Снимка: © Getty Images

Острото противопоставяне между републиканци и демократи по основни въпроси не започва с избирането на Доналд Тръмп през 2016-а, макар че често сме склонни да посочваме тази година като разделна. Социолозите от години наблюдават как консерваторите и либералите се отдръпват към двата края на политическия спектър, докато позициите им стават все по-крайни и непримирими, а пропастта между тях все по-голяма.

И все пак, според ново проучване на изследователския център „Пю“ противопоставянето между двата лагера по основни въпроси в момента е дори по-остро, отколкото през 2016-а.

Според 74% от избирателите на демократа Джо Байдън да си чернокож в САЩ е „много по-трудно“, отколкото да си бял. На това мнение са 44% от всички регистрирани гласоподаватели и едва 9% от републиканците. По този показател е отбелязана най-съществената промяна в сравнение с 2016-а година, когато с това твърдение са били съгласни 57% от избирателите на Хилъри Клинтън.

Демократите днес са по-склонни (59%), спрямо четири години по-рано (40%), да смятат, че белите хора имат социални предимства, с които чернокожите не разполагат. Над една трета от всички регистрирани избиратели споделят това мнение. Но не и републиканците – едва 4% от тях през 2016-а и 5% днес мислят, че белите хора в САЩ имат привилегии, недостъпни за чернокожите.

84% от демократите смятат, че растящата имиграция подсилва американското общество, но само една трета от републиканците споделят тази позиция. Любопитно е обаче, че като цяло делът на хората, както от двете партии, така и от всички избиратели, които смята имигрантите за заплаха, е намалял.

74% от демократите мислят, че ислямът не насърчава насилието повече от която и да е друга религия. Едва 23% от републиканците обаче са съгласни с това.

Според близо 80% от демократите жените все още срещат значителни пречки в развитието си, в сравнение с мъжете, но само 26% от републиканците мислят същото. През 2016-а година на това мнение са били 72% от демократите. Над половината от всички регистрирани избиратели споделят това мнение.

Любопитно е обаче развитието при републиканците. Докато през 2016-а 31% от избирателите на Тръмп са смятали, че жените срещат пречки в развитието си, в сравнение с мъжете, днес тази позция се споделя от 26% от избирателите на Тръмп. Очевидно критиките към президента за отношението му към жените не са повлияли на мнението на избирателите му по този въпрос.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

НАТО ще увеличи значително броя на силите за бързо реагиране

Заплахите на Русия срещу Литва, Латвия и Естония ще променят стратегията на Алианса

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

Мария Захарова написа песен в личен принос срещу западните санкции

Това е нейният личен принос към руската политика по "заместване на вноса"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре