Снимка: © Getty Images

До края на февруари ще има готов електронен регистър за желаещите да се ваксинират български граждани. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Ангелов каза, че проектът за електронен регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар или от лечебно заведение. По този начин ще се улесни цялата логистика.

„Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, добави здравният министър. 

Той допълни, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече от новите случаи.

В България са открити още 25 случая на британския вариант на коронавируса (B.1.1.7) и общият им брой вече стана 33. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на среща при премиера Бойко Борисов и Министерския съвет.

Той каза, че е направена секвенация на още 48 проби и сред тях са открити 25 случая на варианта, открит най-напред във Великобритания. Миналия месец стана ясно, че у нас има установени други 8 подобни инфекции.

Първоначалните данни от изследванията на този нов щам показаха, че той може да е с до 70% по-лесно разпространим. Проучванията продължават, като едно от последните, проведено в Англия, дава по-оптимистични новини – разпространението на варианта може да се окаже между 35 и 50% по-лесно, а не 70 на сто. Засега данните на Pfizer/BioNTech и Moderna показват, че ваксината им действа срещу щама със същата ефикасност, както срещу нормалния вариант на SARS-CoV-2.

„Неговата концентрация в носоглътката е до 10 пъти по-голяма от доминиращия вариант“, каза преди няколко дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за NOVA.

Членовете на Националния оперативен щаб обявиха на срещата с премиера, че България е в добра позиция в ЕС по отношение на здравните показатели, свързани с пандемията. Тя е „на едно от най-ниските места по заболеваемост“.

Здравните власти не са се успокоили и болниците се готвят активно за посрещане на евентуална трета вълна след разпускане на противоепидемичните мерки.


Новите мутации на SARS-Cov2: Какво ги отличава и ефикасни ли ще са ваксините срещу тях?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба