Отношението към расата и пола разделя остро гласоподавателите в САЩ Снимка: © Getty Images

Острото противопоставяне между републиканци и демократи по основни въпроси не започва с избирането на Доналд Тръмп през 2016-а, макар че често сме склонни да посочваме тази година като разделна. Социолозите от години наблюдават как консерваторите и либералите се отдръпват към двата края на политическия спектър, докато позициите им стават все по-крайни и непримирими, а пропастта между тях все по-голяма.

И все пак, според ново проучване на изследователския център „Пю“ противопоставянето между двата лагера по основни въпроси в момента е дори по-остро, отколкото през 2016-а.

Според 74% от избирателите на демократа Джо Байдън да си чернокож в САЩ е „много по-трудно“, отколкото да си бял. На това мнение са 44% от всички регистрирани гласоподаватели и едва 9% от републиканците. По този показател е отбелязана най-съществената промяна в сравнение с 2016-а година, когато с това твърдение са били съгласни 57% от избирателите на Хилъри Клинтън.

Демократите днес са по-склонни (59%), спрямо четири години по-рано (40%), да смятат, че белите хора имат социални предимства, с които чернокожите не разполагат. Над една трета от всички регистрирани избиратели споделят това мнение. Но не и републиканците – едва 4% от тях през 2016-а и 5% днес мислят, че белите хора в САЩ имат привилегии, недостъпни за чернокожите.

84% от демократите смятат, че растящата имиграция подсилва американското общество, но само една трета от републиканците споделят тази позиция. Любопитно е обаче, че като цяло делът на хората, както от двете партии, така и от всички избиратели, които смята имигрантите за заплаха, е намалял.

74% от демократите мислят, че ислямът не насърчава насилието повече от която и да е друга религия. Едва 23% от републиканците обаче са съгласни с това.

Според близо 80% от демократите жените все още срещат значителни пречки в развитието си, в сравнение с мъжете, но само 26% от републиканците мислят същото. През 2016-а година на това мнение са били 72% от демократите. Над половината от всички регистрирани избиратели споделят това мнение.

Любопитно е обаче развитието при републиканците. Докато през 2016-а 31% от избирателите на Тръмп са смятали, че жените срещат пречки в развитието си, в сравнение с мъжете, днес тази позция се споделя от 26% от избирателите на Тръмп. Очевидно критиките към президента за отношението му към жените не са повлияли на мнението на избирателите му по този въпрос.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024