Тома Пикети, Джоузеф Стиглиц и още 18 международни икономисти се обърнаха към лидерите на Г-20 с призив за създаване на глобален регистър на богатството, който да сложи край на укриването на незаконно придобито имущество.

В регистъра трябва да влиза информация не само за формалния им притежател, но и за бенефициарния собственик, т.е. човека, който наистина контролира активите.

"Освен недвижимо имущество, банкови сметки, сейфове, тръстове и други правни форми, в този регистър трябва да се включват и ценни книжа, криптоактиви, произведения на изкуството, бижута, яхти, самолети, други луксозни предмети и дори нематериални активи като интелектуална собственост и регистрирани търговски марки", се казва в позицията на икономистите от т.нар. Независима комисия за реформа на международното корпоративно данъчно облагане (ICRICT).

Апелът им е провокиран от проблемите, с които западните служби за сигурност се сблъскват при преследването на парите, укривани от руските олигарси през кухи фирми и офшорни сметки.

Манията на руските олигарси по суперяхтите ще им излезе скъпо

"Според някои оценки тези хора притежават богатство за най-малко 1 трилион долара в чужбина, което често е прикрито зад офшорни компании, чиято реална собственост трудно може да се определи. Държавите, които се изправят пред подобна стена от непрозрачност, вече се затрудняват в усилията си да наложат санкции", посочват авторите на писмото.

Те поставят този проблем в контекста на кризата, която възникна след последователната поява на Covid-пандемията и войната в Украйна, довела до още по-рязко поскъпване на енергията и хранителните стоки, връщане към напреварата във въоръжаването и страха от още по-унищожителна ескалация.

"Като лидери на най-важните държави на планетата вие носите отговорност за прилагането на спешни решения, които не бива да допуснат светът да пропадне в хаос. А сега имате златна възможност да го направите", казват икономистите.

Те посочват, че извънредната концентрация на богатство е проблем, който води до подриване на принципите на демокрацията.

"Когато някои от ултрабогатите хора използват своята власт, за да избегнат данъчните си задължения, те лишават държавите от ценни ресурси и водят останалата част от обществото до бедност", казват авторите.

Дворците на руските олигарси във Франция

Проблемът не е ограничен само до руските олигарси, но войната в Украйна е емблематичен пример за това защо са нужни спешни мерки за финансова прозрачност. Досегашните усилия за въвеждане на многостранен автоматичен обмен на информация не са достатъчни за "поправяне на счупената международна финансова система, която в момента облагодетелства богатите хора, които искат да избегнат плащането на данъци - както и онези, които искат да скрият незаконните си придобивки".

Няма технически пречки пред създаването на глобален регистър на богатството - това, което липсва, е политическа воля за окончателно справяне със зоните, които предоставят подобни услуги.

Икономистите от ICRICT предлагат този регистър да представлява мрежа от взаимосвързани данни от националите системи, като ЕС би могъл да направи първите стъпки чрез координирано планиране.

"Създаването на централизиран глобален ресурс, който показва детайлно кой, какво и къде притежава, ще предостави средство за засичане, измерване и разбиране на разпределението на световното богатство - съответно ще предостави на правителствата и гражданите внимателно и дълбоко разбиране за световното неравенство", казват още те.

"Няма извинения, пандемии и войни, които могат да оправдаят липсата на действия. Да запазим демокрацията, да сложим край на ескалиращото неравенство и да възстановим обществения договор", завършва писмото на експертите.

Киев запорира имуществото на Виктор Медведчук - в активите му има и парцели в Несебър, Поморие и Царево


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне