Отломки от предполагаема руска ракета предизвикаха скандал между властите в Полша Снимка: © Getty Images

Скандал около открити отломки от предполагаема руска ракета назрява в Полша и повдига много въпроси около военно-политическото ръководство на страната.

През април властите съобщават, че са открили "военен обект" в гора в близост до югоизточния град Замошч, но не дават подробности около произхода му. Оказва се обаче, че случаят изобщо не е нов и високопоставени представители на полската армия са знаели, че обектът е паднал в страната още на 16 декември 2022 г.

По предварителна информация в медиите се говори, че ракетата е изстреляна от територията на Беларус. Военните са знаели за случилото се, но месеци са го крили от обществеността, защото не са успели да локализират къде точно е паднала ракетата. Търсенето се проваля, затова те решават да засекретят тази информация.

Най-големата онлайн платформа за новини в Полша "Onet" съобщава, че решението е взето не на военно, а на политическо ниво. Министерството на отбраната основателно се е опасявало, че това ще доведе до грандиозен скандал около противовъздушната отбрана на страната.

Управляващите обаче дават друга версия. Те изтъкват, че армията е знаела за ракетата, но не е информирала правителството и изглежда се е опитала да прикрие случая.

Военният министър Мариуш Блашчак обяснява, че проверката, която е поискал след намирането на обекта, е показала, че Оперативното командване на въоръжените сили е получило информация от Украйна за възможна ракета, насочена към Полша, но не е предприело съответните действия.

"Установено е, че на 16 декември Центърът за въздушни операции, подчинен на оперативния командир, е получил информация от украинската страна за обект, приближаващ се към полското пространство, който може да е ракета. Според констатациите от проверката оперативният командир не е изпълнил задълженията си да ме информира ... и други служби, предвидени в процедурите, за обекта, който се е появил в полското въздушно пространство", каза Блашчак.

Полският премиер Матеуш Моравецки също заяви, че за първи път е разбрал за съществуването на военния обект едва през април.

През последните дни няколко полски медии съобщават, че ракетата е руската КH-55. Новината беше съобщена първо от частния телевизионен оператор RMF FM, който се позовава на свой източници и предварителните заключения на Технологичния институт на полските военновъздушни сили.

KH-55, която на полски език се именува като CH-55, е крилата ракета с въздушно базиране, разработена от Съветския съюз, която може да носи ядрена бойна глава. Правителството и военните сили все още не са коментирали произхода ѝ.

Това е вторият случай, при който военновъздушната отбрана на Полша е в центъра на скандал. През ноември 2022 г. друга ракета падна в близост до границата и уби двама души. Властите подозират, че това е била неправилно изстреляна украинска ракета за противовъздушна отбрана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024