Оцелелите в земетресенията са гневни и този път Ердоган може да загуби

В миналото турският президент Тайип Ердоган можеше да разчита на силна подкрепа от избирателите в Чигдемтепе и други села и градове в Югоизточна Турция, но мощните земетресения и бавната реакция на спасителните служби направиха някогашната вярна подкрепа на електората по-несигурна.

Има признаци, че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) сама осъзнава, че не може да приема гласовете от миналото за даденост – и това личи в коментарите на официалните лица, някои от които говорят за ускоряване на плановете за възстановяване преди изборите през май. Предстоящият вот на 14 май, твърдят анализатори, може да се окаже най-трудният за управляващия вече две десетилетия Ердоган.

„Цялото село гласува за ПСР, въпреки че никой не знае защо“, казва шофьор на камион в Чигдемтепе, което е разположено над памучни и чеснови полета в провинция Кахраманмарас – регион, в който са разрушени цели градски центрове.

Земетресението определено промени мнението ни, защото първите спасители и палатките пристигнаха с голямо закъснение“, сподели той пред Reuters.

Колко голямо е предизвикателството пред Ердоган е трудно да се определи, като се има предвид липсата на социологически проучвания в региона. Колебливата опозиция, която трудно се съгласи за излъчването на кандидат, който да се противопостави на Ердоган, също не помага на гласоподавателите. Според експертите засегнатите от земетресението могат бързо да променят мнението си.

Но интервютата на Reuters с близо 30 жители през последната седмица в пострадалите от трусовете провинции Кахраманмарас, Адияман и Газиантеп показват, че политическата лоялност, дори сред някогашните твърди поддръжници на Ердоган, се променя.

„Мнението ми е напълно променено“, казва студент в Кахраманмарас, пожелал да остане анонимен. „Това земетресение промени всичко за нас. Тези хора не знаят какво правят.“

Най-смъртоносното бедствие в съвременната история на Турция опустоши градове и села и уби десетки хиляди хора преди месец. Засегната бе именно консервативната крепост, която от две десетилетия силно подкрепя Ердоган и ПСР.

Макар и да са само малка извадка от 14-те милиона души, засегнати от земетресенията в Югоизточна Турция, мненията на интервюираните хвърлят светлина върху това как тези предимно селски и работнически избиратели могат да повлияят на президентските и парламентарните избори.

Много от тях негодуват срещу дългогодишната либерална строителна политика на ПСР, която позволи изграждането на многоетажни бетонни апартаменти – хиляди от които бяха разрушени при трусовете.

Някои от тях бяха раздразнени от безчувствените, според тях, изявления на политическите лидери, включително на Ердоган, който миналата седмица поиска прошка за реакцията на земетресението, казвайки, че е можело да бъде по-бърза. Други осмиваха плана на правителството за възстановяване на региона само за една година.

Хората обаче трудно могат да си представят и че биха гласували за опозиционните партии и техния новоиздигнат кандидат Кемал Кълъчдароглу.

От 2002 г. насам ПСР управлява Турция без сериозни предизвикателства на изборите. Вътрешни хора от партията казват, че са наясно с гнева на своите избиратели в югоизточната част на страната, но са убедени, че комбинацията от бързо възстановяване и объркана опозиция ще им донесе победа.

Идеята е вниманието на жителите да бъде насочено към усилията за възстановяване и уверението, че никой друг освен Ердоган не може да направи това бързо. В района има 227 000 срутени или пред разрушаване сгради.

Анкетьорите в повечето случаи избягват да изследват хората в зоната на бедствието, докато националните проучвания показват, че ПСР запазва подкрепата си. Те сочат, че предизборната надпревара е напрегната и заради кризата с разходите за живот, която е обхванала турците много преди земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и последвалите го трусове, които само усилиха критиките към правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024