Отношението към расата и пола разделя остро гласоподавателите в САЩ Снимка: © Getty Images

Острото противопоставяне между републиканци и демократи по основни въпроси не започва с избирането на Доналд Тръмп през 2016-а, макар че често сме склонни да посочваме тази година като разделна. Социолозите от години наблюдават как консерваторите и либералите се отдръпват към двата края на политическия спектър, докато позициите им стават все по-крайни и непримирими, а пропастта между тях все по-голяма.

И все пак, според ново проучване на изследователския център „Пю“ противопоставянето между двата лагера по основни въпроси в момента е дори по-остро, отколкото през 2016-а.

Според 74% от избирателите на демократа Джо Байдън да си чернокож в САЩ е „много по-трудно“, отколкото да си бял. На това мнение са 44% от всички регистрирани гласоподаватели и едва 9% от републиканците. По този показател е отбелязана най-съществената промяна в сравнение с 2016-а година, когато с това твърдение са били съгласни 57% от избирателите на Хилъри Клинтън.

Демократите днес са по-склонни (59%), спрямо четири години по-рано (40%), да смятат, че белите хора имат социални предимства, с които чернокожите не разполагат. Над една трета от всички регистрирани избиратели споделят това мнение. Но не и републиканците – едва 4% от тях през 2016-а и 5% днес мислят, че белите хора в САЩ имат привилегии, недостъпни за чернокожите.

84% от демократите смятат, че растящата имиграция подсилва американското общество, но само една трета от републиканците споделят тази позиция. Любопитно е обаче, че като цяло делът на хората, както от двете партии, така и от всички избиратели, които смята имигрантите за заплаха, е намалял.

74% от демократите мислят, че ислямът не насърчава насилието повече от която и да е друга религия. Едва 23% от републиканците обаче са съгласни с това.

Според близо 80% от демократите жените все още срещат значителни пречки в развитието си, в сравнение с мъжете, но само 26% от републиканците мислят същото. През 2016-а година на това мнение са били 72% от демократите. Над половината от всички регистрирани избиратели споделят това мнение.

Любопитно е обаче развитието при републиканците. Докато през 2016-а 31% от избирателите на Тръмп са смятали, че жените срещат пречки в развитието си, в сравнение с мъжете, днес тази позция се споделя от 26% от избирателите на Тръмп. Очевидно критиките към президента за отношението му към жените не са повлияли на мнението на избирателите му по този въпрос.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024