Отец Никанор: Протестът трябва да е срещу този, който държи ключа за Руската църква - Митрофанова

В България няма църковен проблем заради изгонването на двама руски свещеници, уличени в шпионаж - а протестът срещу затварянето на Руската църква в София би трябвало да е насочен срещу този, който всъщност държи ключа от нея, т.е. срещу Елеонора Митрофанова.

Това коментира отец Никанор от Църногорския манастир пред БНР.

Никанор обясни, че за разлика от светската държава, която може да има свои юрисдикции на чужда територия, в православната църква не съществува подобно право.

Единственият човек, който може да дава благословение и да назначава свещенослужители в София, е патриарх Неофит.

Храмовете обаче може да се водят и чужда собственост, какъвто изглежда е случаят с Руската църква в центъра на града. Затова и руското посолство си е позволило да заключи храма след изгонването на двамата свещеници.

"Някои вярващи подемат една песен, видите ли, за гонение на православието и затваряне на църкви. Но не обвиняват този, който реално затвори църквата и който държи физическия ключ, а обвиняват собствената си държава. Да кажа, че не е патриотично, може би не звучи добре от устата на един архимандрит, но наистина нямам основание да се съмнявам в собствената си държава. Считам, че ако всички тръгнем да подлагаме решенията на такова отхвърляне в полза на чужда държава, защо съществуваме като общество и държава тогава?", попита той.

Самата Руска патриаршия няма интерес да закрие своето представителство в София и вероятно ще направи опит да изпрати свои свещеници след експулсирането на архимандрит Васиан.

Дали България ще ги приеме след скандала, в който беше замесена заради подривните дейности на руските свещеници в Северна Македония, е не е ясно.

"Ние не можем да кажем дали експулсирането на двамата свещеници е резултат от пряка заплаха за нашата национална сигурност, или е следствие от това, че друга наша съюзническа, натовска и дори братска държава - Северна Македония - ги експулсира и това е основанието да го направим и ние. Няма основание между две съюзнически държави едната да дава база за резидентура, която работи срещу другата и по някакъв начин подкопава нейните държавни интереси", коментира отец Никанор.

Той прехвърли отговорността за създаването на скандала към руската страна.

"Тези свещеници можеха да напуснат съвсем спокойно и незабележимо. Това, което се случи, никак не им помага на тях, като хора. На българо-руските отношения също никак не помага", каза отец Никанор.

Светият синод не може да бъде ангажиран по никакъв начин с въпроса за решението на ДАНС да експулсира двамата мъже. Спорът е за решение на държавна институция на България, която самата Русия е обявила за неприятелска държава, напомни Никанор.

"Това няма нищо общо с нашата духовна мисия, за която сме изпратени от Спасителя, апостолите и техните наследници - да проповядваме словото Божие, а не да се занимаваме с това кой вреди или не вреди на нашата национална сигурност... Духовният отговор на една духовна институция към една светска институция какъв може да бъде? Каква е нашата работа? Христос е казал: дори когато ни разпват, прости им, Господи, те не знаят какво вършат. Ако нашият духовен отговор би бил анатеми, отлъчвания, лоши думи, това означава, че ние служим на всеки друг, само не и на Христос", каза отец Никанор.

Той определи отношенията между България и Русия като "фронт, който слава Богу, на този етап не е горещ и дано никога да не става".

"Но нека не си правим илюзии. В най-общ план за Русия ние сме врагове", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024