Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк Снимка: © Getty Images

Върховният съд на Ню Йорк отмени присъдата на холивудския продуцент Харви Уайнстийн за изнасилване от 2020 г., тъй като смята, че той не е получил справедлив процес.

С 4 гласа "за" и 3 "против" съдът реши, че съдията, който е водил делото на Уайнстийн, е допуснал значителни грешки в процеса. Една от тях е това, че е позволил на прокурорите да призоват като свидетели редица жени, които са заявили, че продуцентът ги е насилвал. Твърденията им обаче не са били част от обвинителния акт срещу него.

В становището се казва, че Уайнстийн е бил съден въз основа на миналото си поведение, а не единствено въз основа на престъпленията, в които е бил обвинен. 72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора заради отделна присъда за изнасилване.

Случаят "Уайнстийн" е един от най-значимите, възникнали в резултат на движението #MeToo, което разкри истории за сексуални посегателства и неправомерно поведение в холивудската филмова индустрия и извън нея.

Уайнстийн в момента излежава 23-годишна присъда в нюйоркски затвор след като беше осъден за два случая - обвинения в прилагане на сексуално насилие върху филмов асистент през 2006 г. и изнасилване на актриса през 2013 г.

Отмяната на присъдата сега е вторият сериозен провал на #MeToo през последните две години, след като Върховният съд на САЩ отказа да разгледа обжалването на решението на съда в Пенсилвания да отмени присъдата на Бил Козби за сексуално посегателство.

Харви Уайнстийн беше едно от големите имена в Холивуд, като е бил част от продуцентските екипи на филми като "Криминале" и "Влюбеният Шекспир". През 2017 г. десетки жени излязоха с обвинения срещу него, включително известни актриси като Ашли Джъд и Ума Търман. Съдебният процес в Ню Йорк привлече голямо обществено внимание.

Продуцентът продължава да твърди, че е невинен и казва, че всички сексуални действия, за които е осъден, са били по взаимно съгласие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024