Снимка: © Getty Images

Българските журналисти са получили отказ да бъдат акредитирани за боксовия двубой между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа, който ще се проведе на 12 декември в Лондон.

Промоутърската компания Matchroom Boxing, ръководена от агента на британеца Еди Хърн, не е издала специален документ, който освобождава чужденци, влизащи по работа в Обединеното кралство, от 14-дневна карантина. В тази графа попадат и журналистите. Причината за това са мерките срещу Covid във Великобритания, а Matchroom има право да не издава документа в зависимост от ограниченията срещу разпространението на коронавируса.

Журналистите обаче са се обърнали към спортния министър Красен Кралев, който се е намесил в опит да разреши казуса и е изпратил писмо до британското спортно министерство.

Антъни Джошуа - Кубрат Пулев с публика и в залата на "Уембли"

„Изцяло в правомощията на Matchroom Boxing Limited е да издаде документ, в който да фигурират имената на представителите на българските медии, които са дали заявка за акредитация, за освобождаването на нашите журналисти от задължителната 14-дневна карантина. Това писмо се нарича Quarantine Exemption и се издава на всеки, влизащ във Великобритания по бизнес, най-вече на журналисти. Оторизирани да издават подобни писма са организаторите на всички събития, за които биха пътували в Обединеното кралство чужденци, подчертавам – по работа“, съобщи журналистката Влади Лазарова, която е пресаташе на Кубрат Пулев.

Тя информира, че вече са проведени „десетки разговори“ с Външно министерство, с Министерството на младежта и спорта, с адвоката на Кубрат Пулев – Джон Уърт, който от средата на миналата седмица е в Лондон и се опитва да разреши този казус, със CEO-то на Matchroom, с тяхното пресаташе, с цялото ръководство на Българския професионален боксов съвет, както и с Британския боксов борд. За случая са уведомени още президентът на AIPS Джани Мерло, както и ръководителят на Британската асоциация на спортните журналисти Ашли Броудли.

От Matchroom обясняват, че в хотела, който е част от така наречения „балон“ на Пулев и Джошуа, са отделили само 12 стаи за журналисти. Те са предоставени на представители на британски медии. Според Лазарова – това обяснение е „нелепо“, тъй като имало цял етаж, който бил празен.

Изпълнителният директор на промоутърската компания Франк Смит е съобщил, че българските журналисти са закъснели. „Аз твърдя, че поне от два месеца правим опити да получим информация, касаеща медиите ни за двубоя, а многократните запитвания за условията, които трябва да спазят българските журналисти, ако искат да бъдат акредитирани от страна на Epic Sportsи Top Rank, до този момент никога не са получавали отговор“, пише Лазарова. Тя предложила българските журналисти да се тестват в Лондон за тяхна сметка и да предоставят още един отрицателен PCR тест, но и тук получили отказ.

От Matchroom имат право да не издават разрешително за чуждестранни журналисти. Генералният секретар на Британския боксов борд Робърт Смит, който е част от организаторите на събитието, е обявил: „Не можем да ви помогнем“.

Освен до британското министерство на спорта, Красен Кралев е изпратил лично подписано писмо още до Британския боксов борд, както и до службата, която издава разрешителни за влизане в страната без карантина.

Мерките за двубоя за титлата в тежка категория са много строги, като само 1000 зрители ще имат възможността да наблюдават случващото се на ринга в залата на стадион „Уембли“.


Велик шампион се завръща в бокса за мач срещу YouTube звезда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед