Киев запорира имуществото на Виктор Медведчук - в активите му има и парцели в Несебър, Поморие и Царево Снимка: © Bihus.info

26 автомобила, 30 парцела земя, 23 къщи, 32 апартамента, 17 паркоместа и една моторна яхта - това е само част от имуществото на украинския олигарх Виктор Медведчук, което беше запорирано от Държавното бюро по разследвания в Украйна.

Медведчук, известен с близките си семейни връзки с Владимир Путин, беше арестуван от службите на 12 април при специализирана акция. По информация на Володимир Зеленски, той е хванат, докато се е опитвал да избяга зад граница, облечен във военна униформа - предполага се, че той е искал да премине в молдовското Приднестровие, преди да бъде задържан.

Още от май 2021 г. той се намираше под домашен арест заради разследване за държавна измяна и опит за присвояване на публични средства. Няколко дни преди началото на войната на 24 февруари 2022 г. украинските служби обявяват, че Виктор Медведчук е успял да избяга.

Съдът в Лвов е разрешил запорирането на 154 обекти от движимо и недвижимо имущество, принадлежащо на олигарха и неговата съпруга - бившата водеща на "Украйна търси талант" и местното издание на "Х Фактор" Оксана Марченко.

Според данните на службите - запор е наложен и върху дяловете от капитала на 25 компании, чиито бенефициенти са съпрузите.

Интересното е, че Оксана Марченко е регистриран съсобственик на пет дружества в България, чрез които контролира няколко имота по Черноморието.

Разследване на украинския сайт Bihus.info от 2020 г. показва, че семейство Медведчук притежава почти 23 хектара терени в района на Несебър, Поморие и Царево, които са придобивани след 2007 г.

Фирмите "Ескафеас Констракшънс", "Анаптиксис Дивелопмънт", "Хр . Атанасиу Канстръкшънс енд Дивелопмънтс", "Политими ги пропъртис", "Пърфект Ланд Пропъртис" формално се притежават от различни офшорки, регистрирани в Кипър, Британските Вирджински острови и др. От 2019 г. в българския Търговски регистър се показват и имената на действителните собственици на тези дружества - така Оксана Марченко се появява официално в тях.

До момента няма информация дали има искания от украинска страна към България за предприемане на обезпечителни мерки спрямо тях.

Медведчук разказва, че е бил принуден да преструктурира собствеността на бизнесите си след 2014 г., когато беше вкаран в санкционния списък на САЩ.

Жена му не попада под забранителни санкции - поне засега.

Изчезването му през март 2022 г. беше последвано от акция на следствената служба в имението на Медведчук в Пуща-Водиця, която разкри скъпите интереси на олигарха. На територията му е открита железопътна платформа, на която е спрян напълно обзаведен истински ресторант-вагон - луксозна реплика на бившите британски железници Pullman, с позлатени орнаменти.

До 2021 г. "Форбс" оценява личното му богатство на 620 милиона долара. Активите му включват инвестиции в енергетиката, металургията, логистиката, търговията с Беларус, но най-интересни са медийните му активи.

Към онзи момент той е лидер на проруската партия "Опозиционна платформа - за живот", член е на Върховната Рада и притежава три телевизионни канала. Година преди избухването на войната Зеленски "112 Украина", ZIK и Newsone са спрени заради поддържането на редакционна линия в подкрепа на отцепването на сепаратистките зони в Донбас и Крим.

Юрист по образование, той започва да се занимава с бизнес веднага след разпадането на СССР и установяването на Украйна като независима държава благодарение на връзките си с членовете на т.нар. бизнесгрупа Киевска седморка. Оттогава Медведчук попада в обкръжението на бъдещия президент Леонид Кучма, чийто началник на кабинета и "сив кардинал" става между 2002 и 2005. През 2004 г. се намесва неформално в предизборната кампания в полза на Виктор Янукович срещу Виктор Юшченко, като го обвиняват за това, че е основният отговорник за фалшификациите на вота.

Кариерата му в политиката след 2000 г. е белязана от завой към силно проруски позиции и критика срещу опитите за сближаване на Киев с ЕС. Докато Медведчук все още е депутат, се запознава с Владимир Путин, а доста бързо отношенията им се стоплят до такава степен, че когато през 2004 г. украинският политик става баща на 50-годишна възраст от третата си съпруга Оксана, кръстник на новородената му дъщеря Даря е руският президент.

От 2014 г. той е под режим на санкции от страна на САЩ заради ролята си в опитите за потушаване на протестите срещу Янукович в т.нар. Евромайдан. Това не само не спира политическата му кариера, но и дава още по-силен тласък - естествено, в изгодна за Кремъл посока. Контролът върху телевизии и множество онлайн медии става ключов за разпространението на проруска пропаганда.

Коментар на украинската агенция "Униан" обръща внимание на факта, че залавянето на Виктор Медведчук се случва точно когато се появиха слуховете (или не само слухове) за това, че руският отговорник по "украинския въпрос" Владислав Сурков е бил задържан под домашен арест в Москва.

"Това вече е проблем по руското направление - Путин явно иска да си отмъсти. Сметките за ефективността на политическата игра на Сурков и Медведчук не се оправдаха - руските войски не бяха посрещнати с цветя в Украйна. Но за сметка на това бяха похарчени много пари. Сега има повод да се зададе въпроса: А къде са парите", пише политологът Игар Тишкевич.

В сряда Володимир Зеленски директно предложи на Москва да размени Медведчук срещу украински военнопленници. Руският отговор беше видимо изнервен. Мария Захарова обяви, че това е "крайно опасна тенденция", а председателят на Думата Вячеслав Володин заплаши, че "ако нещо се случи с Медведчук, за това ще бъде отговорен Зеленски".

Говорителят на Путин Дмитрий Песков го обяви за "миротворец", който можел да предотврати войната, ако "в Киев отчитаха идеите му за нормализация на отношенията".

Кремъл обаче засега изневерява на лозунга си "Не изоставяме своите" - на въпроса дали Путин би приел Медведчук в схема за размяна на пленници, Песков казва: "Това не е гражданин на Русия, а чуждестранен политически деец. Дори не знаем дали той би го поискал".

Владислав Сурков - бившият "сив кардинал" на Путин, който изпадна в немилост заради Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024