Премиерът Бойко Борисов нареди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро да поеме случая с отпадъците под моста на автомагистрала „Струма“. 

„Пратил съм главния секретар лично. Тези негодници, където се укриват, дал съм указания. Това трябва да приключи днес“, каза министър-председателят.

Той има предвид депото за вторични суровини „Феникс Дупница“ и собственика му Кольо Илиев. Отпадъците, които през август миналата година предизвикаха огромен пожар, наложил преустановяване на движението по магистралата, бяха дело именно на частната фирма. Сега под виадукта край Дупница все още има голямо количество отпадъци. Вчера екоинспектори не успяха да открият Кольо Илиев, когато влязоха в офисите на депото, а телефонът му е бил изключен.

„Феникс Дупница“ продължава да работи, след като през август 2019 срещу собственика ѝ бяха приети две обвинения от страна на прокуратурата – за увреждане на околната среда и за безстопанственост и неосъществен контрол. Максималното наказание по двете обвинения е затвор до осем години, както и глоба от 10 до 50 хиляди лева, предвижда законът. Прокуратурата е наложила по-малка санкция – 5 хиляди лева, но районният съд в Дупница е отменил мярката. Иначе Кольо Илиев има забрана за напускане на страната, наложена от държавното обвинение. Срокът за приключване на разследването е 13 февруари. 

Районната прокуратура в Дупница твъри, че частната фирма е съхранявала нерегламентирано отпадъци в близост до моста на АМ „Струма“ и е предизвикала пожара, който спря движението по участъка в рамките на около три месеца през 2019 г. Заради него започнаха аварийно-ремонтни дейности и бяха обновени големи части от конструкцията на участъка. 

В последните години РИОСВ-Перник е наложила над 10 акта и наказателни постановления на „Феникс Дупница“, пише "24 часа". През май миналата година е установено нерегламентирано складиране на отпадъци извън изградените за целта площадки и е наложена заповед да бъдат почистени. До края на юли това не се е случило и поради тази причина са били съставени два акта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети