Снимка: © Getty Images

Във времена, в които САЩ е раздиран от протестите на движението „Black Lives Matter“, големите компании преосмислиха стратегиите си относно равенството между всички граждани. Движението навлезе и в света на спорта, където отборът на Вашингтон от Националната футболна лига обмисля да промени името си, защото то съдържа расистка обида.

Директорите на Washington Redskins съобщиха, че ще направят „старателно преосмисляне“ на името на организацията. Думата „Redskin“ се използва в САЩ като пренебрежителна препратка към коренното население на Америка.

Първоначално индианците използвали термина при преговорите с французите, но малко по-късно той станал обида. Това се случило, след като колонизаторите започнали да го употребяват, наричайки местните по този начин през 19 и 20 век.

Washington Redskins дълги години са изправени пред натиск да променят името си, тъй като то създава расистки асоциации. Емблемата на организацията също създава противоречия, тъй като представлява индианец.

Отборът най-накрая ще предприеме решителни действия, след като компанията FedEx, която притежава правата за името на стадиона, където Redskins приемат опонентите си, официално помоли тима да промени наименованието си.

Изпълнителният директор Фред Смит, който притежава миноритарен дял акции в организацията, потвърди, че 87 инвестиционни компании и притежатели на акции, които представляват 620 милиарда долара, са изпратили писмо до FedEx, Nike и PepsiCo. Те са предупредили спонсорите на тима, че няма да правят бизнес с отбора, докато името не бъде променено.

„На фона на последните събития в нашата страна и на обратната връзка от страна на нашето общество, Washington Redskins обявява, че тимът ще премине през обстойно преосмисляне на името. То формализира първоначалните дискусии, които отборът проведе с лигата през последните седмици“, обявиха от организацията.

Треньорът Рон Ривера каза, че въпросът има лично значение за него и няма търпение да работи съвместно със собственика Дан Снайдер, за да е сигурен, че мисията на организацията да „подкрепи коренното население на Америка“ ще продължи.

Комисионерът на Националната футболна лига Роджър Годъл заяви в кратко изявление, че „подкрепя тази важна стъпка“.

Един от спонсорите на Redskins в лицето на PepsiCo е един от основните играчи в предстоящия ход. Директорите на компанията са водили разговори с лигата и с мениджърския екип на тима относно промяна на името.

„Вярваме, че е време за промяна. Доволни сме да видим обявените днес стъпки и нямаме търпение да продължим партньорството си“, казаха от Pepsi.

Разбира се, изявлението на отбора от Вашингтон предизвика много реакции в социалните мрежи. Спортният журналист Адам Шефтър написа в Twitter, че „няма как да има обмисляне, ако първоначално не е предвидена промяна“.

Матю Бери от ESPN изрази радост относно новините. „Страхотно е да чуем това. Щастлив съм, че тимът предприема тази важна стъпка. Това ще продължи да бъде любимият ми отбор, без значение какво име носи“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър