Министерството на вътрешните работи призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие и че той е бил задържан незаконно по време на протестите през 2020.

Това става ясно от писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд. То е било изпратено в края на миналата седмица, а от АЕЖ го публикуваха на 4 октомври.

В писмото Рашков заявява, че през юни тази година е била направена нова вътрешна проверка по случая, който предизвика вниманието на няколко международни организации. Тя е констатирала „данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“.

С оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер, материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура, пишат от МВР.

Така случаят за пореден път се праща към обвинението, което вече два пъти отказва да предприеме действия. Последно Софийската апелативна прокуратура потвърди отказа на Софийската градска прокуратура от февруари 2021 да разследва действията на служителите на МВР срещу журналиста.

Кенаров беше задържан, удрян и влачен от полицаи, както и задържан в РПУ в продължение на часове. Той отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември 2020 г. и се беше легитимирал като журналист.

Съдебно-медицинската експертиза показа, че е бил удрян многократно, но вътрешната проверка на полицията тогава така и не откри нарушения. Кенаров заведе дело срещу МВР, а по време на кабинета „Борисов 3“ ведомството даже искаше НАП да провери журналиста, но Бойко Рашков отмени искането.

"АЕЖ-България и Антикорупционният фонд настояват прокуратурата да вземе незабавно отношение във връзка с констатациите от повторната проверка на МВР във връзка с незаконния арест и побой над колегата Димитър Кенаров. Още в първите дни след посегателството срещу Кенаров, АЕЖ изрази своите притеснения, че проверката по случая няма да бъде обективна предвид публичните изказвания на висши представители на МВР“, пишат от АЕЖ.

„Констатациите от повторната проверка на МВР потвърждават тези наши съмнения. Очевидно защитата на личната неприкосновеност или посегателството срещу свободата на словото, които са издигнати като висша ценност в Конституцията, зависи от политическата конюнктура", добавят те.

За разлика от предходната проверка, вече е установено кои са тримата полицаи, които физически са задържали журналиста. АЕЖ искат да се образува досъдебно производство, което да бъде водено и наблюдавано по независим и обективен начин.

Международната организация "Репортери без граници" публикува в Twitter снимка на Кенаров и заяви, че приветства прогреса при разследването при управлението на служебното правителство.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности