Документалният филм на канедаца Даниел Роер за Алексей Навални - „Навални", продукция на HBO Max и CNN Films, ще бъде достъпен за гледане у нас в стрийминг платформата HBO Max от четвъртък, 26 май.

Филмът за руския опозиционер Алексей Навални вече направи премиерата си на фестивала „Сънданс“. Подлзаглавието на продукцията е "Отровата винаги оставя следа".

90-минутната продукция за най-големия критик на Путин е снимана в Германия в края на 2020. По това време Навални се възстановявава от отравянето с нервния агент Новичок. Руският опозиционер оцеля след припадането в самолета над от Томск до Москва, но беше върнат към живота първо от спешните медици в Омск, после и от лекарите в берлинската клиника „Шарите“.

Сега се намира в затвора, след като през 2021 г. се завърна доброволно в Москва

Даниел Роър е заснел опозиционера, съпругата му Юлия и най-близките хора от екипа му. Най-необикновената сцена във филма е моментът, в който Навални се обажда на един от членовете на отряда, за който се твърди, че е участвал в покушението срещу него. Постановката е повече от успешна – опозиционерът се преструва на ядосан шеф от службите за сигурност и кара мъжа да му разкрие редица детайли около покушението.

„Спомням си, че просто си казах, че трябва да сме сигурни, че ще имаме запис и да се концентрираме. Това е най-важното нещо, което можеш да заснемеш в целия си живот“, казва канадският режисьор Роър в интервю за Hollywood Reporter. „След разговора всички полудяхме. Тичахме наоколо като пилета с откъснати глави. Казах си: „Веднага трябва да сваля кадрите. Да се обадим ли на полицията? Достатъчно защитена ли е къщата?“.

През декември стана ясно, че поне 8 агенти, работещи за руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), са отровили опозиционния лидер през август 2020, като са го преследвали още от 2017.

Това разкриха от платформата за разследваща журналистика Bellingcat. Русия все още отрича участие в нападението въпреки разкритията, самопризнанията и докладите на независими лаборатории за атаката с Новичок.

Във филма участва и Христо Грозев от Bellingcat. Първоначално Даниел Роър е имал план да снима филм на друга тема с него, но българският журналист тръгва по следите на извършителите на нападението срещу Навални. Купува телефони и записи от самолета от руския „dark web“ и така попада на 8-те служители на ФСБ, следели опозиционера и съпругата му Юлия.

Въпреки всичко, което знае за службите в Русия и за ролята им в опита за убийството му, Навални се завръща в Русия на 17 януари 2021 г.. Той е арестуван веднага след кацането си в Москва.

„Да имаш място на първия ред, докато снимаш този филм, беше преживяване, променящо живота. Благодарен съм на HBO Max и CNN Films за тяхната непоколебима подкрепа и техния ангажимент да дадат огромна платформа на невероятната история на един човек и неговата борба срещу авторитарния режим", казва режисьорът Даниел Роер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170