Отпадъци и "негодници": Борисов прати Ревизоро за боклуците край "Струма"

Премиерът Бойко Борисов нареди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро да поеме случая с отпадъците под моста на автомагистрала „Струма“.

„Пратил съм главния секретар лично. Тези негодници, където се укриват, дал съм указания. Това трябва да приключи днес“, каза министър-председателят.

Той има предвид депото за вторични суровини „Феникс Дупница“ и собственика му Кольо Илиев. Отпадъците, които през август миналата година предизвикаха огромен пожар, наложил преустановяване на движението по магистралата, бяха дело именно на частната фирма. Сега под виадукта край Дупница все още има голямо количество отпадъци. Вчера екоинспектори не успяха да открият Кольо Илиев, когато влязоха в офисите на депото, а телефонът му е бил изключен.

„Феникс Дупница“ продължава да работи, след като през август 2019 срещу собственика ѝ бяха приети две обвинения от страна на прокуратурата – за увреждане на околната среда и за безстопанственост и неосъществен контрол. Максималното наказание по двете обвинения е затвор до осем години, както и глоба от 10 до 50 хиляди лева, предвижда законът. Прокуратурата е наложила по-малка санкция – 5 хиляди лева, но районният съд в Дупница е отменил мярката. Иначе Кольо Илиев има забрана за напускане на страната, наложена от държавното обвинение. Срокът за приключване на разследването е 13 февруари.

Районната прокуратура в Дупница твъри, че частната фирма е съхранявала нерегламентирано отпадъци в близост до моста на АМ „Струма“ и е предизвикала пожара, който спря движението по участъка в рамките на около три месеца през 2019 г. Заради него започнаха аварийно-ремонтни дейности и бяха обновени големи части от конструкцията на участъка.

В последните години РИОСВ-Перник е наложила над 10 акта и наказателни постановления на „Феникс Дупница“, пише "24 часа". През май миналата година е установено нерегламентирано складиране на отпадъци извън изградените за целта площадки и е наложена заповед да бъдат почистени. До края на юли това не се е случило и поради тази причина са били съставени два акта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024