Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който беше вкаран в затвора през януари 2021 г. по т.нар. дело "Ив Роше", се обърна към френските граждани с призив да не гласуват за Марин льо Пен, a да подкрепят Еманюел Макрон на балотажа

В Twitter-профила на Навални бяха публикувани серия от послания на френски език, в които се напомня за тесните финансови връзки на Льо Пен с режима на Владимир Путин.

Той посочва, че западните политици, които се самоопределят като "консерватори" и едновременно с това подкрепят Путин, "не са нищо повече от лицемери без скрупули" на фона на тоталното разминаване между идеологическите декларации на руския елит и реалните им действия.

"Давам си сметка за иронията на ситуацията - един руски политически затворник се обръща към френските гласоподаватели. Но технически погледнато, аз съм в затвора поради жалба, подадена от френска компания. Учил съм френски език в университета и когато ходя в Париж, винаги нося шал. Така че тази държава ми е близка, затова ще се опитам", казва Навални в началото на серията.

"Без никакви колебания призовавам французите да гласуват за Еманюел Макрон на 24 април, но бих искал да се обърна към онези хора, които не изключват възможността да гласуват за Марин льо Пен".

Алексей Навални описва като шокиращ факта, че кандидатката на "Национален сбор" е получила близо 9 млн. евро заем от т.нар. "Първа чешко-руска банка" през 2014 г., за да финансира предизборните си кампании.

Банката губи лиценза си през 2016 г., а дългът на Льо Пен е откупен от неизвестна руска компания. Тя на свой ред го прехвърля към "Авиазапчаст", производител на авиационно оборудване, който изпълнява поръчки на руската държава, включително за износ към Сирия.

"Повярвайте ми, не става дума за обикновена "съмнителна афера". Тази банка е добре известна структура за пране на пари, която беше създадена по идея на Путин. Щеше ли да ви хареса, ако някой френски политик получи заем от Коза Ностра? Ами точно такъв е случаят. Не се съмнявам ни най-малко, че преговорите ѝ с тези хора и транзакциите с тях представляват тайно политическо споразумение. Това е корупция. И е продажба на политическото влияние на Путин", казва Алексей Навални.

Снимката с Путин, която Марин льо Пен не иска Франция да вижда

Той обръща специално внимание и на хората, чиито убеждения са консервативни и гледат на Владимир Путин като на потенциален пример за подражание, заради отрицанието на либералните ценности.

Навални подчертава, че с години се е опитвал да създаде политическа коалиция срещу режима в Москва, като към нея е привличал не само либерали, но и десни консерватори - нещо, за което е критикуван често. Руският опозиционер казва, че не смята това за проблем, а за свое предимство, защото умее да разговаря с хора с различни политически убеждения.

Това, което не може да приеме обаче, са заблудите на представителите на европейската десница, която симпатизира на "консерватизма" на Путин.

"Путин и неговият политически елит са тотално неморални, те презират семейните ценности - за тях нормата е да имат второ или дори трето семейство, любовници и яхти. Това са лицемери. Доскоро арестуваха хора заради Библията, а сега се кръстят в църквите. Те ненавиждат средната класа и се отнасят към работниците с презрение", казва Алексей Навални.

"Путин задейства напълно безумна миграционна политика, при която свободният достъп на мигранти от Централна Азия съвпадна с превръщането на тези мигранти в частни роби, лишени от права. Путин съзаде и поддържа истинска терористична държава в Чечня, където убийствата, отвличанията и заплахите са станали нещо нормално"

Поради тази причина онези, които се наричат "консерватори" и които симпатизират на Путин, не са нищо повече от лицемери без скрупули", казва още той.

Навални признава, че изборите винаги са трудни, но винаги трябва да се гласува - дори само за да се даде глас "против" недостойния кандидат.

"На 24 април няма да мога да нося шал в знак на солидарност с французите. Това би било "нарушение на дрескода" при нас, заради което може да ме вкарат в килия за дисциплинарно наказание. Но въпреки това ще подкрепя Франция, французите и Еманюел Макрон", казва още той.

Тома Пикети и Джоузеф Стиглиц: Време е за глобален регистър на активите на олигарси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици