Снимка: © Getty Images

Във времена, в които САЩ е раздиран от протестите на движението „Black Lives Matter“, големите компании преосмислиха стратегиите си относно равенството между всички граждани. Движението навлезе и в света на спорта, където отборът на Вашингтон от Националната футболна лига обмисля да промени името си, защото то съдържа расистка обида.

Директорите на Washington Redskins съобщиха, че ще направят „старателно преосмисляне“ на името на организацията. Думата „Redskin“ се използва в САЩ като пренебрежителна препратка към коренното население на Америка.

Първоначално индианците използвали термина при преговорите с французите, но малко по-късно той станал обида. Това се случило, след като колонизаторите започнали да го употребяват, наричайки местните по този начин през 19 и 20 век.

Washington Redskins дълги години са изправени пред натиск да променят името си, тъй като то създава расистки асоциации. Емблемата на организацията също създава противоречия, тъй като представлява индианец.

Отборът най-накрая ще предприеме решителни действия, след като компанията FedEx, която притежава правата за името на стадиона, където Redskins приемат опонентите си, официално помоли тима да промени наименованието си.

Изпълнителният директор Фред Смит, който притежава миноритарен дял акции в организацията, потвърди, че 87 инвестиционни компании и притежатели на акции, които представляват 620 милиарда долара, са изпратили писмо до FedEx, Nike и PepsiCo. Те са предупредили спонсорите на тима, че няма да правят бизнес с отбора, докато името не бъде променено.

„На фона на последните събития в нашата страна и на обратната връзка от страна на нашето общество, Washington Redskins обявява, че тимът ще премине през обстойно преосмисляне на името. То формализира първоначалните дискусии, които отборът проведе с лигата през последните седмици“, обявиха от организацията.

Треньорът Рон Ривера каза, че въпросът има лично значение за него и няма търпение да работи съвместно със собственика Дан Снайдер, за да е сигурен, че мисията на организацията да „подкрепи коренното население на Америка“ ще продължи.

Комисионерът на Националната футболна лига Роджър Годъл заяви в кратко изявление, че „подкрепя тази важна стъпка“.

Един от спонсорите на Redskins в лицето на PepsiCo е един от основните играчи в предстоящия ход. Директорите на компанията са водили разговори с лигата и с мениджърския екип на тима относно промяна на името.

„Вярваме, че е време за промяна. Доволни сме да видим обявените днес стъпки и нямаме търпение да продължим партньорството си“, казаха от Pepsi.

Разбира се, изявлението на отбора от Вашингтон предизвика много реакции в социалните мрежи. Спортният журналист Адам Шефтър написа в Twitter, че „няма как да има обмисляне, ако първоначално не е предвидена промяна“.

Матю Бери от ESPN изрази радост относно новините. „Страхотно е да чуем това. Щастлив съм, че тимът предприема тази важна стъпка. Това ще продължи да бъде любимият ми отбор, без значение какво име носи“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени