Снимка: © Getty Images

Заразените с Covid-19 в България, които са над 60-годишна възраст или с хронични заболявания, няма задължително да бъдат лекувани в болници.

На 14 май здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, в която пишеше, че „независимо от клиничното протичане на заболяването“, тези хора трябва да бъдат лекувани и изолирани в болница. Няколко дни по-късно обаче последва поправка – болничното лечение вече ще е по предложение на личния лекар. Той ще взема решението в зависимост от това как протича заболяването.

Отказът от хоспитализация ще се прави писмено и изрично. Ако се стигне до него, то болният задължително ще се изолира и лекува в домашна обстановка в продължение на 28 дни, считано от датата на лабораторното потвърждаване на диагнозата му.

До промяната в заповедта, която Ананиев направи късно във вторник, се стигна след внесена жалба в Министерството на здравеопазването от страна на четирима адвокати.

В нея Мария Шаркова, Емилия Недева, Снежана Стефанова и Теодор Стоев пишат, че старата заповед "засяга субективни права, свободи и интереси на физическите лица“. По думите им, мерките "са разписани по такъв императивен начин, че прилагането им несъмнено би довело до ограничаване на права, свободи или до засягане на законни интереси".

Адвокатите се уповаха и на твърдение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който каза, че не е необходимо болнично лечение на хората с потвърдени случаи на Covid-19 в домове за възрастни, ако нямат симптоми на заболяването.

Според Шаркова, Недева, Стефанова и Стоев не са анализирани възможностите за риска от задължителен престой в болница - например вътреболнични инфекции или отражение върху психиката - за хората над 60 години и хронично болните.

"Вече отменената заповед на министъра на здравеопазването, с която задължително щяха да бъдат лекувани на практика неограничен брой хора без преценка на индивидуалната нужда от това лечение, драматично се конфронтираше с претенциите за правова държава“, съобщава адв. Стефанова пред lex.bg.

„От съдържанието на заповедта от 14 май следваше, че напълно здрави хора, само поради наличие на положителна проба за Covid-19, ще бъдат принудени да претърпят нежелана, ненужна и неясна по съдържание, предвид липсата на симптоми, терапия в лечебно заведение“, каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро