Снимка: © Getty Images

Стартът на учебната година ще е в реална училищна среда, съобщи Диян Стаматов, директор на столичното 119 средно училище и председател на Съюза на работодателите в просветата, чрез профила си във Фейсбук.

По-рано днес в МОН се е провела работна среща на експерти от здравното и образователното министерства за спецификите по началото на учебната година. Участвали са министър Красимир Вълчев, заместник-министър Таня Михайлова, директори на училища, експерти от МОН и МЗ, информира г-н Стаматов. Няма официална информация от министерството за срещата.

Според Диян Стаматов, до 25 август 2020 година на образователните институции ще бъдат предложени два протокола.

Единият се отнася до организацията на учебната дейност. Той е с препоръчителен характер и ще съдържа широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация.

Вторият протокол е задължителен и се отнася до медицинската страна на проблема. В него ще бъдат записани мерки, които училищата са длъжни да спазват.

В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за – носене (или не) на маски; начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други специфични особености. Дейностите по изготвянето на протоколите ще продължат до 25 август.

От всяко училише се очаква в първите дни на септември да има разработен свободен, отворен работен план, който да включва дейностите по превключване за кратко време за работа в дистанционна среда, ако се налага.

Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.

Всяко училище ще може да избира какъв тип родителски срещи да провежда – в реална или в дистанционна среда.

"Изключително важно е информиране на родителите по всички канали за начините на промяна на учебната дейност и ясно съгласуване с тях на възникнали промени", пише г-н Стаматов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена