Тома Пикети, Джоузеф Стиглиц и още 18 международни икономисти се обърнаха към лидерите на Г-20 с призив за създаване на глобален регистър на богатството, който да сложи край на укриването на незаконно придобито имущество.

В регистъра трябва да влиза информация не само за формалния им притежател, но и за бенефициарния собственик, т.е. човека, който наистина контролира активите.

"Освен недвижимо имущество, банкови сметки, сейфове, тръстове и други правни форми, в този регистър трябва да се включват и ценни книжа, криптоактиви, произведения на изкуството, бижута, яхти, самолети, други луксозни предмети и дори нематериални активи като интелектуална собственост и регистрирани търговски марки", се казва в позицията на икономистите от т.нар. Независима комисия за реформа на международното корпоративно данъчно облагане (ICRICT).

Апелът им е провокиран от проблемите, с които западните служби за сигурност се сблъскват при преследването на парите, укривани от руските олигарси през кухи фирми и офшорни сметки.

Манията на руските олигарси по суперяхтите ще им излезе скъпо

"Според някои оценки тези хора притежават богатство за най-малко 1 трилион долара в чужбина, което често е прикрито зад офшорни компании, чиято реална собственост трудно може да се определи. Държавите, които се изправят пред подобна стена от непрозрачност, вече се затрудняват в усилията си да наложат санкции", посочват авторите на писмото.

Те поставят този проблем в контекста на кризата, която възникна след последователната поява на Covid-пандемията и войната в Украйна, довела до още по-рязко поскъпване на енергията и хранителните стоки, връщане към напреварата във въоръжаването и страха от още по-унищожителна ескалация.

"Като лидери на най-важните държави на планетата вие носите отговорност за прилагането на спешни решения, които не бива да допуснат светът да пропадне в хаос. А сега имате златна възможност да го направите", казват икономистите.

Те посочват, че извънредната концентрация на богатство е проблем, който води до подриване на принципите на демокрацията.

"Когато някои от ултрабогатите хора използват своята власт, за да избегнат данъчните си задължения, те лишават държавите от ценни ресурси и водят останалата част от обществото до бедност", казват авторите.

Дворците на руските олигарси във Франция

Проблемът не е ограничен само до руските олигарси, но войната в Украйна е емблематичен пример за това защо са нужни спешни мерки за финансова прозрачност. Досегашните усилия за въвеждане на многостранен автоматичен обмен на информация не са достатъчни за "поправяне на счупената международна финансова система, която в момента облагодетелства богатите хора, които искат да избегнат плащането на данъци - както и онези, които искат да скрият незаконните си придобивки".

Няма технически пречки пред създаването на глобален регистър на богатството - това, което липсва, е политическа воля за окончателно справяне със зоните, които предоставят подобни услуги.

Икономистите от ICRICT предлагат този регистър да представлява мрежа от взаимосвързани данни от националите системи, като ЕС би могъл да направи първите стъпки чрез координирано планиране.

"Създаването на централизиран глобален ресурс, който показва детайлно кой, какво и къде притежава, ще предостави средство за засичане, измерване и разбиране на разпределението на световното богатство - съответно ще предостави на правителствата и гражданите внимателно и дълбоко разбиране за световното неравенство", казват още те.

"Няма извинения, пандемии и войни, които могат да оправдаят липсата на действия. Да запазим демокрацията, да сложим край на ескалиращото неравенство и да възстановим обществения договор", завършва писмото на експертите.

Киев запорира имуществото на Виктор Медведчук - в активите му има и парцели в Несебър, Поморие и Царево


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023