Снимка: © Getty Images

Заразените с Covid-19 в България, които са над 60-годишна възраст или с хронични заболявания, няма задължително да бъдат лекувани в болници.

На 14 май здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, в която пишеше, че „независимо от клиничното протичане на заболяването“, тези хора трябва да бъдат лекувани и изолирани в болница. Няколко дни по-късно обаче последва поправка – болничното лечение вече ще е по предложение на личния лекар. Той ще взема решението в зависимост от това как протича заболяването.

Отказът от хоспитализация ще се прави писмено и изрично. Ако се стигне до него, то болният задължително ще се изолира и лекува в домашна обстановка в продължение на 28 дни, считано от датата на лабораторното потвърждаване на диагнозата му.

До промяната в заповедта, която Ананиев направи късно във вторник, се стигна след внесена жалба в Министерството на здравеопазването от страна на четирима адвокати.

В нея Мария Шаркова, Емилия Недева, Снежана Стефанова и Теодор Стоев пишат, че старата заповед "засяга субективни права, свободи и интереси на физическите лица“. По думите им, мерките "са разписани по такъв императивен начин, че прилагането им несъмнено би довело до ограничаване на права, свободи или до засягане на законни интереси".

Адвокатите се уповаха и на твърдение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който каза, че не е необходимо болнично лечение на хората с потвърдени случаи на Covid-19 в домове за възрастни, ако нямат симптоми на заболяването.

Според Шаркова, Недева, Стефанова и Стоев не са анализирани възможностите за риска от задължителен престой в болница - например вътреболнични инфекции или отражение върху психиката - за хората над 60 години и хронично болните.

"Вече отменената заповед на министъра на здравеопазването, с която задължително щяха да бъдат лекувани на практика неограничен брой хора без преценка на индивидуалната нужда от това лечение, драматично се конфронтираше с претенциите за правова държава“, съобщава адв. Стефанова пред lex.bg.

„От съдържанието на заповедта от 14 май следваше, че напълно здрави хора, само поради наличие на положителна проба за Covid-19, ще бъдат принудени да претърпят нежелана, ненужна и неясна по съдържание, предвид липсата на симптоми, терапия в лечебно заведение“, каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед