финансираме още един малък бизнес", пише Петков в профила си във Facebook. 

На въпрос от районния кмет на столичния "Средец" Трайчо Трайков "Нали не са решили да я подменят с нова подобна?", Петков отговаря: "Не. Този етап на ББР остава в миналото". 

Служебният автомобил е само част от стандарта, който директорите на държавната банка са си позволявали в предходния мандат. 

Според данни на Кирил Петков, представени пред Народното събрание, един от управителите е разполагал с 468 000 лв. годишна заплата, плюс бонуси, с които месечното му възнаграждение се е качвало до 60 000 лв. В някои месеци доходът му падал до "само 33 000 лв.". 

"Смятайте за какви неща са харчени парите на данъкоплатците. Чудесна инициатива на новия управителен съвет на държавната банка да се отърве от скъпите и неносещи доходност активи. Това е начина, открити и прозрачни търгове. А не тайно, без никой да разбере. Както се е случвало нерядко", пише депутатът от "Демократична България" Владислав Панев, който разпространи снимки на колата, изложена на публична продан. 

Стоян Мавродиев беше отстранен като директор на Българската банка за развитие през април 2020 г., когато се разбра, че ББР е одобрила финансиране от 75 млн. лв. на фирма, занимаваща се с изкупуване на лоши кредити. В същия момент ББР трябваше да има водеща роля в схемите за предоставяне на преференциални заеми на граждани и компании, които са останали без дейност заради току-що наложеното извънредно положение заради Covid-19. 

Тогава Мавродиев отказа да се оттегли и обяви, че бившият премиер Бойко Борисов е бил "сериозно подведен" при решението си да поиска освобождаването му от длъжност. 

"В банковата система моралът се измерва с числа", беше коментарът на Мавродиев, който защити работата на екипа си като "честна, отговорна и почтена, с много високо ниво на професионализъм". 

С влизането на Кирил Петков в Министерството на икономиката започна процес на осветяване на най-големите кредитополучатели от ББР и на нарушенията в системата по контрол и отчитане на дейността на управителите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед