Министерството на вътрешните работи призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие и че той е бил задържан незаконно по време на протестите през 2020.

Това става ясно от писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд. То е било изпратено в края на миналата седмица, а от АЕЖ го публикуваха на 4 октомври.

В писмото Рашков заявява, че през юни тази година е била направена нова вътрешна проверка по случая, който предизвика вниманието на няколко международни организации. Тя е констатирала „данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“.

С оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер, материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура, пишат от МВР.

Така случаят за пореден път се праща към обвинението, което вече два пъти отказва да предприеме действия. Последно Софийската апелативна прокуратура потвърди отказа на Софийската градска прокуратура от февруари 2021 да разследва действията на служителите на МВР срещу журналиста.

Кенаров беше задържан, удрян и влачен от полицаи, както и задържан в РПУ в продължение на часове. Той отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември 2020 г. и се беше легитимирал като журналист.

Съдебно-медицинската експертиза показа, че е бил удрян многократно, но вътрешната проверка на полицията тогава така и не откри нарушения. Кенаров заведе дело срещу МВР, а по време на кабинета „Борисов 3“ ведомството даже искаше НАП да провери журналиста, но Бойко Рашков отмени искането.

"АЕЖ-България и Антикорупционният фонд настояват прокуратурата да вземе незабавно отношение във връзка с констатациите от повторната проверка на МВР във връзка с незаконния арест и побой над колегата Димитър Кенаров. Още в първите дни след посегателството срещу Кенаров, АЕЖ изрази своите притеснения, че проверката по случая няма да бъде обективна предвид публичните изказвания на висши представители на МВР“, пишат от АЕЖ.

„Констатациите от повторната проверка на МВР потвърждават тези наши съмнения. Очевидно защитата на личната неприкосновеност или посегателството срещу свободата на словото, които са издигнати като висша ценност в Конституцията, зависи от политическата конюнктура", добавят те.

За разлика от предходната проверка, вече е установено кои са тримата полицаи, които физически са задържали журналиста. АЕЖ искат да се образува досъдебно производство, което да бъде водено и наблюдавано по независим и обективен начин.

Международната организация "Репортери без граници" публикува в Twitter снимка на Кенаров и заяви, че приветства прогреса при разследването при управлението на служебното правителство.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум